Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampi cu legaturi multiple la un electrod


carageae

Postări Recomandate

Am vazut mai multe lampi la care exista mai multi pini legati la acelasi electrod...are vreo semnificatie asta? In RF, dar si in audio?

Conteaza cum ii legam in circuit? De exemplu, pentru G2, e in regula daca la un picior legam condensatorul de filtraj si la celalalt rezistenta care vine de la sursa de alimentare? Daca e indiferent, ar permite un montaj mai aerisit, practic aproape nu mai e nevoie de cose...

Exemple:

EL153:

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_el153.html

EC80:

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec80.html

La EC 80 macar ma gandesc ca avea grila la masa, fiind tub pt. UIF...afecteaza asta functionarea in audio? Se impune ecranarea mai mult ca la alte tuburi?

PC97:

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pc97.html

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    3

  • carageae

    3

  • Den

    3

  • fgbogdan

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Probabil sunt multe asa....ma gandesc ca e oricum un lucru bun - se previne riscul de nefunctionare prin contact imperfect la unul din pini...ma intreb insa cum or fi legate elementele interioare, adica are sau nu importanta daca ne folosim simultan de ambele capete?Exista si lampi cu multi pini neutilizati...oare la alea de ce nu s-au dublat pinii mai importanti si cu curent mai mare - macar anodul si catodul sau in unele cazuri filamentele, daca e loc liber de 4 pini pt. asta - cazul triodelor simple pe soclu noval.Cu un ohmetru nu se poate determina nimic, in fond electrozii interni ai tuburilor sunt niste sarme...dar in functionare sarmele alea au o suprafata radianta si prezinta - ma gandesc - o cadere mica de tensiune.

Link spre comentariu

In multe cazuri e vorba de altceva... Daca te uiti la prima si a doua lampa,poti sa observi ca G2/G1 e prinsa intern pe 2 pini.In cele mai multe cazuri,g2 e vinovata de aparitia microfoniei,pentru ca grila e prinsa mecanic doar pe o parte.Cu g2/g1 fixata mecanic pe ambele parti,vibratiile nu mai pot sa apara asa usor,microfonia fiind redusa considerabil.La a doua lampa decuplarea se poate face chiar langa pini,in rf sunt utile conexiunile cat mai scurte posibil. In ultimul caz e vorba doar de o imbunatatire in interconectare.*Faza cu filtrarea pica,traseul de masa nu se face asa...

Link spre comentariu

OK, si asta as vrea sa stiu, oare in toate cazurile e prinsa grila in doua puncte, sau doar un suport e legat in doua puncte? Nu as vrea sa sparg o lampa doar ca sa vad cum e legata grila 1 sau 2...teoretic daca grila ar fi legata la doua puncte de la capete, prin aplicarea unei tensiuni mici si curent mare s-ar putea pune in evidenta asta prin inrosirea ei, sau nu?

Link spre comentariu

Nu trebuie sa le spargi,pe radiomuseum iti arata corect in poza cum sunt conexiunile.Anume sunt date,te ajuta in functie de schema.Am desfacut eu ceva lampi in ultima vreme si poza reprezenta corect la majoritatea.(o singura data am dat de o lipsa in schema) De exemplu ec80 este o lampa de mica putere care lucreaza la frecvente mari. Grila e bobinata sigur cu sarma subtire care are tendinta sa vibreze,lucru deosebit de negativ la frecvente mari.Astfel constructorul o prinde mecanic pe ambele parti,iar conexiunile suplimentare ajuta in rf. Pentodele de putere au grilele bobinate cu sarma mult mai groasa,le ofera suficienta rigiditate ca sa nu fie deranjant fenomenul de microfonie.*in functie de conexiunile interioare apar cuplaje "nestiute" in interiorul lampilor.De exemplu un e/pcl86 nu se lasa niciodata cu catodul la pentoda nedecuplat de la masa.

Link spre comentariu

Acum depinde ce se intelege prin prindere mecanica :rade: Cu niste suporti infipti pur si simplu in izolatorul de mica nu prea poti sa zici ca exista fixare temeinica,fabricantul nu isi pierdea timpul cu astfel de maruntisuri decat la lampile mai speciale. Rolul electrozilor,sau a sarmelor care fac legatura intre soclu si partile lampii e destul de precis,pe langa partea electrica are si rol de fixare.(daca nu mecanica,cine stie de care)

Link spre comentariu

Să fim serioşi, toate sîrmele care ies din discul de mică de jos se îndoaie manual cît e nevoie ptr a fi lipite cu sîrmele din bază, îndiferent că e bază suflată sau presată. Asta se vede cu ochiul liber, la majoritatea lămpilor. Cum ar fi să stea toate maţele aiurea în lampă, dar terminalele să fie brici?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări