csl1131 Postat Iulie 8, 2006 Partajează Postat Iulie 8, 2006 deci in cazuri extreme daca se arde un amplificator poate sa iasa pe intrare cc egal cu tensiunea de alimentare(cond de la intrare e de proasta calitate, etc) iar in acest caz se poate arde si ce e inaintea lui, ex: placa de sunet,mixer, etc...sau un corector de ton,mixer sau altceva sa se intample la fel, si daca tensiunea de la iesire e f mare se poate arde si amplificatorul...ma gandeam cum s-ar putea impiedca acest lucru.... si prima data m-am gandit la un buffer, acesta arzandu-se de cele mai multe ori si "scapand" restul, dar nu e 100% ca si ala poate sa se arda si sa lase acea tensiune sa treaca prin el... m-am gandit la 2 diode zenner, in serie cu niste diode normale si o rezistenta inainte ca sa limiteze tensiunea maxima la o valoare maxima care o poate suporta etajul de intrare fara a se produce stricaiuni (ex 7-15V)ce ziceti, oare ar merge?? sau alte idei pt a scapa de aceasta problema??? Link spre comentariu
one Postat Iulie 9, 2006 Partajează Postat Iulie 9, 2006 Exista f. multe scheme de protectie pentru curent continuu.In principiu, printr-un divizor de tensiune, de la iesirea amplificatorului, se incarca un condensator. Daca tensiune ape acesta depaseste o anumita valoare, pozitiva sau negativa, un releu decupleaza boxa.Iata o varianta de realizare: Link spre comentariu
csl1131 Postat Iulie 9, 2006 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2006 da..deci se pare ca nu m-am exprimat bine...asta sa vina LA INTRAREA la amplificator sau intre amplificator si mixer sau placa se sunet..sau ce mai e..ca daca se strica mixerul sa nu iti arzi si amplif sau daca se strica amplif sa nu arzi si mixerul sau placa de sunetceva in genul : Link spre comentariu
Blind Postat Iulie 19, 2006 Partajează Postat Iulie 19, 2006 Cu toate ca e vechi postul, tin sa mentionez ca mie mi s-a intamplat deja chestia asta, s-au bulit condensatoarele de pe intrarea amplif si am ramas fara 2 placi de sunet (asta pentru ca la mine, un defect nu apare doar o singura data) :smt097 ...Singura chestie la care m-am putut gandi in clipa respectiva a fost sa pun niste condensatoare pe intrari, unele de 22micro (parca). E cam aiurea chestia asta, deoarece iti atenueaza putin frecventele joase.Pana la urma ai gasit o schema care sa realizeze aceasta protectie? La calculatorul vechi nu costa o avere sa schimb placa de sunet cu alta, insa la laptop e cam scump sa schimbi placa de baza.... :homework: :death: Link spre comentariu
Blind Postat Iulie 19, 2006 Partajează Postat Iulie 19, 2006 Ce mi-a trecut acum prin cap: ar putea fi puse pe fiecare fir al intrarii cate un montaj format din 2 diode, o rezistenta si un MOS, astfel daca tensiunea medie pe intrare (redresata de diode) depaseste o anumita valoare, sa zicem 1V (deci curent continuu) acesta sa fie aplicata la pinul care comanda canalul de circulatie al curentului MOS-ului (sursa-drena). MOS-ul folosit trebuie sa fie cu canal de tip N indus, care la aplicarea tensiunii pe poarta sa inchida canalul. La canalul fetului este legat desigur iesirea din sursa si intrarea in amplificator. Daca imi vin mai multe idei, o sa postez si un desen ceva.Ceva pareri, pro si contra? (mai ales contra ma intereseaza, ca astea sunt cele constructive de obicei) Link spre comentariu
csl1131 Postat Iulie 20, 2006 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2006 eu am lasat numai zenerele in serie dar cu polaritatea opusa, si rezistenta de la intrare/iesire am psu-o de 2k in loc de 1k... uite cum m-am "jucat" eu initial pusesem de 1k si cand am bagat in priza(220 alternativ pe intrare) s-a fript instant rezistenta aia de 1k , cand am schimbat-o de la 0.25W la 17W(ce aveam prin casa) s-au fript zenerele, asa ca am marit rezistentele alea la 2.5k si asa cand am bagat in priza rez de 0.25W s-a ars cu mult fum, dar cand am pus una de vreo 40W si 2.5k atunci nu s-a mai ars nici rezistenta :weedman: dar mai important nici zenerele nu s-au ars (care erau de 6.8V si de 1W pt ca cele de 0.5W se vor arde si e posibil sa se arda inainte de rezistenta ceea ce nu e bine,pt ca nu cred ca exista un amplificator care sa ii trebuiasca la intrare un voltaj peak mai mare de 6.6V sa zicem...)calitatea sunetului sau orice altceva nu influenteaza deloc deci ideea e ca rezistenta aceea de 2.5k se va arde si probabil cu mult fum dar ceea ce va "iesi" dupa acest mic monaj va fii doar un semnal dreptunghiular ,pt ca e "taiat" la 6.8V in cazul meu si curent suficient de mic pt a nu arde si ceea ce e in fata sau in spatele lui.. cred ca e mai bine sa se arda cu fuum o rezistenta decat amplificatorul placa de sunet sau alte "chestii" dinastea..si este suficient de mic pt a incapea (mai greu da incape) in interiorul mufelor (trebuie lasat loc, sau cel mai bine acopreita rezistentele cu ceva care nu valua foc, ex mica sau altceva)eventual pt a micsora si mai mult curentul se poate pune valori mai mari de 2.5k la rez aia, si pt a grabii timpul de "frigere" al rezistentei se poate pune de putere cat mai mica posibil...p.s n-ai vrea sa stii ce urat face dif-ul daca ii aplici la intrare (cu montajul asta) 220 si pe iesire e si boxa..eu am vrut sa stiu dar pt a nu se intampla ceva rau cu difuzorul in cele 2-3 secunde pana se arde rezistenta am conectat si o rez de vreo 100-120 ohmi in serie.... Link spre comentariu
csl1131 Postat Iulie 20, 2006 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2006 Cu toate ca e vechi postul, pai daca postul e vechi de acum 10 zile atunci ce sa mai vorbim de altele... tin sa mentionez ca mie mi s-a intamplat deja chestia asta, am ramas fara 2 placi de sunet nu esti sungurul care a ars placi de sunet..si eu am patit odata sa imi ard, si una buna si scumpa nu jaf la 150.000 :smt022 si mai stiu si alte persoane care au ars placi de sunet.. s-au bulit condensatoarele de pe intrarea amplif si.............. Singura chestie la care m-am putut gandi in clipa respectiva a fost sa pun niste condensatoare pe intrari, unele de 22micro (parca). E cam aiurea chestia asta, deoarece iti atenueaza putin frecventele joase. daca ai cc da, e posibil ca un cond sa te "scape" dar daca ai din greseala alternativ sau daca ai cc dar un spike de cc de valoare foarte mare atunci acel spike chiad daca ai cond de voltaj sificient atunci e posibil sa se arda... si cum iti influenteaza sunetul daca pui un codn de 22u in serie??? tinand cont ca majoritaeta amplif au intre 1-4.7uF pe insirare in serie.. asa ca daca mai adaugi inca unu de 22uf tot cam pe acolo este.. ceea ce zici tu e posibil daca impedanta de intrae la un amp e de maxim cativa k ohmi, vreo 2 maxim sau mai jos o sa fie ca un filtru treje sus Link spre comentariu
Blind Postat Iulie 20, 2006 Partajează Postat Iulie 20, 2006 si cum iti influenteaza sunetul daca pui un codn de 22u in serie??? tinand cont ca majoritaeta amplif au intre 1-4.7uF pe insirare in serie.. asa ca daca mai adaugi inca unu de 22uf tot cam pe acolo esteLa mine la statie bass-ul se auzea o idee mai slab, atata tot. (nu era asta o problema, ii dadeam mai mult bass din winamp)Eu la am-urile de la statie am pe intrare rezistente de 10k, deci asta nu ar fi o problemaCat despre curentul continuu care iti intra in boxe, sau 220 in boxe(ceea ce nu am reusit niciodata, lucky me:D) se poate folosi o protectie pentru boxe. Scheme interesante se gasesc pe net, aveam si eu ceva pe hard insa prea multe calculatoare schimbate....nush pe unde e acum (pe hdd sigur nu e)Uite ca am gasit, ca de obicei, am pierdut link-ul, insa pagina e completa Link spre comentariu
csl1131 Postat Iulie 20, 2006 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2006 yeap....se pare ca nici aici nu ai citit tot sau eu chiar asa de rau scriu incat nu se intelege...nu-i nimic..rectificam... :Ddeci nu ziceam ca 220 sa intre in boxe sau cc in boxe ziceam ca daca atingi din greseala vreun fir de 220 cu firul de la intrare (asta presupunand ca ai multe fire neizolate ca mine) atunci nu e prea bine pt amplificator sa aiba la intrare 220V la fel si daca ai un corector de ton,sau mixer, sau cd-player, placa de sunet,etc nici alea nu e bine sa ai pe iesirea lor un voltaj ff mare,extern..am luat 220V alternativ pt ca nu prea ai cum la statii sau la altele sa ai voltaj mai mare de 220V laternati (sau 330V peak car e peak-ul de la 220) asa ca si cel mai rau caz posibil ar fii satisfacut (exeptie lampile..dar acolo e alta treaba) Link spre comentariu
Blind Postat Iulie 20, 2006 Partajează Postat Iulie 20, 2006 Aha, acum am inteles. Mie mi s-a intamplat altceva, anume dintr-un defect al ammplificatorului sa prajasca ce avea la intrare :goodman: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum