Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare tensiune alimentare osciloscop

Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Am intrat recent in posesia unui osciloscop digital,Rigol DS1052E;acesta are trecuta in specificatii,tensinea maxima a retelei,de 240V.Eu am peste 230V,e drept n-am masurat inca 240V,dar nu vreau sa ma risc.Osciloscopul are sursa in comutatie,asa ca banuiesc nu e sensibil la forma de unda a tensiunii de intrare.Asa ca m-am gandit sa incerc un circuit care sa reteze automat varful sinusoidei,daca de exemplu amplitudinea acesteia depaseste 300V.In mare,un mosfet conectat pe iesirea unei punti redresoare,care sa fie blocat in momentul in care UC3843,sesiseaza in pin 2 o crestere a tensiunii de intrare.Acum am cateva nelamuriri...Nu stiu daca e critica frecventa de lucru a integratului;ma gandesc ca alegand-o prea mare,sa nu influenteze osciloscopul.Daca o aleg prea mica,ma gandesc ca circuitul poate nu va sesiza un eventual varf de tensiune,ce ar putea defecta osciloscopul.Asa ca orice parere e binevenita...

Link spre comentariu

...Buna ziuaCa posesor de 1052 pot sa va spun ca va complicati...( un prelungitor cu protectie MOV de 240...245 V este suficient)..... Totusi pot sa va spun ca ar fi necesar ca alimentarea lui sa fie facuta printr-un transformator separator ( de preferat cu mai multe ploturi la intrare ...)Separtorul cred ca este absolut necesar daca doriti sa-l folositi in partea primara surse comutatie ...indiferent daca alimentati sursa prin el sau osciloscopulPS: Asta este parerea mea....

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Sigur o sa folosesc traf separator,in cazul surselor in comutatie.Dar n-am nevoie tot timpul de acest traf.Circuitul propus,daca se va dovedi functional,va fi montat direct pe cablu de retea,fiind de mici dimensiuni.Pe de alta parte,problema in cazul meu e tensiunea mare de retea,peste 230V.Nu este exclus sa am momente in care aceasta sa depaseasca 240V.Dupa redresare/filtrare,sursa din osciloscop va primi peste 340V. Fiind totusi o chinezarie,pe care am dat ceva bani,nu m-as baza pe supradimensionarea componentelor din sursa.

Link spre comentariu

Traful separator se pune inaintea sursei in comutatie, nu inaintea osciloscopului :nebunrau: . Osciloscopul e deja izolat de retea, dubla izolare n-are nici cel mai mic sensSursa in comutatie tot are condensatorul la minim 350V, daca nu 400V. Subscriu ca e o ditamai complicatia inutila ideea de fata, dar gusturile (piticii :rade: ) nu se discuta.Eu as merge pe un traf de 15-20V, care sa fie configurat ca traf coborator (un releu + un comparator...).In schema ta trebuie minim inca o inductanta de filtrare.

Link spre comentariu

Traful separator se pune inaintea sursei in comutatie, nu inaintea osciloscopului :nebunrau: . Osciloscopul e deja izolat de retea, dubla izolare n-are nici cel mai mic sens......

Corect...defapt asa lucrez si eu in surse ....alimentez sursa prin traf separator.... Cand am scris mai sus am vrut sa cuprind doua idei:1. se poate folosi un traf 230 ( cu ploturi: 220-230-240-250) primar / si 220...230 iesire, pentru alimentarea oscilo....2. faptul ca in momentul cand lucrezi cu el in surse ...trebuie separareCe a iesit scris.... este de poveste :sparge: PS: mai bine o protectie cu varistoare.....este mai sigura si nu modifici forma retelei
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Si eu zic ca e o complicatie, dar daca vrei sa fii tu linistit, apeleaza la un autotraf cu care sa cobori un 10%, sa zicem. Si da, poate fi urmat de un varistor + sig., in prelungitor sau pus de tine.In cazuri urgente (eu tot de astea intalnesc), folosesc osc. fara pamantare si ma leg oriunde. N-o recomand, dar sursa interna izoleaza fata de retea, daca nu folosesti pamantarea. Dar pastreaza capacitati fata de retea, care pot influenta formele de unda vizualizate sau functionarea etajelor ce se doresc vizualizate. Cel mai cuminte este intradevar izolarea ansamblului dorit a fi masurat, cu traf izolator. Dar daca te grabesti... Osc. presupun ca e tot plastic, trebuie sa te feresti doar de masa lui.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Traful separator se pune inaintea sursei in comutatie, nu inaintea osciloscopului :nebunrau: . Osciloscopul e deja izolat de retea, dubla izolare n-are nici cel mai mic sensSursa in comutatie tot are condensatorul la minim 350V, daca nu 400V. Subscriu ca e o ditamai complicatia inutila ideea de fata, dar gusturile (piticii :rade: ) nu se discuta.Eu as merge pe un traf de 15-20V, care sa fie configurat ca traf coborator (un releu + un comparator...).In schema ta trebuie minim inca o inductanta de filtrare.

Ai dreptate in legatura cu traful separator;e necesar pentru sursa nu pentru osciloscop.Pe de alta parte recunosc ca la vechiul osciloscop,analogic,n-am folosit niciodata traf separator pentru alimentarea surselor.Acum nu cred ca o sa-mi permit acest lucru,desi un coleg de forum imi spunea ca foloseste Rigolul-ul fara separarea sursei in care masoara.Pur si simplu a intrerupt nulul de protectie ...si cam atat.Revenind la ''pitici'',incerc sa mai explic inca o data si pentru ultima data, situatia concreta in care ma aflu.Stau la tara,tensiunea masurata la priza e peste 230V;se poate intampla,daca am ghinion,in timpul unei masuratori ca pe faza pe care eu sunt conectat,sa scada consumul,astfel incat tensiunea sa depaseasca 240V,timp de cateva secunde sau minute,habar n-am.Nu-mi permit luxul sa testez sursa osciloscopului,sa vad cat timp functioneaza in aceste conditii.Ramane sa testez practic ideea,sa vad daca si cum functioneaza;m-am gandit la un autotraf coborator,dar e voluminos si greu,comparativ cu montajul in discutie.M-am gandit chiar si la o simpla dioda inseriata cu osciloscopul,dar prea as deforma tensiunea...Intre timp a postat si @smilex..Am spus de ce n-as vrea autotraf,e mare si greu.Asa montajul il pun pe cablu retea,intr-o cutie de plastic.Osciloscopul e tot din plastic,nu prea te poti electrocuta nici sa vrei.Sincer,nu de mine mi-e,ci de el..
Link spre comentariu

m-am gandit la un autotraf coborator,dar e voluminos si greu,comparativ cu montajul in discutie

Nu credOsciloscopul ala consuma pana in 40W. Deci 0,18A. Deci un traf de 10-15V la 0,2A e la fix. Adica acest traf are 2 respectiv 3W. Si tu zici ca e mai mare decat sursa? Nu prea cred...Daca inseriezi o dioda pe alimentare, ii faci mult mai rau sursei decat o amarata de tensiune de 240-250V!
Link spre comentariu

Daca osciloscopul are sursa in comutatie inseamna ca merge si in curent continuu si in cazul asta s-ar preta un PFC la intrare. PFC-ul ar prelua toate variatiile retelei si ar putea fi protejat impotriva supratensiunilor.

Sau, daca sursa osciloscopului are intrare universala intre 100 - 240V CA, ar merge un step down convertor pe la vreo 250V CC.

Interesant ce scrie aici: http://www.hellspark.com/dm/ebench/tools/Digital_Oscilloscope/RIGOL_DS1051E_2_DS1102E_Hack_1_01.pdf

Link spre comentariu

Autotransformatorul e sfint ... si ieftin , n-are ce sa se strice la el ... ce rost au PFC si alte alea ? numai asa , de dragul comutatiei ? ... solutia corecta e un transformator separator ... eventual cu o mica priza comutabila , care sa scada 10-20 V din tensiunea retelei ... are efect benefic pe termen lung asupra sursei , ca durata de viata ... eu personal as studia si sa vad ce iesiri are sursa lui interna , in eventualitatea unei alimentari autonome - acumulatori , astfel devine un soi de scopmetru ... se rezolva si electrosecuritatea , si alte probleme cu influenta retelei ... sau o varianta cu alimentator de laptop ... poate osciloscopul are sursa cu o singura iesire , eventualitate fericita ...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Sursa osciloscopului admite 100-240VAC,50-400Hz.Asa ca presupun,contine PCF activ;nu prea isi are rostul inca unul la intrare.Dupa mine,limitarea tensiunii undeva sub cei 240V,e suficienta.Ca se face cu autotraf,electronic,etc,scopul e acelasi.Montajul la care m-am gandit,pe care o sa-l testez versus autotraf,ar trebui sa ofere teoretic, macar un avantaj.Presupunand un varf de tensiune,care ar putea afecta sursa,autotraful n-o poate nici sesiza,nici limita,aici trebuind sa intervina cumva protectia interna a sursei,varistor sau ce-o avea,daca o avea.Adica,in cel mai fericit caz,siguranta de intrare in sursa arsa...Circuitul cu UC3843,ar trebui sa simta orice varf de tensiune,sa scada umplerea la zero,blocand mosfetul.Protejarea nu s-ar face suntand varful de tensiune,ci oprind propagarea sa spre sursa.Desigur astea sunt presupuneri..testele practice le vor confirma sau infirma .Sincer,nu prea inteleg retinerea multora,cand vine vorba de ceva nou,chiar netestat .Daca chestia asta functioneaza,ar fi o varianta simpla si ieftina de protectie,la puteri mult mai mari,nu doar 50W,ca in cazul de fata.Pentru asta ar trebui doar folosit un mosfet si o punte redresoare corespunzatoare puterii dorite.Desi n-are legatura cu discutia de fata,montand un potentiometru in pinul 2,s-ar putea folosi montajul ca variator de turatie,pentru motoare de CC;or mai fi si alte posibile aplicatii...Ideea cu alimentarea din acumulator,nu e deloc rea;chiar azi as fi vrut sa vad ce fel de semnal livreaza calculatorul unei masini,pentru comanda unui releu cu mosfeturi ce alimenteaza bujiile incandescente la un Diesel.Cred ca o sa evit interventiile in sursa,facand pur si simplu un convertor 12V/300V-CC.Cum am la indemana si acumulatori de 12V,as rezolva si problema separarii surselor in comutatie,unde la puteri mari,gen invertor sudura,un traf separator de putere fiind incomod si greu de gasit.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

N-am desfacut, dar probabil e flyback.Cea mai ieftina protectie e cu varistor + siguranta. Si destul de buna. Mos-ul nu ajunge chiar daca e de tensiune mare (800V). Uzual, urmeaza punte si cond filtraj care cere curent mare la incarcare si distruge MOS. Eventual MOS+inductanta sau softstart. Si asa incep complicatiile. Solutia ar merge pentru sarcini rezistive, dar si acolo triacul e mai ieftin, simplu si fiabil. In cazul asta MOS ar oferii un timp de raspuns mai bun, acolo unde un tiristor ar astepta sfarsitul sinusoidei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări