Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ciudatenie TDA 2050

Postări Recomandate

Am facut 2 amplificatoare cu TDA 2050, schema din foaia de catalog, cablajul idem. Au functionat impecabil de la prima proba. Ieri, cand am vrut sa le probez iarasi, s-a intamplat ceva ciudat: cum apropiam degetul de firul cald de la intrare, iese fum din rezistenta care vine de la pinul 4 prin condensator la masa, rezistenta de pe iesire. Am patit asta la ambele module. Am inlocuit rezistenta si la fel . In boxe se aude un abia perceptibil zgomot de fond, dar cand iese fum din rezistenta, intra in oscilatie. Asa ceva n-am patit in viata mea, nu stiu ce se intampla, daca nu apropii degetul de firul cald de la intrare nu se intampla nimic. Cauze ???

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Componenta continua pe iesire nu poate justifica arderea rezistentei din acel filtru tocmai deoarece ea este decuplata in cc de catre condensator. Oscilatia amplificatorului pare o explicatie mult mai plauzibila, dar motivul acesteia pare dubios devreme ce ambele au mers ok initial, probabil intre timp ceva s-a intamplat care le-a afectat... :nas:

Link spre comentariu
:da Fiind sarbatoare, m-am rugat la Doamne-Doamne sa ma ierte si... problema s-a rezolvat, am inlocuit rezistenta de 2,2 ohmi si am pus pentru scurt timp degetul pe firul cald de la intrare, apoi pe rezistenta, care incepuse sa se incalzeasca. (Doar daca tineam degetul pe firul cald se incalzea rezistenta, altminteri era la temperatura camerei, iar in boxe abia era perceptibil zgomotul de fond). Am facut aceeasi operatie si la celalalt modul, care s-a comportat identic , apoi am introdus semnal audio (din Tv, mufa de casti) si functioneaza impecabil ambele module. (Se aude super bine, pana la limita distorsiunilor.) Ce nu pricep, de ce se arde rezistenta de pe iesire ? Cu cca. 22 de ani in urma am facut un amplif. cu A 2030 si nu am patit asa ceva. Integratele in cauza banuiesc a fi relativ bune, nu scrie CHNA pe ele. (Am unul pe care scrie asa...). Va multumesc pentru ajutorul acordat. icon_jook
Link spre comentariu

Rezistenta aia nu are voie sa se incalzeasca, puterea integratului asta este prea mica sa o poata afecta, condensatorul de 100n prezinta o reactanta destul de mare, chiar si la limita superioara a spectrului audio disipatia ar trebui sa fie destul de mica, cred ca pentru stabilitate ar trebui limitat raspunsul in frecventa, asa cum e acum e posibil sa apara oscilatii la frecvente foarte mari care evident trec usor de reactanta condului de la iesire.

Link spre comentariu
Vizitator kroparul

schimba integratele cu altele originale.nu mai tin minte exact , dar filtrul de pe iesire difera intre tda2030-2040 si 2050 si unele foi de catalog trec valoarile filtrului rc in mod gresit de la un integrat la altul.,

Link spre comentariu

Condensatoarele de 100nF din filtru sunt ceramice multistrat noi-noute.(Intr-un alt material am vazut ca erau poliester). Integratele cred ca sunt totusi bune, nu scrie pe ele Chna. In alta schema am vazut in locul rezistentei de 2,2R si 470nF pus 4,7R si 100nF. In blocul de alimentare am 9100uF/ramura cu 100nF/ramura. Firele de alimentare sunt cat mai scurte si torsadate. De regula, inainte sa ma apuc de plantarea componentelor acestea sunt verificate, deci si condensatorii de 100nF au fost verificati si teoretic sunt buni. Nu am osciloscop sa fac masuratori, dar voi inlocui la un modul si condensatorii de 100nF si cel de 470nF, sa vad daca se mai incinge rezistenta. Ciudat ca la ambele module s-a produs acelasi fenomen, sa fie oare toate componentele facaturi ?... Din curiozitate, am masurat o rezistenta care se innegrise pe mijloc si arata 3 ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări