Vizitator boierescu Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 buna seara, am si eu o intrebare pentru cei care stiu cate ceva despre tranzistoare / tiristoare...etc. exista cumva o astfel de piesa care atunci cand are un curent continuu in poarta sa tina blocat fluxul de curent de la catod spre anod, iar in momentul in care curentul din poarta dispare, curentul sa circule mai departe de la catod spre anod? stiu ca exista astfel de piesa, daca intra in poarta un curent, face ca fluxul de curent continuu, plusul, sa treaca din anod spre catod. sper ca ati inteles ceea ce vreau sa spun, chiar daca nu sunt foarte familiarizat cu termenii. multumesc anticipat Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Pai tiristorul chiar asta face cu conditia ca, curentul care circula prin el sa fie filtrat,adica sa nu aiba treceri prin "0".De exemplu un curent continuu redresat si nefiltrat va provoca blocarea tiristorului la fiecare trecere prin "0".La redresarea monoalternanta, blocarea tiristorului se va face de 50 de ori pe secunda iar redresarea bialternanta va bloca tiristorul de 100 de ori pe secunda. Link spre comentariu
valangjed Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Exista.Se numeste tiristor GTO.Este un tiristor care se poate bloca sau amorsa functie de impulsul aplicat pe poarta. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Stiu ca au existat tiristori cu blocare pe poarta,de fapt tiristori cu doua porti,una pentru deschidere si una pentru blocare,dar nu sint sigur daca se mai fabrica. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 imi poate "desena" cineva aceasta schema? sa zicem ca folosim una sau doua baterii de 9 V, un bec care sa se aprinda in momentul in care se intrerupe curentul in poarta. m-ar interesa si codul pieselor sau valoarea lor, de exemplu rezistenta de 1K..sau tiristor xxx multumesc pentru raspunsuri Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Banuiesc ca stii cum este simbolizat un tiristor.De exemplu tiristorul de mica putere.2N5064 200V/0,8A.Daca vrei sa stii ce curent ii trebuie in poarta intrii pe Google tastezi tipul tiristorului urmat de datasheet .Cauti Igt care reprezinta curentul de poarta care face ca tiristorul sa se deschida .Rezistenta se calculeaza folosind formula R=U/I.In exemplul dat 2N5064 200V/0.8A Igt=0,2mA sau 0,0002A Ex: U=9V I=0.0002A R=9V/0,0002A= 45000ohmi sau 45Kohmi Tot in datasheet o sa vezi configuratia terminalelor, care este anodul,catodul si poarta. Daca vrei sa cauti un anume tiristor intrii pe Adelaida,cauti "componente active"-tiristori si iti alegi ce tip vrei. Bafta. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 multumesc mult pentru raspuns, imi va fi de folos aceasta informatie. insa va rog sa imi spuneti cum le aranjez in circuit astfel incat, ca atunci cand tai curentul din poarta, sa mi se aprinda becul. am tot incercat si nu stiu unde gresesc. multumesc mult Link spre comentariu
valangjed Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Nu stiu daca am inteles bine.Dumneavoastra comandati tiristorul cu un curent continuu?Nu cu impulsuri?Detaliati un pic schema. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 am un bec, o baterie de 9 volti, o baterie de 1,5 volti un intrerupator, rezistente, tiristori, condensator...etc. vreau sa fac o schema care sa functioneze cam asa: sa se aprinda becul exact invers, adica in momentul in care trec intrerupatorul pe off, nu pe on ca in mod normal. am incercat treaba asta si cred ca am ars in tiristor schema mea arata cam asa: - bateriei de 9 V merge la bec, + bateriei de 9 V merge in catodul tiristorului iar din anod merg la bec. - bateriei de 1,5 V este comun cu minusul celei de 9 V, iar plusul celei de 1,5 V merge in poarta tiristorului. intrerupatorul este intre plusul bateriei de 1,5 V si poarta. este posibil ca in momentul in care trec intrerupatorul pe OFF sa mi se aprinda becul de 9 V? gresesc undeva? Link spre comentariu
valangjed Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Cu un tiristor normal nu se poate.Tiristorul primeste un impuls in poarta pentru a intra in conductie si ramane in conductie.Este nevoie de un impuls de ordinul milisecundelor.Iesirea din conductie se face doar la intrerupea curentului sau trecerea prin zero , in cazul curentului alternativ.De aceea am amintit de tiristoarele GTO care pot fi blocate cu un curent "negativ" si amorsate cu un curent "pozitiv" , am pus pozitiv si negativ in ghilimele pentru ca , de fapt e vorba de sensul curentului.Pentru comanda tiristorului exista scheme cu tranzistoare sau CI.Dati o cautare pe google "comanda tiristor" si veti gasi scheme. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Cred ca initiatorul topicului este incepator si tot ceea ce doreste este aprinderea unui bec la actionarea unui comutator (prin "deschiderea" contactului).Daca acel contact este de tip normal (fara "revenire") atunci de ce sa ne complicam cu tiristori sau cine stie ce alte minuni ?Merge foarte simplu un tranzistor MOSFET sau bipolar, o rezistenta de polarizare a grilei sau bazei, depinde ce tip de tranzistor se foloseste, iar comutatorul se leaga astfel icat sa blocheze polarizarea grilei sau bazei atunci cand este "inchis" (cu contact electric) cel mai simplu prin conectarea direct intre baza si emitor de exemplu. Sigur ca o sa consume ceva curent "in gol" si conteaza foarte mult factorul beta in cazul unui bipolar, de aceea recomand un MOSFET.Sau daca se doreste neaparat folosirea unui tiristor, se adauga o rezistenta de sarcina pentru acesta si un circuit inversor pe anodul tiristorului cu un tranzistor de putere. Link spre comentariu
valangjed Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Corect.Scuze , m-a luat "valul" cu tiristorul si am uitat ca omul a scris "tiristor/tranzistor". Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 da, se pare ca nu este atat de simplu cum mi-am imaginat si este nevoie de o schema complicata cu multe piese... Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Un tranzistor si o rezistenta, in afara de comutator si sarcina (bec sau orice altceva) nu cred ca reprezinta ceva "complicat" sau cu "multe piese", chiar si pentru un incepator.Nu am cum sa va desenez o schema, dar poate va ajuta unul din colegi. Link spre comentariu
Vizitator boierescu Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 ok, nu este asa de greu, dar care este ordinea in circuit? si mai ales care sunt valorile pieselor? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum