Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multiplexor

Vizitator Banatzanul

Postări Recomandate

Vizitator Banatzanul

Buna ziua.Am de facut pentru facultate un proiect despre integrate...si am intalnit o problema aproximativ draguta :) insa nu prea sunt sigur daca am si rezolvat-o corect.Cerinta spune asa: Utilizand circuite MUX 8:1 de tip 74HCT151 si alte componente in numar minim, realizati un circuit de multiplexare cu 12 linii de intrare si o iesit.Am incercat cu doua MUX 8:1 ( dupa cum se vede in figura alaturata) insa nu stiu daca este in totaliate corect. Daca ar fi sa fac cu 16 lini de intrare utilizand MUX 8:1 este relativ usor,insa cu 12 m-am cam incurcat.Am incercat, la al doilea MUX sa pun un MUX 2:1 ,pt a iesi doar 4 din 8 iar la final sa fie 12.Am mai utilizar si un DCD pt cele doua MUX.Este nevoie sa fac doar teoretic,schema bloc nimic practic.Astept parerile voastre.Multumesc

post-74064-139829574699_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mindware

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din poza ta nu pare prea corect. Nu prea inteleg ce ai facut acolo. Ce cauta multipelxorul 2:1 acolo? Ce face DCD?Pentru a face un multiplexor de 14 canale( care defapt va vi unul de 16, doar ca doua nu sunt folosite) ai nevoie doar de cele doua multipelxoare de 8 plus o poarta SAU pentru iesire(plasata corect de tine) si un inversor obosit.Liniile de adresa A, B, C, le legi in paralel (cum ai facut deja) la multiplexoare ,iar secretul consta in modul in care folosesti liniile de ENABLE.Linia de adresa D o vei lega la pinul ENABLE de la al doilea multiplex(canal 9- 14) iar de acolo pleci cu un inversor catre pinul de ENABLE de la primul multiplex(canale 1-8).Practic, nu poti avea decat un multiplexor activ in orice moment de timp.Vei avea asa:Pentru DCBA ( D fiind MSB(cel mai semnificativ bit)):---de la 0000 la 0111 - activ doar primul multiplexor (0000=canal1 , 0001=canal2, ..., 0111=canal8)Dupa cum vezi , bitul D fiind zero, ai al doilea multiplexor inactiv(enable2=0) si doar primul activ(enable1= !enable2,adica negat).--de la 1000 la 1101 vei avea activ doar al doilea mux( 1000=canal9, 1001=canal10,....1101=canal14)Sper ca ai inteles.Numai bine! :bere:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări