Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vitezometru

fwfw

Postări Recomandate

am un ceas de la o bicicleta ketler si vreu sa imi afiseze viteza masinii pe el dar am nevoie de sensor inductiv sau hall stie cineva vreun circuit integrat , din ceas iasa doua fire si trebuie sa primeasca impuls sau trebuie sa se realizeze acolo un contact cum fac ceasul are si totalizator de km parcursi

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

14

• Metallman

5

• fwfw

4

• nassus

4

Top autori în acest subiect

am si eu o intrebare.. schema asta o merge pe un opel??

Atat teoretic cat si parctic merge pe orice tip de masina deoarece impulsurile sunt preluate de pe cablul kilometrajului(cu un senzor de ceas taxi ca exemplu).Se pot face si doi senzori magnetici ca cei de la bicicleta dar in cazul asta ai cu putin mai mult de lucru... trebuie calculata distanta de montare in functie de dimensiunile anvelopelor... O sa pun si calculele pe aici pe undeva.

pai si ce fac imi cumpar bicicleta?> ma gandeam la 2 circuite integrate sau ceva mai simplu atunci cred ca ar trebui sa abandonez chestia asta ok astept raspuns

Din doua circuite integrate?Eventual cu un microcontroler dar cu circuite "clasice" sa le spun asa, nu prea se poate.Doua circuite ti-ar ajunge sa zicem doar pentru decodare impulsuri si decodare afisare.Restul?Pe ce le lucrezi?Mai asteptati putin si o sa agat cablajul pe aici pe undeva...Inca lucrez la cablaj sa-l fac cat mai compact (cu SMD si normale).
Link spre comentariu

MA REFEREAM LA DOUA INTEGRATE FOLOSITE CA SENSOR NU CA SA IMI PRELUCREZE SAU SA IMI AFISEZE KM UNUL SA FIE MONTAT PE ROATA SAU PLANETARA SI UNUL CARE SA CITESCA PE CELALALT D EPE PLANETARA CEVA DE GENUL INDUCTIV CAPACITIV HALL O CHESTIE CU 3 PINII SI UN MAGNET PERMANENT

Link spre comentariu

MA-M GANDIT SA PUN UN MAGNET PERMANET PRINS PE PLANETARA SI APOI SA FAC O BOBOBINA PRINSA MAI SUS SI APOI SA PRELUCREZ SEMNALUL ASTA IN IMPULSURI DAR CUM FAC BOBINA SI CUM PRELUCREZ SEMNALUL

Link spre comentariu

Sorry, inseamna ca am inteles gresit.Ca bobina poti sa folosesti de exemplu tolele de la un aparat de ras care nu-ti mai trebe(d-ala din piata) sau de la un selnoid.Bobinajul de pe el ar trebui sa fie relativ bun.Daca nu iti place cum se comporta cu bobinajul lui... il rebobinezi dupa plac.Oricum, sa tii cont de faptul ca la o rotatie o sa ai in jur de 25Hz.(iti trebuie 50Hz).Deci de preferinta ar fii sa folosesti doi magneti permanenti nu unul singur(pusi simetric de o parte si alta).Atentie la distanta dintre magneti si senzor(bobina) sa nu depaseasca 10-15mm.Iar magnetii sa fie de buna calitate(Neodym nu ar strica daca ai pe acasa :) -> pretentii are si Metallman asta).Integrate senzor... nu cred ca exista asa ceva.Cel putin eu nu am auzit.Totul se bazeaza pe inductie eletromagnetica.Exemplul cu bobina l-am dat pentru schema din link-ul lui niq_ro dar in general acest principiu se aplica la orice fel de montaj faci pe baza de impulsuri electromagnetice.De prelucrat semnalul: Uita-te atent in schema de sus, uita-te la circuitele folosite(in datasheet) si restul vine de la sine.De fapt, daca erai atent... chiar asta face schema aia: preia impulsurile electromagnetice, le prelucreaza si le afiseaza (pe 3 digiti).(Acea schema poate fii folosita cu un senzor de la un ceas de taxi sau cu senzor magnetic - la care te-ai referit tu cu magneti si o bobina).Schema a fost testata ptr. senzor de taxi pe un ford iar varianta cu bobina a fost testata pe... bicicleta medicinala a surorii mele :oops:

Link spre comentariu

eu am microprocesorul si restul , dysplayul imi trebuie doar o chestie care sa faca contact intre 2 fire atit si ma-m gandit sa folosesc un captor de la un oltcit special si apoi sa formatez impulsuriile primite si dupa aia ce ma-i imi trebuie ca sa ajung la alea 2 fire acolo

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator Marku

eu am o Toyota Corolla din 92' care nu are cablu de kilometraj.Ceasul primeste impulsuri direct din cutia de viteze.Cum pot eu conecta acest vitezometru?

Link spre comentariu

Daca ma gandesc bine... ar trebui sa functioneze si pe toyota ... impulsurile magnetice le ia direct din cutia de viteze... deci nu vei mai avea nevoie de un alt dispozitiv.Oricum... te sfatuiesc sa intrebi pe cineva care e in tema.Eu nu am pus mana pe vre-un automobil care sa aibe asa ceva... deci nu pot spune ca sunt 100% sigur.Dar oricum... acolo ar trebui sa ai deja impulsuri magnetice.

Link spre comentariu

apropo de vitezometrusi yo lucrez la asa cevain principiu ar trebui sa se "culeaga" semnal inainte de diferential(pt. dacia e cam greu ca tre sa umblu in cutie yeah)tocmai de aceea montarea unui senzor pe o planetara nu e de ajuns pt. ca va indica eronat - trebuie pusi senzori pe minimum doua roti si apoi facut un fel de medierepana acum am testat cu senzori hall si la turatii mici ale planetarei arata eronat-asa ca am trecut pe magneto-rezistivibafta

Link spre comentariu

Schema a fost testata ptr. senzor de taxi pe un ford iar varianta cu bobina a fost testata pe... bicicleta medicinala a surorii mele :oops:

da-ne si noua cablajul
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

niq_ro ... stiu ca ti-am promis de mult ca trag o schema si o postez dar nu am avut deloc timp :( De 7 luni de zile, m-am apucat sa-mi fac tuning COMPLET la masina(exterior/interior)... si cum lucrez SINGUR la ea... pus fibra sticla, kituit, slefuit, construit,reparat...etc... nu am timp mai de nimic.Am testat schema pe un cablaj de test... (ala cu gaurele multe) ...PROMIT ca imediat cum o fac.. o postez.De facut trebuie s-o fac... ca bordul mi-l fac complet electronic si vreau sa folosesc vitezometru' asta...Imi cer mii de scuze... dar stau foarte prost cu timp... si la munca, si la lucru la masina :( (Munca de sclavoi)

Link spre comentariu

Schema a fost testata ptr. senzor de taxi pe un ford iar varianta cu bobina a fost testata pe... bicicleta medicinala a surorii mele :oops:

da-ne si noua cablajul
Lol! Da... vorbeam serios...Era prea mult de lucru sa ma bag sub masina sa montez doi magneti...etc.Era mult mai simplu sa desfac un capac de la bicicleta medicinala si sa dau la pedale...P.S. niq_ro ... link-u tau e chiar schema care am postat-o eu mai demultEu aveam doar schema... nu aveam si calculele... ;/
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări