Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema ceas SLAVA

virgil_19

Postări Recomandate

Va salut . Am primit un ceas SLAVA - electronic ( 1 tranz. MP41 . 1 rez , ! C=33Nf si un C electrol. pe care nu se distinge valoarea. ) Acum mai are 32Mf. Ma intereseaza valoarea electroliticului . Cu stima , Virgil.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• draku

3

• virgil_19

3

• SOLDAN CONSTANTIN

2

• franzm

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va salut. Am avut schema acum 12ani , dar nu o gasesc. Este un ceas de masa alimentat la o bat. 1,5 V =R20. Este fabricat in CCCP si cumparat din BG. prin anul 1977. Cu stima , Virgil.

Link spre comentariu

Oricum valoarea nu e critica. Frecventa de oscilatie e data de balansoar si se ajusteaza ca la orice ceas mecanic. Schema a fost publicata atât în Tehnium cât si în Radio (URSS). În ultima s-au publicat si niste îmbunatatiri si posibilitati de reparatie pt cazul ca se întrerupe una din sectiunile bobinei.

Link spre comentariu

Se pare ca nu vorbim de aceeasi schema, circuitul pe care il am eu contine un tranzistor, un condensator, 2 rezistente si o bobina, montate pe o placuta de textolit de 2x3 cm

Link spre comentariu

Orice valoare mai mare e buna. Condensatorul vine paralel cu sursa de alimentare si alimenteaza tranzistorul in timpul impulsului daca bateria e uscata. Poate avea si 1000 micro.

Link spre comentariu

@puriu :Condensatorul este parte componentă a unui circuit oscilant LC.Nici vorbă de acel rol de "Backup" ! :rade:@virgil_19 :Nu aţi precizat nimic despre funcţionarea ceasului.Dacă ceasul "o ia înainte", atunci măriţi valoarea capacităţii(de ex. 47 μF, sau montaţi în paralel peste cel existent uncondensator de 4,7 - 22 μF).Dacă ceasul "rămâne în urmă", atunci micşoraţi valoareacondensatorului (10 - 22 μF). Repetaţi testele până când obţineţio precizie mulţumitoare. Însă ar trebui să existe şi un semireglabilpentru ajustarea fină a constantei de timp. Vă recomand înlocuirea condensatorului rusesc original, care dupăatâţia ani probabil că s-a devalorizat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Schema ce am postat-o mai avea pe linga schema ceasului: butonul si lampile de iluminare a cadranului, butonul, contactele si comanda "soneriei" precum si stabilizatorul pentru incarcarea acumulatorului de la retea. Singura diferenta fata de schema postata de @soldan_constantin (caruia trebuie sa ii multumim pentru tot efortul depus pina acum de a posta multe documente scanate) este condensatorul C3 care se pare ca este de 33nF (este posibil ca cel care a postat schema pe un forum rusesc unde am gasit-o sa fi cropat imaginea si a pierdut un zero...).

circuitul pe care il am eu contine un tranzistor, un condensator, 2 rezistente si o bobina

In unele montaje rusesti am intilnit condensatoare cilindrice acoperite cu o glazura ceramica asemanatoare cu rezistentele romanesti de 0,5W dar putin mai lungi, ce pot fi confundate cu rezistente.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări