Vizitator rch Postat Septembrie 12, 2005 Partajează Postat Septembrie 12, 2005 Am cuplat un vitezometru de bicicleta la semnalul de viteza care intra in tabloul de bord (Solenza). Prin incercari, am setat la vitezometru circumferinta rotii 20cm, si merge perfect pana in 50-60km/h. Am verificat cu GPS-ul si arata exact. Peste 60km/h arata insa prostii.Ideea ar fi sa fac un "demultiplicator", de exemplu de 4 ori, si sa setez circumferinta rotii la 80cm.Are idee cineva cum s-ar putea face un circuit care din 4 impulsuri sa dea numai unul? Link spre comentariu
niq_ro Postat Septembrie 13, 2005 Partajează Postat Septembrie 13, 2005 sunt multe posibilitati.. una draguta e cu un CD4017.. bag semnalul pe CLK si divizarea cu 4 de la pinul "3" (4 stari "0"-"1"-"2"-"3"), pinul de "4" il bagi la RESET.. vezi articolele de la http://www.niqro.as.ro/4017.htm si http://www.niqro.as.ro/CMOS1.htm :wink: Link spre comentariu
Vizitator rch Postat Septembrie 19, 2005 Partajează Postat Septembrie 19, 2005 Multumesc niq_ro. Am folosit un CD4017 si merge perfect. Am preferat demultiplicarea cu 10, deoarece la vitezometrul meu de bicicleta circumferinta rotii poate fi setata numar intreg de centimetri, si astfel am posibilitatea unui reglaj mai fin. Dupa o tura Timisoara-Arad si retur pentru incercari cu GPS-ul am setat 197cm.P.S. Eu sunt cam paralel cu electronica, dar poate ma prinde microbul. Link spre comentariu
rzone Postat Septembrie 19, 2005 Partajează Postat Septembrie 19, 2005 Am si eu o intrebare: cum arata senzorul de pe cablu care se monta la taxi, poza, link, ceva, ca daca ma duc in obor sa stiu dupa ce ma uit Link spre comentariu
niq_ro Postat Septembrie 19, 2005 Partajează Postat Septembrie 19, 2005 felicitari rch! am facut up-date la articolul cu vitezometrul (a se vedea http://www.niqro.as.ro/viteza3.htm ) ..si o sa continui :wink: un senzor artizanal arata cam asa: Link spre comentariu
niq_ro Postat Septembrie 30, 2005 Partajează Postat Septembrie 30, 2005 acum am facut iar up-date la pagina... cred ca ma descris bine modul de functionare al schemei si schema cea noua este si mai usor de realizat.... care e testerul? Link spre comentariu
Vizitator julius771 Postat Aprilie 5, 2006 Partajează Postat Aprilie 5, 2006 eu am facut schema de vitezometru cu 4093, 40192 si 4511, de pe http://www.tehnic.go.ro, dar a trebuit sa-i aduc unele mici modificari, pentru ca asa cum e pe site nu prea e stabila. modificarile aduse sunt: condesatorul din oscilator se mareste pana la 10 micro, sau chiar 15... eu am folosit 10 micro, iar rezistenta de reglare are valoarea undeva in jur de 1 megaohm.... inaintea primei porti din 4093 am pus un npn, pentru ca schema sa fie comandata prin impulsuri pozitive, iar celelalte 2 npn-uri aprind cifra 1, atunci cand viteza trece peste 100 km/h. acestea sunt comandata de iesirea A a numaratorului 40192, efectul vizibil fiind clipirea, dar nu stingerea completa a cifrei 1. cifra 1 am lasat-o fara rezistenta de limitare a curentului. am eliminat 4511-le corespunzator din schema pentru ca asa cum e pe site cifra 1 nu sta aprinsa tot timpul (adica atunci cand viteza e mai mare de 100), ea doar clipeste... daca pinul 4 al lui 4511 este legat la pin 7 prin rezistor de 1-10k si cond de 1-10 micro la masa, efectul e tot clipirea cifrei 1, condensatorul nereusind sa se incarce suficient pentru a tine cifra aprinsa... Link spre comentariu
Vizitator B31AYZ Postat Aprilie 5, 2006 Partajează Postat Aprilie 5, 2006 Salut , Eu am primit(gratis) un vitezometru facut de cineva din Craiova , destul de secretos .Ia semnal de la o bobina montata pe oala rotii spate(partea fixa) . Bobina este de fapt un elecromagnet . Initial am avut una mare .Nu am prins-o cum trebuie si am pierdut-o.Am fost obligat sa pun alta mai mica si sa reglez viteza dupa vitezometru masinii .Se mai pun 6 magneti dispusi la 60 grade pe partea mobila asigurati cu o sarma . Merge foarte ok pana la 80km/h .Mai mult nu am reusit pt. ca s-au desprins .Am sa-i pun la loc si mai fac teste .Chestia e ca am vrut sa fac kilometraj electronic (printr-un electronist) si am probleme cu partea de alimentare , foloseste 5V si se alimenteaza la 12V .Se incinge etajul de alimentare si se reseteaza sau incrementeaza aiurea cand pui / iei contactul .Are si memorie tine minte kilometrii parcursi si poate sa arate si kilometrii intermediari .M-a costat 100 RON dar nu pot sa-l folosesc .Cel mai tare ma enervraza partea cu resetatul si incrementarea aiurea din cand in cand (dupa ine aleator) Daca se baga cineva sa-l studieze si eventual sa-l doftoriceasca contracost , e bine venit .Multumesc. Link spre comentariu
niq_ro Postat Aprilie 5, 2006 Partajează Postat Aprilie 5, 2006 da-ne macar niste informati minime.. e facut cu microcontroler, cu CMOS-uri, CDB-uri, etc....dupa ce ai scris tu ca prezentare f. generala pare microcontroler, daca memoreaza si numarul de kilometrii Link spre comentariu
Vizitator B31AYZ Postat Aprilie 5, 2006 Partajează Postat Aprilie 5, 2006 da-ne macar niste informati minime.. e facut cu microcontroler, cu CMOS-uri, CDB-uri, etc....dupa ce ai scris tu ca prezentare f. generala pare microcontroler, daca memoreaza si numarul de kilometriiE facut cu o gramada de cdb-uri se alimenteaza la 5V -asta e problema pt. ca erau ieftini.Nu are microcontroler . Are o memorie nevolatila (un integrat ) .Afiseaza pe 6 digiti cu virgula la 1 digit . Are un etaj de alimentare , unul care preia semnalul , altul care numara impulsurile si altul care afiseaza .Am sa pun si o poza .Multumesc . Link spre comentariu
niq_ro Postat Aprilie 6, 2006 Partajează Postat Aprilie 6, 2006 am probleme cu partea de alimentare , foloseste 5V si se alimenteaza la 12V .Se incinge etajul de alimentare si se reseteaza sau incrementeaza aiurea cand pui / iei contactul .Are si memorie tine minte kilometrii parcursi si poate sa arate si kilometrii intermediari .M-a costat 100 RON dar nu pot sa-l folosesc .Cel mai tare ma enervraza partea cu resetatul si incrementarea aiurea din cand in cand (dupa ine aleator) E facut cu o gramada de cdb-uri se alimenteaza la 5V -asta e problema pt. ca erau ieftini.Nu are microcontroler . Are o memorie nevolatila (un integrat ) .Afiseaza pe 6 digiti cu virgula la 1 digit .avand in vedere ca-i facut cu CDB-uri e clar ca ai consum mare... posibil ca stabilizatorul de tensiune sa fie facut cu BD si zenner..iti recomand sa-l inlocuiesti cu un LM7805 ( http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM7812.pdf ) sau un LM317 cu tranzistor extern (vezi http://www.niqro.as.ro/LM317.htm ) si puse neaparat pe radiatoare..eventual pune si un cooler (ventilator) de procesor sau chiar unul de la o sursa PC Link spre comentariu
Vizitator B31AYZ Postat Aprilie 6, 2006 Partajează Postat Aprilie 6, 2006 avand in vedere ca-i facut cu CDB-uri e clar ca ai consum mare... posibil ca stabilizatorul de tensiune sa fie facut cu BD si zenner..iti recomand sa-l inlocuiesti cu un LM7805 sau un LM317 cu tranzistor extern (vezi http://www.niqro.as.ro/LM317.htm ) si puse neaparat pe radiatoare..eventual pune si un cooler (ventilator) de procesor sau chiar unul de la o sursa PCMi-am facut rost de un ventilator de PC sa ajute la racire . Problema e ca nu pot sa folosesc montajul decat cat merge masina . Daca-l las alimentat pt. memorie se duce bateria . Partea de alimentare se incinge la fel , chiar daca opresc afisajul . Chiar daca pun ventilatorul , nu pot sa scap de incrementarea aiurea a valorii afisate .Se poate modifica sau face de nou un alt montaj care sa faca acelasi lucru ca asta si sa nu se reseteze aiurea + consum mic ? Se baga cineva de pe acest forum sa faca ceva in genul kilometrajului electronic ca la masinile mai noi ? Link spre comentariu
niq_ro Postat Aprilie 6, 2006 Partajează Postat Aprilie 6, 2006 alt montaj.. vezi mai sus ca julius771 a facut un vitezometru cu CMOS-uri Link spre comentariu
Vizitator B31AYZ Postat Aprilie 6, 2006 Partajează Postat Aprilie 6, 2006 Salut , Daca reusesti sa faci un kilometraj electronic si cu afisare kilometrii intermediari , vreau si eu unul contra cost . Ma intereseaza si un vitezometru electronic. Daca poti le faci pe amandoua in acelasi montaj e perfect . Am un kilometraj electronic dar funcioneaza aiurea si consuma enorm .Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator julius771 Postat Aprilie 6, 2006 Partajează Postat Aprilie 6, 2006 la asta lucrez si eu acum.... dar cred ca ar fi bine sa postezi o schema sau chiar doar o poza a montajului folosit deja de tine... asa... pentru studiu... sau sursa de inspiratie... CDB-urile consuma destul de mult... e de inteles ca se incalzeste sursa.... cate CDB-uri are? oricum o sa pun pe forum progresele mele... cat priveste partea cu "contra cost"... mai vorbim... pe http://www.daciaclub.ro se discuta undeva despre un motaj cu microprocesor care stia sa faca multe chestii... autorul cerea atunci 100E daca-mi amintesc bine... si cred ca era pentru masini cu calculator de bord.... ps. legat de desprinderea magnetilor: eu am gasit intr-un hard mai vechi unii curbati prinsi pe o chestie metalica ce avea deja date gauri in lateral, si i-am prins cu suruburi de roata... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum