djmk1988 Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Ma tenteaza foarte mult ideea sa realizez un galvanizator, pentru cromat piese. Daca are cineva idee in domeniu, il rog frumos sa posteze aici idei si pareri. Desigur orice documentatie sau poze sunt mai mult decat binevenite. Link spre comentariu
valangjed Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Am facut acum vre-o 10 ani unul pentru zincare.De fapt eu am facut partea electrica.Un transformator de sudura rebobinat la 24 de volti , redresare cu 4 diode de 400A.Partea de electrochimie , cu potential electrochimic , solutii si alte d'astea a facut-o un prieten chimist.Il folosea pt. zincarea unor balamale de fier deci era mai "din topor" , pentru lucruri mai fine cred ca trebuie migalit mai mult. Link spre comentariu
djmk1988 Postat Februarie 1, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2013 Am facut acum vre-o 10 ani unul pentru zincare.De fapt eu am facut partea electrica.Un transformator de sudura rebobinat la 24 de volti , redresare cu 4 diode de 400A.Partea de electrochimie , cu potential electrochimic , solutii si alte d'astea a facut-o un prieten chimist.Il folosea pt. zincarea unor balamale de fier deci era mai "din topor" , pentru lucruri mai fine cred ca trebuie migalit mai mult.Pai ia expune aici solutii si pareri despre partea electrica draga mestere Link spre comentariu
valangjed Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Nu mai stiu exact deci imi cer scuze pt. anumite lacune.Dupa cum am spus am folosit un transformator de sudura facut , parca ,la "Electromagnetica" , doua coloane , tole U+I .Dimensiunile aproximative alemiezului:inaltime -440 mmlatime -250mmgrosime -120mmBobinajul primar l-am pastrat pe cel original deci nu stiu foarte multe despre el.Bobinajul secundar l-am facut din platbanda de Cu izolat cu bumbac impregnat 8mm latime , 4mm grosimeRedresarea in punte 4 diode de 400 A (facuse clientul rost de ele de la un amic de la CFR).Nu am folosit condensatori de filtrare pentru ca nu era nevoie de finete trebuia doar o acoperire bruta impotriva ruginei.Din ce am inteles de la amicul chimist era nevoie doar de vre-o 150 de amperi dar asta depinde de suprafata ce trebuie galvanizata.A fost asa un fel de "home made project" mai romaneste , pe incercate dar s-ar putea sa mai functioneze inca.Nu am primit reclamatii dar nici nu am mai avut ocazia sa fac asa ceva.Parca am mai vazut niste topics pe forum despre galvanizare. Link spre comentariu
E-1 Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Cateva generalitati pe scurt: - O sa ai nevoie de o sursa (de preferat cu tensiune reglabila) care sa functioneze in regim apropiat de scurtcircuit, cu limitare in intensitate (rezistenta unei bai de placare electrochimica e in general foarte joasa, cativa ohmi pana la vreo doua zecimale sub virgula de dupa zero). Durata placarii va depinde de amperaj. - E de preferat posibilitatea reglari tensiunii pentru a aplica initial o tensiune joasa (2-2.5V) piesei la scufundarea in baie. De exemplu, in caz ca va trebui sa faci o placare cu cupru (pentru a ajunge la crom se aplica straturi intermediare, daca retin bine cupru si nichel), scufundarea piesei in baia chimica fara existenta unui potential electric duce la o depunere de cupru strict chimica, a carei structura cristalina am inteles ca ar avea rezistenta mult mai scazuta decat a celei efectuate sub influenta curentului electric. Dat fiind numarul de straturi necesar, e logic ca deficientele de aderenta dintr-unul sau mai multe dintre straturi sa afecteze cumulativ calitatea placarii. - In functie de tipul baii e posibil sa ai nevoie de o forma sau alta de agitare. Se folosesc atat agitare prin intermediul bulelor de aer (la cupru cel putin) cat si prin deplasarea mecanica a piesei (de asta stiu de la plumb). - La compozitie n-am sa ma bag prea mult, dar in caz ca te intereseaza si detalii d'astea am aflat ca pe langa chimicalele "de baza" se mai folosesc si niste aditivi ce modereaza difuzia si depunerea, pentru a obtine uniformitate. In linkul de mai jos se da un produs "brand name" pentru placare cu cupru, am inteles ca unii l-au mai inlocuit cu polietilenglicol (3350). M-am documentat recent de aici (eng.) in vederea placarii cu cupru a gaurilor "via" din PCB-uri, posibil ca linkul sa fie de interes general dat fiind ca prezinta destul de detaliat procedee industriale, dar care se pot dimensiona destul de usor si la nivel "de apartament" in vederea realizarii de unicate/prototipuri. (personal gasesc interesanta metoda cu fotorezist negativ, desen pozitiv si placare staniu+plumb ca strat rezistent la coroziune). Link spre comentariu
almarghi Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 am eu pe undeva o schema de stabilizator de curent (nu mai stiu la ce tensiune era - dar oricum mica de tot - cativa volti) de vreo 100A. Facusem o sursa pentru un amic. O folosea la acoperiri diverse, Ni, Cr, Zn, Au, Ag, Cu, si poate si altele. Stiu ca facea niste argintari speciale, foarte rezistente mecanic pentru ceva contactoare - hebluri, nu mai tin minte ca sunt vreo 15 ani.Daca e de interes, o caut (schema) Link spre comentariu
djmk1988 Postat Februarie 6, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2013 am eu pe undeva o schema de stabilizator de curent (nu mai stiu la ce tensiune era - dar oricum mica de tot - cativa volti) de vreo 100A. Facusem o sursa pentru un amic. O folosea la acoperiri diverse, Ni, Cr, Zn, Au, Ag, Cu, si poate si altele. Stiu ca facea niste argintari speciale, foarte rezistente mecanic pentru ceva contactoare - hebluri, nu mai tin minte ca sunt vreo 15 ani.Daca e de interes, o caut (schema)Ar fi nemaipomenit. Va multumesc enorm pentru date si timpul acordat ! Cand voi avea o idee clara asupra a ceea ce trebuie sa fac, ma voi apuca sa construiesc aparatul . La partea de chimie, ma poate ajuta cineva ? Link spre comentariu
Vizitator booghi01 Postat Iulie 26, 2013 Partajează Postat Iulie 26, 2013 Imi cer scuze ca raspund asa tarziu insa am intrat foarte rar pe forum in ultima vreme. Lucrez in domeniu asa ca am putin habar , insa conteaza mult cum vrei sa apara acoperirea finala si la ce se folosesc piesele. Daca e o acoperire functional e oarecum mai simplu procedeul insa daca vrei ceva decorativ o sa iti cam prinzi urechile. Cromarea e foarte pretentioasa. La cea decorativa sunt si alte acoperiri intermediare. In general pe o piesa de fier pentru aspect trebuie depus cu-ni-cr. In plus substantele sunt cam greu de gasit, acidul sulfuric este precursor pentru droguri si marea majoritate a comerciantilor evita sa il vanda la persoane fizice. Iti recomand sa cauti un atelier care face asa ceva, per total cred ca iesi mai economic, investitia in instalatie si substante e destul de mare. Daca totusi vrei sa continui da-mi pm cu mai multe detalii sau putem continua aici. Link spre comentariu
E-1 Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 almarghi, eu sunt interesat de schema. Daca ai timp si chef ... Link spre comentariu
patric Postat Septembrie 20, 2013 Partajează Postat Septembrie 20, 2013 De ceva timp cochetez si eu cu construirea unei mini statii de acoperiri (Cu - Ni) pentru placarea de carcase de ceas, deci ceva mic, care poate fi folosit in apartament. Constructiv, nu sunt mari probleme, iar substantele si anozii le-am gasit pe http://www.carrusexpert.ro/ , la capitolul "bijutieri". Fiecare substanta este insotita de o fisa tehnica in care se specifica parametrii de lucru. Mai studiez procesul pana sa stabilesc dimensionarea sursei. Stima Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum