Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caracteristici componente centrala termica

valivoi

Postări Recomandate

Buna ziua ,as dori ,daca poate cineva a ma ajuta, sa stiu temperatura maxima de functionare in siguranta a unui fluxostat cu carcasa din plastic ,de centrala termica, si care termostat ar avea reactia mai rapida la variatia temperaturii:cele de imersie,cele de contact, cele cu bulb .In speranta ca ma va putea ajuta cineva eu va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valivoi

18

• doru3160

9

• cheluakame

2

• salsa

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e prea clar ce vrei...daca vorbim de componente pt centrale,temperatura maxima pe circuitul hidraulic al centralei e de 100 grade,si asta ca reper maxim,pt ca in realitate nu vor fi supuse la asemenea nivel decat in caz de avarie...dar sunt sigur ca daca iei fisa tehnica a unei astfel de componente sigur te lamuresti.Cat despre termostate,si aici e discutabila treaba,pt ca depinde de aplicatie...normal ca cele de imersie o sa aiba raspunsul cel mai rapid,dar nu in toate cazurile e posibila folosirea lor,si atunci se apeleaza la cele de contact,cu tot neajunsul transferului termic,sa zicem mai greoi decat la cele de imersie,dar prin asigurarea unui contact termic bun,nu vad mare deosebire ca preluare de temperatura...mai bine zi ce vrei sa faci,si atunci poate cele scrise de mine devin inutile.Cred ca de asta nici nu s-a hazardat nimeni sa-ti raspunda,intrebarea e prea la modul general pusa,si te poti lamuri la fel de bine cautand informatiile pe net.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.Am intrebat de caracteristicile componentelor de centrale termice pentru ca vreau sa construiesc o centrala termica electrica,in regim propriu.As vrea sa montez un fluxostat pe returul centralei,pentru ca in caz de pompa de circulatie nu vehiculeaza apa,contactul electric al fluxostatului sa nu permita cuplarea rezistentelor.Circuitul de interblocare al fluxostatului va fi intarziat cateva secunde pentru a permite stabilizarea tranzitului de apa.Termostatele ma intereseaza pentru ca voi monta un termostat de lucru reglabil si doua termostate de siguranta, unul la 70 grade unul la 85-90 grade.Cuplarea rezistentelor va fi facuta de un termostat cu trei praguri ca cel de aici viewtopic.php?f=33&t=133686 .Pragul unu va declansa rezistenta a treia la atingerea a 21 grC,pragul doi va declansa rezistenta a doua la 22 grC si pragul trei va declansa prima rezistenta la 23grC si pompa de apa,contactul pragului trei e de tip basculant si va trece pompa in regim de recirculare pentru aproximativ doua minute,necesar pentru a nu se supraincalzi cazanul centralei.La cuplarea la tensiune a centralei sub 21 grC, anclanseaza toate trei pragurile termostatului,dar cuplarea rezistentelor este secventiala pentru a nu incarca cu sarcina maxima reteaua de alimentare.Secventierea se face cu trei relee de intarziere de 5,10 si 15 secunde,cu posibilitati de modificare a valorilor setate.Contactii pragurilor vor fi inseriati in asa fel incat rezistenta doi nu va cupla decat daca e cuplata si rezistenta unu si rezistenta trei nu va cupla decat daca sunt cuplate si rezistenta unu si doi. Centrala va mai cuprinde un termomanometru,un vas de expansiune inchis,o supapa de suprapresiune, un aerisitor,un presostat de minima presiune.Cred ca le-am enumerat pe toate.Cine doreste sa imi puna ceva intrebari eu va raspund bucuros.

Link spre comentariu

In conditiile expuse,fluxostatul va lucra in acelasi regim de temperatura ca si la centralele pe gaz,deci nu vad de ce-ti faci probleme(dar asa cum spuneam,in momentul achizitionarii de nou,primesti si foaia cu caracteristici tehnice).Cat despre termocuple,iar nu vad care e problema,atata vreme cat toate sunt cuplate in acelasi mod la instalatie,o sa ai aceeasi inertie termica la toate,deci eroarea fiind sistematica,aproape nu te afecteaza daca e de contact sau de imersie...mai rau e cand unul e cuplat intr-un fel si altul,altfel,atunci viteza cu care se ajunge la stabilitate termica difera(desi nici asa nu cred ca nu poti compensa din blocul de prelucrare marimea electrica de iesire)...deci spor la treaba,daca mai scumpesc astia mult gazele,probabil din ce in ce mai des o sa se faca asemenea proiecte.

Link spre comentariu

Se scumpeste si curentul, au grija "astia" "sa traim bine". N-avem nicio scapare.

Dar daca tot te orientezi catre curent nu te-ai gandit la varianta CETA? Se spune ca e de trei ori mai rentabila decat o centrala cu rezistenta.

Link spre comentariu

Multumesc din nou pentru raspuns.Aceasta centrala va fi finalizata si pusa in functiune doar daca se va elimina subventia data de stat la pretul gigacaloriei.La noi in Focsani la momentul actual pretul gigacaloriei platit de populatie este de 240 ron,pe cand pretul de producere a ei este de 418 ron.Partea de automatizare a cuplarii rezistentelor o am facuta,in timp urmeaza construirea termostatului cu trei praguri si a cazanului.Cazanul va fi confectionat doar din fitinguri zincate,tevi filetate tot zincate pentru a elimina sudurile.Ca element de incalzire voi folosi un element de incalzire suplimentara a unui boiler solar,propriuzis sunt trei rezistente in acelasi ansamblu cu posibilitatea cuplarii selective a rezistentelor.Elementul de incalzire se infileteaza in capatul unui teu redus de 6/4"X3/4" ,in burta teului va fi montata pompa,iesirea teului se va continua cu o teava de 1 1/2",ea se continua cu o cruce in care se vor monta termostatele.Teul 6/4"x3/4",teava de 1 1/2" si prima cruce formeaza corpul cazanului pentru un volum cat mai mic de apa,astfel apa din instalatie incalzindu-se mai repede.Pe una din iesirile orizontale a crucii se va mai monta o teava de 3/4"continuata cu o cruce de 3/4".In partea superioara a crucii se va monta grupul de protectie hidraulica(termomanometru,aerisitor ,supapa suprapresiune).Pe cealalta iesire orizontala a ei se va monta vasul de expansiune ,iar iesirea verticala de sub ea va fi turul centralei termice:Fluxostatul si presostatul vor fi montate inaintea pompei tocmai pentru a le proteja un pic de temperatura turului.Cand voi reusi sa fac o schita o voi posta sa poata fi vazuta de toti userii.Voi folosi fitingurile zincate tocmai pentru a elimina dependenta de alte persoane(ex. sudor) si datorita usurintei asamblarii, doar asamblare etansa a filetelor.Cei interesati pot prelua ideea proiectului el este conceput si adaptat dupa studierea arhitecturii interne a mai multor tipuri de centrale electrice de firma.

Link spre comentariu

Lucrez cu cazane de producere a aburului prin electroliza apei si au prea multe neajunsuri.Electrozii se consuma ,chiar daca sunt facuti din inox,se depune piatra pe ei,curentul electric este in contact direct cu apa,cresterea dramatica a consumului de curent la variatii mici ale distantei dintre electrozi,plus zumzetul care se aude la trecerea curentului electric prin apa.

Link spre comentariu

Se spune ca e de trei ori mai rentabila decat o centrala cu rezistenta.

Unde se spune,sau cine ? poate ai o adresa ceva,si ne lamurim si noi...din cate stiu si eu,sunt cateva neajunsuri la acest sistem de incalzire a apei,dar poate nu le stim chiar pe toate...

Se scumpeste si curentul, au grija "astia" "sa traim bine". N-avem nicio scapare..

Daca pretul la incalzirea pe gaz va deveni sensibil apropiat de cel de la curent,atunci e de preferat curentul...mai simplu,mai usor de intretinut,fara restrictii de autorizare,service mai facil,si cred ca mai sunt multe avantaje care mi-au scapat acum(cum ar fi poluarea).
Link spre comentariu

Plus ca o poti manufactura singur pe cea electrica si cu respectarea conditiilor de siguranta si fara a face rabat de la calitatea pieselor poti sa iesi ca pret la jumatatea uneia de fabrica,si nici nu mai trebuie sa ii faci autorizari.

Link spre comentariu

Din pacate inca e scumpa incalzirea pe curent...si eu tot fac calcule,si oricum as da-o,nu ies mai ieftin decat pe gaz,nu ca pe gaz ar fi moca,dar e cel putin jumate din pretul echivalent la curent,deci inca nu e momentul de schimbare,atata vreme cat se dispune de retea de gaz.O solutie economica ar fi pompele termice( http://www.pompetermice.ro/ http://www.pompetermice.ro/pompa-termic ... afica.html ),dar si aici e problema spatiului,si a pretului initial destul de mare...

Link spre comentariu

La noi in bloc, fiind blocul model vechi apartamentul este cu bucataria foarte mica,si din aceasta cauza nu va fi racordat niciodata la instalatia de gaz metan, nu exista nici balcon in care sa pot sa montez o centrala pe gaz si sa-mi trag singur teava de gaz.Asa ca sunt fortat daca ma debransez de la sistemul centralizat sa ma incalzesc numai pe electric.Ar mai fi pe electric panourile radiante,dar la fel investitia initiala mare,si, mai pe la inceputul iernii am fost in vizita la cineva care avea unul de 3kw montat,nu am incredere in prezentarile firmelor ,astept sa treaca iarna si sa vad cat la costat curentul ,fiind incalzirea la el numai electrica.De frumos era frumos,dar singurul lucru care l-am observat eu era ca dupa ce l-am privit vreo 10-15 minute am simtit o durere slaba in sinusuri,eu avand sinuzita,explicatia proprietarului fiind ca banuie ca din cauza radiatiei IR vasele de sange se pot dilata si sa preseze ceva prin zona lor.Plus ca nu stiu ce pot produce in timp ca efecte asupra organismului radiatia IR sau materialele din care sunt construite panourile.Centrala pe butelie,parca nu-mi vine sa schimb atatea butelii pe luna.

Link spre comentariu

Ori cu GPL din butelie,ori la curent,tot acolo iesi...iti mananca o butelie in cateva zile o centrala de 20Kw.Din ce mai retin dar nu sunt sigur,poate ma corecteaza careva care stie mai bine,1l de gaz lichefiat expandeaza in 4mc de gaz.Daca la consum te duci in 12mc/zi,si o butelie are 10 l,asta inseamna cca 40mc,inseamna ca la cel mult 4 zile tre s-o schimbi.Ma mir de optica celor de acolo,pana la urma gaz se instaleaza pt punct de consum,nu se raporteaza la suprafata bucatariei,avem si noi blocuri vechi de garsoniere,unde dupa ce-ai instalat aragazul si o masa pe langa chiuveta,cu scaunul iesi afara din "bucatarie"si au gaz instalat...dar probabil ca le stii tu mai bine pe ale tale.Ce sa zic,spor la treaba si poate ne tii la curent cu lucrarea,si mai ajuti si pe altii ca sursa de inspiratie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări