Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Piatra pentru ascutit unelte de-ale casei

norad

Postări Recomandate

Va salut,Sarcina ascutirii cutitelor de bucatarie cade in sarcina mea. Cateodata am reusit, alteori nu prea.Unghiul pe care il are taisul lamei este foarte important.Este importanta si piatra de ascutit.Am vazut la un mester ca tinea cutitul cu ambele maini (tinea de varf si de maner) si in felul acesta procedez si eu.Am folosit pietre de ascutit (gen cute) pe care le-am gasit pe la bazar. Incepeam cu o piatra mai grosiera apoi cu un mai fina. Acum folosesc un dispozitiv de la Lidl cu patru fete de ascutit (de la grosier la fin).Am citit prin carti ca pietrele Arkansas (novaculit) ar fi cele mai bune.De asemenea exista pietre de ascutit cu denumirile: whetstone, waterstone (se uda cu apa inainte de a o folosi), oilstone (se foloseste ulei), pietre Belgiene, Japoneze; probabil sunt si alte pietre naturale. Cele sintetice sunt, probabil, de ordinul sutelor sau miilor.Ce pietre folositi si ce tehnica adoptati ?Unde gasesc in tara niste pietre de ascutit cutite de bucatarie cu o granulometrie foarte mica?Eventual cei care aveti studii in domeniu sa-mi dati mai multe detalii. Ma intereseaza ce vi s-a predat prin scoli si nu link-uri de internet.Multumesc.P.S. Daca nu se potriveste topicul aici, rog a fi mutat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• norad

1

• Dan57

1

• goguboeru

1

Top autori în acest subiect

Am folosit "piatra de Arkansas" de culoare gri pt grosier si apoi "piatra de Mississippi " de culoare alba pt finisare la rectificarea capetelor de casetofoane si magnetofoane. Se puteau utiliza si cu apa si cu ulei. Si eu as fi interesat sa stiu pe unde se mai gasesc. Cred ca pt cutite pt finisare ar merge mai bine o pasta de slefuit ( chiar si un "polish" auto) aplicata pe pasla de slefuit montata pe un polizor cu viteza redusa.Acum ascut cutitele cu un disc (mai uzat)pt flex care are fixat pe el multe lamele de smirghel nu ii stiu denumirea tehnica, montat pe un flex mic. Singurele reprosuri sunt ca devin periculoase pt unghii cutitele :da dupa ascutireAceste discuri sunt de diferite granulatii si au lamelele de smirghel de culoare verde sau caramizie.

Link spre comentariu

Pietre de arkansas se gasesc la unul dintre magazinele de materiale de pictura ce se afla pe Calea Grivitei zona numerelor mici sau pe Orhideelor (sub podul Basarab) intre IDM si calea Plevnei. Pietrele sunt de dimensiuni mici, au forma unei pene cu latimea de cca 40mm, lungimea cca 80-120mm si inaltimea cea mai mare cca 10mm, sunt fine (dupa standardul Arkansas) si costa cca 250 lei. (dimensiunile au fost apreciate din ochi de la cca 1,5m) :nas: :ciuda:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări