Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi prelucrare pe strung a unui ax de masina de gaurit

Vizitator adriangali

Postări Recomandate

Salutare,In primul rand o astfel de componenta se realizeaza din otel de calitate care dupa ce este strunjit se caleste apoi se rectifica, altfel iese o piesa care nu se poate folosi pentru scopul propus. Dar am inteles, problema se pune ca nu avem posibilitate de rectificare si la nivel teoretic discutam cum se poate executa in conditii homemade. In prima faza trebuie sa ne asiguram de centrarea minutioasa a centrelor strungului, asta daca papusa mobila permite ajutarea, se poate folosi pentru asta un comparator coaxial. Metode ar fi mai multe, dar dupa parerea mea pentru a putea executa piesa "in casa" in conditiile date, si aici enumeram lungimea destul de mare a semifabricatului, faptul ca in unul din capete este nevoie de un con morse care nu cred ca se poate realiza indiferent unde se face sprijin cu lineta, prezint o metoda prin care se poate realiza sau mai bine zis, eu asa as face :) .Se da o gaura de centrare pe unul din capete, se intoarce piesa si se prinde in universal aproape la fata bacurilor, pentru asta este necesar ca semifabricatul sa treaca prin axul strungului care trebuie sa fie de dimensiuni medii sa zicem un SN320 sau prin zona asta, apoi procedam la realizarea conului. Trecem la etapa urmatoare si aici avem mai multe variante, fie se prinde in universal o bucata de material din care se realizeaza un con, fie ne folosim de un dispozitiv care are con MK5 sa zicem ce intra in arborele strungului iar pe capatul opus are con MK2, sau folosirea unui dispozitiv cu con Mk5 care sa intre in arborele strungului iar in celalalt capat este neprelucrat asa numitele "soft blank" pe care se executa conul conul dorit. In momentul cand avem un con in arborele sau universalul strungului fixam semifabricatul care are deja conul interior masinat, se sprijina din celalalt capat cu papusa mobila si un varf rotativ dupa care se trece la prelucrarea cotelor de rulmenti filetului si ce mai trebuie pe acolo, bineinteles ca trebuie totusi sprijinit si cu lineta si tot timpul asistat de ceasul comparator. Cam asta ar fi metoda prin care eu l-as prelucra, desigur ca nu este simplu in realitate dar nici imposibil, sper ca am fost destul de explicit ca toata lumea sa inteleaga.Stima.

Link spre comentariu
Vizitator adriangali

Am inteles abordarea, una din concluzii este ca o piesa prinsa in universal si sustinuta la celalat capat de lineta nu ofera rigiditatea necesara unei prelucrari de precizie acceptabila.Bogdan: Referitor la canalul de antrenare a conului acesta nu cred ca se face prin interior ci prin exterior, astfel rezulta un canal care ajuta si la detasarea pieselor prinse in gaura conica.Multumesc la toata lumea pentru sfaturi!!Numai bine!

Link spre comentariu

Domnule "bcristian" vorbim de chestii pamantesti, totusi. Solutia conului din punctul meu de vedere se rezolva prin executarea unui con morse 3, chiar daca este mai stramb si introducerea in acesta a unui adaptor de la con morse 3 la 2 (eventual prin incalzirea usoara a axului). Se sudeaza pe contur. Apoi se aliniaza in strung dupa acest con.

Daca coboram nivelul atat de mult, deja nu mai are rost. O masina de gaurit noua cu CM2 incepe de pe la ~700 ron.Daca ajungi sa dai vreo 4-500 pe materiale (ca mai intra si altele intr-o masina de gaurit, nu doar axul), plus zeci daca nu peste suta de ore de munca, ca sa iasa in final o chestie cu bataie mai mare decat o coarba, chiar n-are rost.
Link spre comentariu

Am inteles abordarea, una din concluzii este ca o piesa prinsa in universal si sustinuta la celalat capat de lineta nu ofera rigiditatea necesara unei prelucrari de precizie acceptabila.

Bogdan: Referitor la canalul de antrenare a conului acesta nu cred ca se face prin interior ci prin exterior, astfel rezulta un canal care ajuta si la detasarea pieselor prinse in gaura conica.

Multumesc la toata lumea pentru sfaturi!!

Numai bine!

Uite aiciPosted Image un exemplu de cum se poate centra preci in universal folosind soft jaws.

Gaura pentru antrenor se face frezand perpendicular pe ax, din lateral, in capatul conului. In acest fel, in interior ramane antrenorul (fanta in care intra partea plata din coada burghiului), iar la exterior gaura prin care se scoate cu o pana. Este totusi o frezare ne-triviala, fanta pentru CM2 cred ca are vreo 6-8 mm, si trebuie facuta la ~20mm adancime (raza exterioara a cilindrului), in material tare.

Link spre comentariu

Hai ca sunteti simpatici :rade: . Mai "uameni buni" nu mai sunteti pe vreme lu' raposatu cand gaseai material la locul de munca iar un meserias istet isi mai facea si singur prin casa cate una cate alta. Vrei masina de gaurit, cauta una sh pe care o reconditionezi frumos si gata. voi vreti precizie, dar nu a definit inca nimeni precizia. 2 Gaurirea in sine nu este o operatie de precizie. Vorbiti de bacuri soft jaws pentru O PIESA? Asa ca sa aratam ca ne pricepem putem vorbi o luna. Practic initiatorul proiectului doreste un ax amarat. Credeti ca daca greseste cota de rulment cu o zecime in plus nu se mai invarte burghiul?. Astept si eu cu multa curiozitate si partea practica.

Link spre comentariu

Am inteles abordarea, una din concluzii este ca o piesa prinsa in universal si sustinuta la celalat capat de lineta nu ofera rigiditatea necesara unei prelucrari de precizie acceptabila.

Bogdan: Referitor la canalul de antrenare a conului acesta nu cred ca se face prin interior ci prin exterior, astfel rezulta un canal care ajuta si la detasarea pieselor prinse in gaura conica.

Multumesc la toata lumea pentru sfaturi!!

Numai bine!

Uite aiciPosted Image un exemplu de cum se poate centra preci in universal folosind soft jaws.

Gaura pentru antrenor se face frezand perpendicular pe ax, din lateral, in capatul conului. In acest fel, in interior ramane antrenorul (fanta in care intra partea plata din coada burghiului), iar la exterior gaura prin care se scoate cu o pana. Este totusi o frezare ne-triviala, fanta pentru CM2 cred ca are vreo 6-8 mm, si trebuie facuta la ~20mm adancime (raza exterioara a cilindrului), in material tare.

Domnul meu..Dumneata descrii un sistem pentru a centra perfect in universal o piesa.In cazul fabricarii unei piese de la 0 se prinde in universalul cu 3 bacuri asa cum "da Domnul".Oricum se prelucreaza totul dintr-o singura prindere.Daca materialul este suficient de gros in diametru inclusiv gaura de centrare se poate da excentric cu conditia ca diametrul final sa fie mai mic decat diametrul calculat inmultind cu 2 distanta de la centrul"excentric"pana la exterior.Ce Dumnezeu.Strungarie nu stim,dar nici macar geometrie???

Iar pt ce explicati dvs nu se folosesc"musai" bacuri moi(sa fie multumit si dl administrator).Aceasta operatiune se poate evectua si prin rectificarea cu piatra a bacurilor existente prin procedura explicata in site.Iar pt centrare perfecta se folosete universal cu 4 bacuri.

adriangali:daca doriti sa realizati aceasta piesa apucati-va de lucru.Nu cred ca veti folosi acea masina de gaurit la operetiuni de "finete".Adica un burghiu rectificat la 9.9mm si o sa doriti o gaura tot de 9.9mm.

De aceea nici macar nu va trebui sa caliti produsul finit.Dar ar trebui luata in calcul si varianta in care se caleste.

Se lasa un adaos de prelucrare,se realizeaza tratamentl termic dupa care cotele se obtin prin rectificare(sunt sute de ateliere care pot face acest lucru).Cum se procedeaza in cazul conului in acest caz?se lasa si in con adaos de prelucrare si se rectifica?Prin ce metoda?

Cu respect!

Link spre comentariu

Detin un strung identic se pare ca si initiatorul topicului si daca ar fi sa realizez axul as proceda asa:-Se ia materialul de prelucrat, bara, si banuiesc ca are vreo 300mm, se traseaza scolareste centrul la un capat si se da o gaura de centrare cu bormasina de mana.-Se prinde axul in universal de capat si se sprijina cu varful-se prelucreaza linga universal o portiune sa iasa la curat si cu avans fin si in rest se poate usura axul pana aproape de cote-se regleaza sania portcutit pentru inclinatia conului morse 2 dupa un con standard prins intre varfuri si se verifica cu comparatorul pe generatoare paralelismul saniei cu conul.-Se introduce axul acum invers si se sprijina cu lineta-In aceasta pozitie se da gaura si se prelucreaza conul morse la cutit. Am citit cum multi sfatuitori recomanda aceasta lucrare la ateliere specializate si fug ca de dracu de aceasta opratie care este cat se poate de simpla, am facut asa ceva si stiu..., unde mai pui ca dai si niste bani si ei se antreneaza pe schita ta, poate sa iasa mai rau decat daca ai prelucra tu.-dupa realizarea conului se poate demonta lineta si se sprijina cu un varf rotativ care sa nu aiba bataie, daca gaura este prea mare se insereaza un con MK1 dar asta dupa frezarea canalului antrenorului care si acela nu este greu de realizat daca ai o freza de Ø6mm lunga.Dupa sprijinire axul in aceasta pozitie se strunjeste la gata cu tot cu cote de rulment si filet.Daca este greu de realizat filetul se poate intoarce axul si sprijini pe varf, filetul nu este critic sa fie concentric la precizie mare fata de ax, se prelucreaza fara probleme in aceasta pozitie.Piesa este gatasi nu trebuie calita, nici cele din comert nu sunt calite iar executia celor din comert la multe este sub precizia pe care o vei obtine tu, precizia estimata este data de precizia varfului rotativ.Spor la strunjit si asteptam piesa...

Link spre comentariu

Si eu m-am confruntat cu aceasta problema atunci cand am cumparat din targ o bormasina de banc cu arborele rupt chiar de deasupra conului de fixare a mandrinei.Ca sa pot folosi cele cateva burghie cu coada conica pe care le-am luat de prin targ, cat si mandrina de la strung pe MK2, am vrut sa refac axul ei, exact ca si colegul "adriangali".Cum aceasta operatie depaseste competentele in strungarie cat si dotarile mele, am contactat un strungar profesionist aflat in pragul pensionarii. Initial a zis ca se rezolva, desi nu e prea simplu si de asemenea a zis ca are nevoie de alezor MK2 si trebuie sa caute/transforme unul cilindric in conic, asa incat m-a tot amanat. Vazand ca s-au facut aproape 3 luni de amanari, am renuntat la idee si am schimbat comanda. Aveam o mandrina noua pe filet W1/2-20G si l-am rugat sa-mi faca axul cu acel filet, renuntand sa mai folosesc burghiele cu con pe bormasina de banc. In cateva zile axul a fost gata, de unde trag concluzia ca nici pe el nu-l tragea inima sa se apuce de lucru.Intre timp chiar am gasit un alezor MK2 pe la obor, doar ca alezorul e de degrosare (are niste mici intreruperi pe fetele de taiere). Oricum stiind cat de rar este, l-am cumparat desi rezolvasem cu axul.Totusi daca nu as avea alta alternativa si ar trebui sa realizez eu piesa, as proceda in felul urmator :1 Tai bara ceva mai lunga decat piesa finala.2 Dau gaura de centrare si prind surplusul barei in universal iar gaura de centrare in varful rotativ.3 Stunjesc piesa la toate cotele, filetul + rectificarea cotelor de rulmenti (operatie pt care actualmente eu nu am dispozitiv). Pozitionez piesa cu capatul unde se va prelucra conul interior catre pausa mobila.4 Fixez piesa in luneta fixa la exterior aproape de capatul ei si inlatur papusa mobila. In felul asta piesa ramane fixata in universal si in luneta, iar caruciorul care nu mai este folosit se afla intre universal si luneta.5 Execut conul MK2 prin gaurire in trepte si apoi alezare cu alezorul MK2.6 Retez piesa la lungimea dorita.7 Ultima operatie va fi frezarea canalului pt coada burghiului cat si canelurile exterioare de la capatul opus conului pt actionarea arborelui in bormasina.Piesa va fi strunjita dintr-o singura prindere.In cazul in care nu as fi gasit acest alezor si eram obligat sa execut din cutit conul interior, procedam in felul urmator:1 Reglez sania portcutit pentru inclinatia conului, dupa un con standard prins intre varfuri si verificat cu comparatorul.2 Prind bara in acelasi mod ca la solutia anterioara, doar ca scot cat mai mult varful rotativ din papusa mobila, asa incat dupa prinderea in luneta fixa, caruciorul sa incapa intre ea si papusa mobila.3 idem ca la solutia anterioara4 idem ca la solutia anterioara cu remarca ca de data asta caruciorul se va pozitiona intre luneta fixa si papusa mobila.5 Execut conul interior prin strunjire si apoi slefuire cu smirghel. Se poate face in prealabil dintr-o coada de matura un con MK2 de lemn la exteriorul caruia sa lipesc longitudinal fasii de hartie abraziva. La final se poate folosi si pasta abraziva pt a avea rugozitate mica.6-7 idem ca la solutia anterioara.

Link spre comentariu

Conuri am mai facut si eu din cutit, dar exterioare.Interioare n-am incercat, pentru ca nu am crezut ca e posibil (din cutit) decat peste CM3.Poate sa puna cineva o poza cu un cutit cu care a mers un CM2, si e multumit de rezultat?

Link spre comentariu

Nu am pozat cutitul nu mi s-a parut relevant dar pot sa o fac si pun maine poza (daca nu uit).Cutitul este din otel rapid si am lucrat cu 250rot/min, si avans fin la mana, la final pentru finitie mergi cu span de 0.1mm.

Link spre comentariu

Multumesc.Cu prima ocazie trebuie sa incerc si eu. Bine, mai intai sa termin santierul din atelier, sa montez freza si sa fac o lineta :)Varful cutitului cum a fost pozitionat - exact pe inaltimea centrului?Off topic: strungul tau mi s-a parut ca nu e semnificativ mai mic decat SN 320 - sau ma insel?. Ca la mine pinola are CM4, iar axul principal CM5.

Link spre comentariu

La strungul meu KART E2N papusa fixa are gaura de trecere Ø25mm si con morse 4 iar papusa mobila am construit-o eu de la zero si are con morse 2. Ma gandeam ca poate era bine sa fi facut con morse 3 dar am copiat papusa mobila dupa cartea masinii si acolo tot MK2 era.Universalul de pe strung este de Ø160mm si nu pot prelucra piese mai mari in diametru de Ø260 asa tin eu minte, iar lungimea de lucru este de 750mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări