Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

filetarea pe strung

philiprobz

Postări Recomandate

• 4 săptămâni mai târziu...

Cine are un indicator ptr filetare? Ma refer la dispozitivul ce se monteaza pe sanie si iti spune cand sa conectezi sania la surub

Daca il aveti, puteti sa imi spuneti cati dinti are? as vrea sa imi fac unu

post-233766-0-14814800-1506578319_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cine are un indicator ptr filetare? Ma refer la dispozitivul ce se monteaza pe sanie si iti spune cand sa conectezi sania la surub

Daca il aveti, puteti sa imi spuneti cati dinti are? as vrea sa imi fac unu

Majoritatea strungurilor românești nu au . 401 si 402 aveau aceasta opțiune dar sau montant in mare parte doar la strungurile de export . Daca strungul nu a fost proiectat sa facă filete cu mai multe începuturi nu cred ca poti pune urmăritorul.

Link spre comentariu

Rotitele difera in functie de pasul surubului conducator si de pasul filetului taiat.

Mie nu mi-a inspirat incredere indicatorul respectiv. Mi s-a parut ca are tendinta sa devieze usor usor, poate doar o parere. Avand in vedere ca universalul merge continuu in aceeasi directie e posibil sa aiba o mica eroare la pasul surubului. Am inceput sa fac filete fara decuplare si a fost de departe cea mai buna alegere, in felul asta nici nu mai sunt evidentiate erorile de fabricatie.

Mai exista si o alta solutie, probabil mai buna, in care se poate folosi orice rotita conditia este ca cuplarea sa se faca mereu in aceeasi pozitie (folosind papusa mobila ca opritor).

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Mai exista si o alta solutie, probabil mai buna, in care se poate folosi orice rotita conditia este ca cuplarea sa se faca mereu in aceeasi pozitie (folosind papusa mobila ca opritor).

Nu înțeleg cum poti folosii păpușa mobila ?

Link spre comentariu

Asa cum sti deja, rotita respectiva are diferite "pinioane" pentru diferiti pasi ai filetului, totul trebuie sa corespunda cu pasul surubului de avans. Aici se complica situatia, mereu trebuie sa schimbi pinionul ca sa fie cel potrivit pentru filetul pe care il faci. Eu aveam la strung 3 sau 4 pinioane, nu mai stiu daca erau inca 3 pe langa cel gata montat sau erau 3 toate (nici nu mai stiu pe unde le-am pus, trebuie sa le caut) si un tabel - cand schimbam pasul filetului trebuia sa schimb si rotita.

Ca sa eviti sa schimbi rotita, e de ajuns o singura rotita si un punct de plecare, mereu acelasi. Deci pe axa lunga trebuie sa cuplezi mereu din aceeasi pozitie si de pe rotita folosesti acelasi numar. Asta simplifica mult treaba. Eu foloseam papusa mobila blocata intr-un punct ca opritor si duceam sania pana in ea si cuplam acolo. Se poate face si un simplu semn sau un alt opritor mecanic cu surub.

Dar am renuntat la toate, solutia cu schimbat sensul de mers e de departe cea mai buna pentru filete.

Link spre comentariu

Nu este suficient acelaș punct de plecare . Ai nevoie de o combinate dintre punct de plecare si un punct pe arborele principal . Defapt asta se caută cu rotile dintate raportul dintre arbore si bara de filetat prin cutia norton . Acuma depinde si de strungul fiecăruia sunt care poti cupla si decupla filtrarea oricând si iti taie acelas filet .

Link spre comentariu

Merci ptr raspunsurile de mai sus.

Zilele trecute a trebuit sa tai filet 1"-14 si unf 1-12 si evident sn281 poate sa il taie daca ai si rotitele potrivite ca sa le schimbi la cutie.

Aveti idee ce pinion imi trebuie ptr cutie in spate? Am inteles ca mi-ar trebui cel de 127 dinti.

Am cumparat strungul fara sa primesc pinioanele ptr inch. As incerca sa imi procur cele necesare ptr a putea taia si in inch.

Momentan filetez in metric cand e nevoie.

Are cineva paginile referitoare la filet in romana? Am in germana dar nu inteleg nimic.

Editat de Mac Radiators
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Eu prefer sa nu umblu la sania portcutit, chiar daca iti permite sa tai filetul mai repede si mai usor, eu aleg sa intru la 90grade ca sa pot sa controlez adancimea exacta sa pot sa scot cotele cat de precise vreau chiar daca asta inseamna taieturi mai fine, mai multe treceri si cutitul sa fie ascutit mai bine peste tot.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

domnilor datimi un sfat ,am tot incercat sa strunjesc bacurile strungului dar imi da o toleranta in fata bacurilor de 3zecimi adica am pus un inel de rulment pe exterioru bacurilor am strunjit interioru bacurilor dar cand am prins o piesa perfect rotunda in bacuri stringea numai in spatele bacurilor ce metoda sa mai aplic sa le pot strunji?

Link spre comentariu

Depinde si ce universal aveti . Daca este românesc sa nu aveti pretenții prea mari la el . Si eu am unul românesc nou nout ( fără bacuri) am pus bacuri folosite . Le-am rectificat si am cam 15 sutimi . Eu zis Ca sunt si proaste universalele românești . Nu știu ce înseamnă clasa II . Žnainte am avut un tos utilizat . Cam 2 zecimi aveam bătaie , fără sa rectific bacurile care erau sa spunem uzate .

Dar nu ma deranja . Am învățat sa lucrez dintr-o prindere . Daca întorc piesa o pun pe platou cu bacuri independente

Concluzia : platou cu 4 bacuri independente 😂

Editat de emil.gabor
Link spre comentariu

E normal sa existe o diferenta intre partea din fata si cea din spate a bacurilor, din cauza la camasa de rulment pusa pe exterior partea din fata a bacurilor s-a strans (apropiat) mai mult fata de spate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări