Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Compensarea in temperatura a unui Oscilator Colpitts.


Misulache12

Postări Recomandate

Am facut un oscilator Colpitts, clasic reglabil intre 500...600kHz dar am o problema: frecventa fuge cu temperatura. Reactia o realizez cu doua condensatoare de 1nF si o bobina reglabila, cum sunt cele din filtrele cale comuna la aparatele radio-tv mai vechi. Elementul activ este un tranzistor BC108. Cum as putea realiza compensarea in temperatura, avand in vedere ca la o temperatura cu 15grdCelsius mai mica gama de frecvente se deplaseaza intre 550...650KHz aprox.?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Misulache12

    4

  • puriu

    2

  • gauss

    1

  • YO8CDQ

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Pentru a termostata acest oscilator este greu, trebuiesc indeplinite mai multe conditii. Cel mai bine este de facut un alt oscilator, dar cu cristal de quart inseriat cu o inductanta, si frecventa poate fi reglata in plaja de 50-60KHz.

Link spre comentariu

Multumesc, e o idee pe care merita sa o incerc. Problema compensarii cu temperatura nu se opreste aici. Am constatat ca acelas necaz se intampla si in cazul amplificatoarelor cu tranzistor al caror semnal este filtrat prin filtre LC in aceeasi gama de frecventa: 450-550kHz. Care ar fi solutia pentru aceasta problema?

Link spre comentariu

Pe vremuri se foloseau condensatoare cu coeficienti termici opusi celor ai inductantelor , care inductante se realizau astfel incit sa fie cit mai stabile ( mai ales mecanic ... ) , carcase din ceramica , conductorul de bobinaj intins si fixat cit mai rigid - lacuire , scufundare in ceara ... la bobinele de acord cu spire putine si suficient de groase se incalzea sirma inainte de bobinare , dupa racire se contracta si se fixa rigid pe carcasa , unele aveau santuri speciale ... astazi se rezolva prin FLL , termocompensare , bucla cu calare de faza ... depinde de aplicatie si cerinte ... incearca mai intai sa folosesti condensatori stabili termic ... MKP , mica , polistiren , anumiti multistrati ... de cautat pe cazul specific !

Link spre comentariu

Vreau sa pun montajul intr-o cutie cat mai mica si sa-l alimentez la baterie. Asigurarea unei temperaturi constante folosind o rezistenta mi-ar pune probleme de izolare, spatiu si ar duce la un consum mare. Oare la radiourile vechi pe tranzistori care prindeau UL, UM si US pe ce frecventa erau acordate filtrele din calea comuna?

Link spre comentariu

Frecventa intermediara cea mai comuna este de 455kHz,Se mai folosea si 460kHz.Frecventa e relativ joasa si nu e chiar asa greu de compensat deriva termica.Cat ai acum e cam maricica si asta imi spune ca montajul e fara cutie, realizat cu piese luate la intamplare.Bobina probabil e vre-una de Fi cu oala de ferita iar condensatorii cred ca nu sunt ceramici cu factor de temperatura determinat(5 benzi colorate) sau sunt cu factor de temperatura mare.Ca sa construiesti un oscilator bun urmeaza cateva recomandari:- Cablaj solid - preferabil sticlotextolit de minim 2 mm- un etaj de separatie(buffer) cu impedanta cat mai mare de intrare si un cuplaj cat mai slab cu oscilatorul- stabilizator separat de tensiune pentru oscilator- circuitul oscilant sa poata fi compartimentat, separat de buffer si stabilizatorul de tensiune- compensarea termica cu ajutorul condensatorilor. Foloseste si in circuitul de reactie condensatori NP0 sau, daca nu ai lasa loc pentru a face grupuri de condensatori cu factor de temperatura diferit.- multa rabdare sa obtii deriva termica cat mai mica cu montajul deschis- la final il pui in cutie, preferabil cat mai solida mecanic, iar compartimentul oscilatorului il umpli cu vata - nu presata, doar cat sa impiedice formarea curentilor de aer) si pui capacul. Unii toarna ceara - e mai bine dar nu mai poti depana asa usor la nevoie.Oscilatorul se stabilizeaza dupa 15-20 min iar la frecvente atat de joase deriva dupa asta e infima.A, daca ai un curent nu prea mare prin tranzistorul oscilatorului ai si o stabilitate mai buna (nu produce atata caldura.Termostatarea si cuarturile isi au rostul cand doresti stabilitati exceptionale pe timp foarte lung.Un oscilator cu cuart caruia ii tragi frecventa cu bobina sau condensator are stabilitatea invers proportionala cu variatia de frecventa obtinuta. La 600kHz poti obtine o gama de ordinul kHz-ului la stabilitate care sa justifice cuartul.Daca ne spui si ce vrei sa faci cu el poate sa te ajutam mai concret. Poate nu e nevoie de o stabilitate chiar iesita din comun.Apropos, vezi ca frecventmetrul cu care masori sa aiba oscilatorul de referinta termostatat!Acolo e nevoie de cuart si termostat.

Link spre comentariu

Vreau realizez un receptor pe o frecventa fixa, de 500kHz, si sa amplific semnalul pana la saturatie. Stiu ca semnalul util care este de ordinul x10mVolti are frecventa de 500kHz si se amesteca cu un semnal de odinul x1Volti care are frecventa de 413kHz. Filtrarea o fac cu filtre LC, unul opreste banda pe 413kHz si unul trece banda pe 500kHz separate intre ele printr-un etaj de amplificare cu BC108 in conexiune EC cu amplificarea de 10, pentru ca apoi sa realizez amplificarea cu 100 folosind alte doua amplificatoare cu tranzistor. Problema e ca la temperaturi mici se deplaseaza frecventa centrala a filtrelor, nu mult dar avand in vedere amplificarea totala de cca 1000 suficient cat sa faca sa intre semnalul parazit si sa atenueze in parte semnalul util. Deplasarea frecventei centrale a filtrelor cred ca se datoreaza si variatiei cu temperatura a capacitatii parazite a tranzistoarelor. Montajul l-am testat folosind un oscilator Colpitts asa cum l-am descris mai sus si la care am constatat acelas fenomen de deplasare a frecventei de oscilatie cu temperatura.

Link spre comentariu

Nu rezulta clar cat de mare este fuga de frecventa. Daca este mai mare de 0,5% (3 kHz) pe 15 grade C ceva nu e in regula. Poate schema oscilatorului este gresita, poate executia. Un Colpitts bun cu tranzistor, chiar netermostatat, nu fuge cu temperatura mai mult de 100 Hz in banda 500 -600 kHz, bineinteles cu condensator variabil. Inductanta variabila este total nerecomandata. Cea mai mare fuga termica o are de obicei miezul bobinei, daca e mare si e facut dintr-o ferita proasta. Bobinele stabile termic se fac cu sarma buna, lita de RF, si cu un miez scurt din ferrocart. Bobinele de la filtrele de FI mici au variatia termica mare, iar torii de ferita cea mai mare. Condensatoarele cu polistiren (styroflex) au stabilitate termica buna si pierderi mici. Condensatoarele ceramice sunt de doua feluri: cele de dimensiune mica si capacitate mare au o variatie enorma a capacitatii cu temperatura si se folosesc numai la cuplari si decuplari; cele de dimensiune mai mare si capacitate mica sunt stabile si se pot folosi la circuite acordate. Sunt si condensatoare ceramice cu constanta termica negativa, pentru compensare, dar se gasesc greu.Pentru un aparat mic trebuie folosit un condensator variabil miniatura care are, din pacate, o variatie termica ceva mai mare decat unul cu aer. Trebuie incercata compensarea termica la mijlocul cursei condensatorului.

Link spre comentariu

Am citit ultimul post care schimba situatia. Este vorba de un receptor superheterodina pe frecventa fixa de 500 kHz, cu oscilator local pe 413 kHz si cu frecventa intermediara de 87 kHz (sau 913 kHz). Semnalul de intrare este de ordinul 10 mV, deci mare. Ar trebui sa fie ceva simplu, cu filtru LC trece-banda pe intrare, mixer si amplificator de FI. Nu e clar pe ce frecventa este amplificatorul-limitator de 1000 de ori, logic ar fi pe frecventa intermediara. Nu e clar pe ce frecventa este semnalul parazit, de unde provine si cum se manifesta. Ce fel de filtre LC se folosesc si unde sunt puse? Normal un filtru LC are banda mult mai larga decat alunecarea sa de frecventa. Niste amanunte si o mica schema ar ajuta mult la rezolvarea problemei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări