Palade Vlad Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Buna ziua.Imi poate spune cineva cum de alege valoarea unui potentiometru de volum pentru amplificatoare? Exista vreo formula de calcul pentru asta sau se alege in functie de panta cu care vrem sa fie atenuat sunetul? Practic, ma intereseaza ce valoare este mai indicata pentru un amplificator stereo cu LM3886. Ce trebuie luat in calcul?Va multumesc! Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Eu foloseam in general 10Kohmi si nu am avut probleme ,pe vremea cand construiam amplificatoare. Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Ce trebuie luat in calcul?Impedanta de intrare dorita in amplificator. Link spre comentariu
E-1 Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Poti detalia un pic, la nivel de principii ? Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Ce principii? Ce anume nu intelegi? Link spre comentariu
zal Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Puţometrul trebuie să aibă valoarea mai mare ca impedanţa de intrare în etajul final, ptr a nu o influenţa prea mult. Ideal e să aibă şi separare galvanică (condensator) la intrare, atunci contează mai puţin.De exemplu, în schemă rez de intrare a amplifului e de 47k, se poate pune un puţometru de 100k sau mai mult.Valori prea mici, 10k de exemplu, pot afecta sursa de semnal.Consultaţi şi pdf-urile integratelor, dacă e vorba de astfel de amplifuri. Link spre comentariu
E-1 Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Multumesc ca mi-ai explicat o mare parte din de nu reuseam sa intreb cu cuvinte Mai am cateva nelamuriri: deplasand cursorul de-a lungul gamei de rapoarte a divizorului rezistiv constituit de potentiometru, se afecteaza cumva impedanta ? Daca da, cum ? Conteaza mai mult rezistenta in serie cu semnalu, cea intre semnal si masa sau.. amandoua ?In cazul amplificatoarelor operationale se aplica asemanator treburile astea ? (conexiuni intre etaje in cascada, fara separare prin condensator) Link spre comentariu
zal Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Sursa de semnal va vedea aproximativ aceeaşi rez la ieşirea ei, doar ampliful din aval va vedea o rez variabilă între zero şi maxim la intrare. Cond separă galvanic în c.c., în c.a. (semnal) devine neglijabil. Asta e o explicaţie simplistă. Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 2, 2013 Partajează Postat Februarie 2, 2013 Daca potentiometrul de volum de la intrarea unui etaj oarecare isi modifica rezistenta intre cursor si capatul rece (... e o rezistenta variabila, totusi) asta nu inseamna ca se modifica impedanta de intrare a amplificatorului. Link spre comentariu
E-1 Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Sursa de semnal va vedea aproximativ aceeaşi rez la ieşirea ei, doar ampliful din aval va vedea o rez variabilă între zero şi maxim la intrare. Cond separă galvanic în c.c., în c.a. (semnal) devine neglijabil. Asta e o explicaţie simplistă.Aha. Si cum in practica se merge pe impedante mici la iesiri si mari la intrari (la semiconductori cel putin, parca la tuburi era o treaba cu potrivirea impedantelor dar nu e cazul in ce ma priveste), n-ar trebui sa fie problema pentru ce-i in aval, corect ?Multumesc pentru lamuriri. Mai invat cate ceva singurel, dar p'asta cu impedanta o prind mai greu Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 in practica se merge pe impedante mici la iesiri si mari la intrariCorect; asta inseamna ca un potentiometru de volum trebuie sa aiba o rezistenta mai mare sau cel mult egala cu valoarea impedantei preamplificatorului si totodata mai mica sau cel mult egala cu valoarea impedantei de intrare a amplificatorului. Aceasta regula e valabila la interconectarea oricaror etaje dintr-un amplificator. Link spre comentariu
E-1 Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Din ce in ce mai clar :reytreDeci daca doresc sa atenuez o sursa de semnal care apoi se conecteaza la un "line in" (generic vorbind, "gaura mufei" - o placa de sunet, un amplificator de putere, procesor audio etc.), iar impedanta "standard" (ca nu pare a fi niciun standard concret) pentru o intrare "line" pare a fi de la 10k in sus, divizorul tre' sa-l fac astfel incat sa nu depaseasca cei 10k ?Sau ar fi si mai bine sa adaug un buffer cu op-amp DUPA divizor, avand in vedere ca deseori impedanta intrarilor "line" e data de o rezistenta legata intre semnal si masa ? Link spre comentariu
zal Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Sau dacă legi mai multe sarcini (amplifuri, alte preuri, corectoare, reverburi) la ieşirea sursei de semnal (sau preu, eq...), caz în care apar mai multe impedanţe în paralel (la fel ca în cazul legării rez în paralel). Link spre comentariu
E-1 Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 În paralel nici nu-mi pun problema fara buffering (cu mici excepții, care oricum nu se regăsesc în conexiunile "line audio")În cazul de față însă mă strădui să învăț cum să aleg corect componentele - prin simulări n-au fost aparente problemele de impedanta, spre deosebire de practică unde mi-am prins un pic urechile.Deci e mai sigur cu buffer în caz că după mufa de intrare se întâmplă să fie prezentă rezistența aia ? Link spre comentariu
Palade Vlad Postat Februarie 4, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2013 Va multumesc pentru raspunsuri. Ii multumesc si userului E-1 pentru intrebarile puse. Aceleasi nelamuriri le aveam si eu. Acum am inteles Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum