Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mini emitator fm

FlorinHiT

Postări Recomandate

As vrea sa realizez un mini emitator in FM care sa aibe urmatoarele cerinte :- raza de actiune 10-15m, in conditiile in care radioul are antena si se presupune ca e un radio bun ;- montajului as putea sa-i atasez ca antena ,o sarma de cupru in forma de U cu lungimea de 13cm ;- alimentare pana in 3V (probabil aici o sa apelez la un montaj sub 2V deoarece e posibil ca bateria de 3V sa se numai aiba aceasi putere dupa cateva zile) ;Tensiunea de 3V nu este destinata numai emitatorului.Din aceasi bateria se alimenteaza si echipamentul unde vreau sa "ascund" emitatorul.- chiar daca voi realiza ,de acasa, emitatorul sa mearga in 90.0 MHz sa-mi permita un reglaj de minim 3MHz mai sus sau jos, ca sa evit eventualele posturi care emit in apropierea frecventei emitatorului.- emitatorul sa fie stabil in frecventa,deoarece montajul va sta afara, noaptea frig si umezeala iar ziua soare/canicula.Mai ma intereseaza ca montajul sa faca pe post de baliza .Nu am pretentie la sunetul/tiuitul/pacanitul pe care il scoate doar sa se auda la radio.Probabil pe intrarea emitatorului o sa pun o combinatie de condesatoare sa scoata acel sunet/tiuit.Cateva pretentii ale mele se cam bat cap in cap :) cum ar fi stabil in frecventa dar sa fie si reglabila frecventa ,dar asta e cerinta :)Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• FlorinHiT

7

• Th3_uN1Qu3

2

• Mondan

2

• gabiferaru

1

Top autori în acest subiect

Momentan vreau sa realizez eu un montaj,deoarece trebuie sa-l fac de dimensiuni reduse.Am vazut montajul acela dar nu prea ma avantajeaza bobina aceea.Banuiesc ca de acolo reglezi frecveta cu care emite.Cu siguranta daca reglezi montajul in casa pe o frecventa si il scoti afara o sa vezi ca sare de pe frecventa aia :)

Link spre comentariu

Atentie, receptorul e FM. Emitatorul trebuie sa aiba si el MF (de ex. cu un varicap), altfel nu se aude. Daca receptorul permite e bine sa fie sub 88 MHz unde e mai liniste. Puterea de 2 - 5 mW nu pune probleme, iar antena de emisie poate fi orice sarma.

Link spre comentariu

... Daca receptorul permite e bine sa fie sub 88 MHz unde e mai liniste...

Spectrul alocat pentru asemenea jucarii e 87.5-108.0 si asta include si deviatia de frecventa, nu prea are unde sa se duca mai jos.De curiozitate, ce rol are emitatorul, poate exista o alta solutie mai simpla ?
Link spre comentariu

Acest montaj as vrea sa-l "ascund" intr-un senzor iar cand se declanseaza acel senzor ,acest emitator sa transmita un semnal undeva la un aparat/radio.Ptr economia bateriei din senzor ,m-am gandit ca emitatorul sa nu-l tin alimentat non stop.

In momentul cand se declanseaza senzorul,aprinde si un bec/led timp de 10-15sec iar emitatorul il voi alimenta de la acest led pe care cred ca il voi anula.

Acum ca nu am gasit nici o solutie de emitator nu stiu ce sa adaptez ,ptr ca nu imi va fi de ajuns ca emitatorul doar sa ocupe o frecventa .Probabil o sa pun pe intrarea AF a emitatorului un oscilator care sa genereze un sunet,bazait,tiuit etc, deci emitatorul sa functioneze ca o baliza.

Tin foarte mult la stabilitatea frecventei deoarece am nevoie de vreo 5-6 mini emitatoare care sa emita si sa stea pe aceasi frecventa si nu vreau ca unu sa o ia "hais si altu cea".Acesti senzori vor sta afara,neprotejati de caldura ziua si umezeala noaptea spre dimineata.Clar nu va intra apa in acest senzor dar umezeala intra si in oase :) o sa incerc ca acel montaj sa-l acopar cu ceara/silicon sau probabil o sa-l inchid intr-o cutiuta bine etansata.

Acesti senzori nu ii voi folosii iar ,doar pe timp de vara si putin toamna ,deci intre 10-12grade noaptea cu umezeala si ziua poate mai prinde si cate o cannicula :)

Nu am pretentia sa bata prea mult,minim 10-15m.Daca emitatorul functioneaza in alta frecventa ,nu ma supara daca cu aceasi antenuta din sarma de ~13cm ,ajunge si la 50-100m :) ...chiar e mai bine.

Nu stiu cat de bine se potriveste urmatorul modul http://www.voti.nl/docs/VMR6512.pdf ,ptr cea ce vreau eu ,dar in afara de faptul ca nu cred ca il voi gasii in romania si ca nu stiu cat de stabil/bun este ,se potriveste perfect cerintelor mele.La capitolul consum nu prea sta bine ,dar nu e problema ptr ca o sa ma orinetez sa pun baterii mai bune.....dar macar ca asta sa fie singura problema .

Multumesc ptr atentie.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Stii soneriile alea chinezesti wireless din piata?Ai si receptor si emitator la 15-25ron si mai departe improvizezi.Eu am folosit una pe post de telecomanda de alarma si chiar a fost ok 1 an pana am schimbat alarma.Emitatorul e mic, stabil si isi face treaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări