Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistente care se incalzesc, normal sau problema?

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am facut calculele, prin rezistor cand e in gol statia, trec 52V, cand e in clip scade la 46V, rezistenta este de 1.5K Ohmi, find rosu/verde/maro, si atunci in gol este 1.82W, si in clip 1.41W, in gold 1.82W mi se pare cam la limita, o sa le schimb cu 2 de 5W 1.5K ohmi am gasit aici unde locuiesc eu, dar are ceva daca le schimb cu dinalea din ciment alb? cum sunt cele din poza de la finali? sau este neaparat sa fie acelasi tipde material?Multumesc

Link spre comentariu

Zal a spus ca e de 2W eu m-am luat dupa aia, dar nu stiu exact de cat este, si nici nu stiu cum sa aflu, imi cer scuze, tenisiunea la bornele ei este corect (mai am de invatat), pai puterea disipata am calculat-o asa 52x52=2704/1500=1.82W in gol. sau 46x46=2116/1500=1.41W, dar atunci pana la urma de cat este de 1W sau 2W, si acele leduri in a doua poza ce sunt? ca sunt curios de ce unul din ele lumineaza mai slab ca celalalte 3Multumesc

Link spre comentariu

Stiti voi unde il mananca pe om cand n-are ce face :rade: Fratele meu, lasa amplificatorul ala asa cum e, asa cum l-au proiectat ''fraierii aia'' chiar vrei sa il strici !?!?Cablajul ala arata beton, nici macar nu e negru, rezistenta aia poate avea 70 de grade si este normal sa nu poti pune mana pe ea

Link spre comentariu

Banuiesc ca dupa acele 2 rezistente, vin 1 zennere de 1-1,3W de 15 sau 16V,fata de masa ce "stabilizeaza" alimentarea operationalelor mai departe.Verifica exact curentul prin circuit, vezi sa fie la maxim 70% din curentul suportat de zennere, eventual mareste pe la 1,8, 2,2kohm la min 3WAsa se intimpla cind pentru minimalizarea costurilor de productie si profit maxim, se exclude cel mai elementar stabilizator cu infasurare simetrica dedicata si 7815+7915...China clona low cost.Asta platesti, asta ai.

Link spre comentariu

Masurarea curentului a fost deja facuta . Legea lui Ohm ne spune ca printr-un rezistor de 1,5K cu o tensiune la borne de 52V avem un curent de 34 mA . Inainte de a face vreo modificare ar trebui masurat curentul prin diodele Zenner (care este mai mic decat cel care trece prin rezist.) si vazut cati mA s-ar mai putea scadea printr-o eventuala marire a rezistentei . Aceasta modificare nu cred ca este totusi recomandata , curentul prin dioda este calculat sa se afle intr-o zona aprox. liniara de pe caracteristica U/I Zenner in orice situatie posibila a tensiunii de alimentare . O micsorare a curentului poate duce dioda intr-o zona apropiata de cotul Zenner de pe caracteristica in cazul unei tensiuni mici de alimentare si efectul de stabilizare al diodei se va reduce , variatiile tensiunii pe Zenner vor fi mai mari . Marirea puterii rezist. nu va scadea cantitatea de caldura . Daca se va pune un rezist. de 3W bobinat care are cam aceeasi suprafata de contact cu aerul , temperatura va fi aceeasi . O solutie ar fi punerea in paralel a doi rezistori de 3k cu aceeasi putere in loc de unul de 1,5k . Se dubleaza suprafata de disipare a caldurii si vor fi ceva mai reci . Folosirea stabilizatoarelor 7815-7915 la o tensiune de 52+15V , 67V , nu este posibila , au tensiuni maxime de doar 40V , ar ceda la prima alimentare .

Link spre comentariu

Eu ma refeream strict la infasurare separata pe transformator de 2x18Vac, care duce la +/- 24Vcc, ce se stabilizeaza cu 7815 si 7915 la +/- 15Vcc.Profi asa se lucreaza, cind se tine cont de calitate, si fiabilitate.Tigania China, s-a vazut mai sus ce consecinte are, logic ca este MULT mai ieftin sa pui 2 zennere si 2 rezistente de 2W, decit un stabilizator cum am descris mai sus...Problema este ca acelasi tip de alimentare este si in seria QSC RMX low cost, si nu numai, insa acolo au calculat exact ce si cum, au pus rezistente de 3-5W, pentru o anumita tensiune de alimentare, si curent prin circuitul stabilizator.Chinezoii ce au facut?Pai au copiat schema bucata cu bucata, inclusiv valorile componentelor, au supravoltat schema neluind in considerare elementul stabilizator serie, si asta e.Vreti cel mai bun exemplu?T-Amp T2400, care este o schema identica cu RMX de la QSC, pe partea de etaj final, pe care au supravoltat-o cu 15-20V pe ramuria,pastrind valoarea rezistentelor,care erau calculate pentru o tensiune mai mica, implicit un curent mai mic prin intreg circuitul respectiv.Rezultatul?Rezistentele se incing pina isi schimba culoarea, si uneori crapa(intra in scurt) dioda zenner ce alimenteaza operationalul din fata circuitului VAS.Consecinte?Tensiune DC la iesirea operationalului, tensiune DC la iesirea amplificatorului, decuplarea releului si perlarea contactelor datorita faptului ca in DC, tensiunea maxima admisibila contactilor releului este de max 28-30Vdc, difuzoare distruse, si in sfirsit arderea etajului final.Torul ar fi putut fi evitat, cu un banal stabilizator liniar cu infasurare dedicata pe traf, si restul de componente...

Link spre comentariu
Vizitator hantar

Cele doua rezistente sunt de 200 ohm/3W, 0.5% toleranta, pelicula de carbon. Este normal sa se incalzeasca. Pentru linistrea ta, pune in locul lor doua de 200 ohm/5W, din nichelina pe corp ceramic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări