Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum verific protectia la siguranta bipolara automata?

catax4u

Postări Recomandate

Daca vrei s-o incerci, nu trebuie sa faci asta cu ea montata in instalatia alimentata de la reteaua de 230Vca !!! O poti verifica chiar cu ajutorul unui acumulator de 12V, conectind la ea un consumator cu un curent mare de valoare cunoscuta (un bec de far bilux cu fazele in paralel consuma 9...12A in functie de putere).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• catax4u

7

• remus68

5

• H Robert

5

• cristi_ozana

1

Top autori în acest subiect

Riscati foarte mult cu o siguranta automata de 30A pe un circuit, cred, de 2,5mm^2 sectiune care suporta 22A. Nu de alta dar se topeste izolatia de pe conductor pana sa dea siguranta afara. Mergeti pe varianta clasica, maxim 10A la iluminat (recomandat 6A la o locuinta normala) si 16A la circuite de priza. Faptul ca aveti 32A la bransament (monofazic) va obliga sa scadeti cu doua trepte sigurantele din tablou adica maximum 20A. Si inca ceva. Nu va ieftiniti la aceste elemente de siguranta si cumparati-le de la un magazin specializat pentru ca va exista o situatie vreodata in care acestea va vor salva viata (eventual orientati-va catre marci cunoscute si comentate pe internet si nu catre marci obscure).

Testarea unei sigurante automate se face folosind un curent de 1,45 ori mai mare decat cel nominal si in care siguranta trebuie sa declanseze in mai putin de o ora, informatie extrasa de aici http://download.hager.com/Hager.ro/new_ ... ctoare.pdf

Link spre comentariu

Riscati foarte mult cu o siguranta automata de 30A pe un circuit, cred, de 2,5mm^2 sectiune care suporta 22A. Nu de alta dar se topeste izolatia de pe conductor pana sa dea siguranta afara. Mergeti pe varianta clasica, maxim 10A la iluminat (recomandat 6A la o locuinta normala) si 16A la circuite de priza. Faptul ca aveti 32A la bransament (monofazic) va obliga sa scadeti cu doua trepte sigurantele din tablou adica maximum 20A. Si inca ceva. Nu va ieftiniti la aceste elemente de siguranta si cumparati-le de la un magazin specializat pentru ca va exista o situatie vreodata in care acestea va vor salva viata (eventual orientati-va catre marci cunoscute si comentate pe internet si nu catre marci obscure).Testarea unei sigurante automate se face folosind un curent de 1,45 ori mai mare decat cel nominal si in care siguranta trebuie sa declanseze in mai putin de o ora, informatie extrasa de aici http://download.hager.com/Hager.ro/new_ ... ctoare.pdf

De acord cu dumneavoastra, si am in vedere sa schimb siguranta de 32 A cu una mai mica. Motivul pt. care am pus una de 32 A a fost ca o sa fie folosit un aparat de sudura care zic ca absoarbe destul de mult curent, aparatul fiind unul clasic mai vechi si s-a intamplat sa sara siguranta de la bransament cand acesta era in sarcina si din cauza asta am pus acea siguranta sa nu dea afara cand omu' sudeaza cu spor acolo. Insa, logica dumneavoastra e corecta si acum ma gandesc la o siguranta de 16 A, dar mi-e teama ca va sari de cate ori o sa se sudeze mai serios. Dar, oricum ar fi eu cred ca la scurtcircuit ar fi trebuit sa "sara" si siguranta de 32 A...
Link spre comentariu

Verifica siguranta asa cum am scris mai sus luind in considerare detaliile oferite de @The Stressmaker.Pentru traful de sudura poti face un circuit separat decit cel pentru iluminat si prize, la care poti monta siguranta de 32A. Ce curent nominal are diferentialul din tablou?

Link spre comentariu

Verifica siguranta asa cum am scris mai sus luind in considerare detaliile oferite de @The Stressmaker.Pentru traful de sudura poti face un circuit separat decit cel pentru iluminat si prize, la care poti monta siguranta de 32A. Ce curent nominal are diferentialul din tablou?

DAca va referiti la siguranta cu pricina(aia de 32 A pe care am instalat-o eu) curentul nominal la ea e de 32 A cu 2 poli, ma uit pe ambalajul ei cand va spun asta si e produsa de T&G, capacitate de rupere 6 KA; caracteristica de declansare B,C,D; temperatura mediului de utilizare: -5...40 Grade celsius; grad de protectie: IP40; anduranta: >8000 cicluri; fabricata in RPC
Link spre comentariu

T&g e ,,the best" :jytuiyu .Cate matanii se dau de preacinstitele fete bisericesti pt minciuna? :nas: Si eu am avut un coleg care proba asa sigurantele, lua un fir si punea in scurt iesirile,trusei de curent trebuia sa ii ia capacul ca sa o foloseasca :da .Pana odata cand punand firul intre iesirile sigurantei aia n-a decuplat,circuitul de priza era tras de pe niste MPR-uri :rade: , a ramas cu niste dungi in palma.Si erau frantuzesti sigurantele, marca o ghiciti voi......

Link spre comentariu

Unu la mana: siguranta de 32A la conductor de 2,5 este enorm. maxim 20A daca este cupru. Testul de scurtcircuit nu se face cu sarma pe fire. Decat daca ai bufniţe la mansarda :nebunrau:

Testarea calibrarii sigurantelor se poate face cu un bloc de rezistente de putere mare. Daca vrei neaparat sa o testezi la scurt mai intai deconecteaza circuitul de plecare (iesirea din siguranta) si pune-i un strap (conductor minim 4mmp). Cu siguranta decuplata bineinteles. Dupa ce strangi strapul ridica siguranta. Daca este buna va declansa imediat. Daca nu va declansa generalul.In felul asta nu risti sa ramai cu arsuri pe maini.

Genul asta de test nu il recomand totusi. Principala problema este perlarea contactelor , posibilitatea ca ele sa ramana lipite la o siguranta ordinara, decalibrare, etc. Adica s-ar putea sa sara o data si a doua oara sanchi. T&G nu sunt sigurante ci arme impotriva maidanezilor. Recomand Siemens, Moeller, Eaton, Hager sau cine se simte tare in buzunar AEG. Nici Comtec nu sunt prea rasarite. Legrand mi-a lasat demult o impresie proasta care inca nu mi s-a schimbat. Ar trebui sa apelezi la cineva specializat pt tabloul electric. Daca tabloul electric nu este executat corect urmarile pot fi din cele mai urate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări