Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de alimentare reglabila - bricolaj


Postări Recomandate

Salutari!

 

Sunt incepator in lumea electronicelor. Permiteti-mi sa va prezint la ce am inceput sa lucrez, asa, ca un prim proiect Do-It-Yourself, avand ca obiectiv sa invat despre diferetele componente electronice si folosinta statiei de lipit.

 

Este vorba despre un kit, care contine un PCB si aproape toate componentele pentru o sursa reglabila foarte simpla: ZSM-31 - Circuit: set pt.bricolaj; sursă de alimentare reglabilă; 0÷30V (faceti o cautare cu Google pentru mai multe detalii).

 

Poze: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7.

 

Era aproape imposibil s-o termin din prima, si am si intampinat o problema: nu sunt sigur cum sa montez cele doua potentiometre!? Ce-mi recomandati? Ma gandeam sa folosesc cabluri, fiindca la un moment dat o sa-i construiesc o carcasa si atunci potentiometrele trebuie montate pe partea frontala, unul langa celalalt. E OK asa?

 

A doua chestie ar fi transformatorul AC-AC. Din cate am inteles (tradus textul polonez), pe partea de input va trebui sa pun un transformator 220 V AC - 25 V AC. Imi puteti recomanda un astfel de transformator? Are cineva de vanzare unul ieftin? :)

 

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu te-as sfatui sa-ti iei din prima un traf de 24V/3-4A, ceva in jur de 100W.Dupa ce o termini si vei incepe sa o folosesti, vei constata ca ai nevoie de un curent mai mare la iesire si vei dori sa o modifici. Mare lucru nu este si cu sfaturile primite aici o vei face. Dar este pacat sa dai banii pe doua trafuri cand poti din prima sa iei unul mai mare.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru sfaturile si sugestiile acordate atat aici cat si in privat!Intre timp am cam dat-o in bara: am realizat ca am plantat tranzistorul cel mic (BC337) invers... se vede pe pozele 3 si 5. Cu greu l-am scos, si dupa ce l-am instalat cum trebuie am facut un test dioda cu multimetru, si faza e ca exista o cadere de tensiune intre colector si emitator si vice-versa. Din cate am citit in articole, nu am voie sa am cadere de tensiune intre colector si emitator, dar daca am, atunci tranzistorul nu este bun. Cred ca s-a stricat din cauza caldurii in timp ce incercam sa-l scot. Se ma intampla... :jytuiyu PS: de la emitator la baza sau de la colector la baza nu este cadere de tensiune, deci partea aia e buna.

Link spre comentariu

ic-ul e 324, kitul e de la te em e, dar nici acolo nu e un pdf cu schema, ori nu-l văd eu... dar s-ar putea să fie o schemă clasică cu 324, sursă cu 4 AO... mi se pare că am pus și eu o schemă d-asta, pe la ”alimentatoare”, parcă...pe lângă potențiometre o să ajungi la concluzia că mai ai nevoie să conectezi prin fire și ledul roșu, care indică intrarea sursei în limitare de curent, și tranzistorul serie, pentru că mai mult ca sigur are nevoie de un radiator generos, ca întotdeauna când discutăm de regulatoare de tensiune liniare.cât privește traful, după cum au spus colegii, un traf de cel puțin 24v / 2 A o să te scutească de probleme: supradimensionarea trafului în ce privește curentul maxim al secundarului o să se traducă atât într-o rezervă de putere, cât și într-un traf care o să rămână doar călduț, nu fierbinte, la sarcina maximă livrabilă de sursă...și apropo, bănuiesc că acum te-ai prins că cele 2 condensatoare mari ar fi trebuit lipite ultimele... am făcut și eu greșeala asta, și turbam sprijinind plăcuța cu alea-alea, ca să stea pe loc cât lipeam restul de componente :)))în cazuri de-astea, ”3-rd hand”-urile își arată valoarea :)

Link spre comentariu

Bun! Mersi! Deci, poate tranzistorul nu are nimic. Am panicat doar eu. :)

 

MifTy, incerc sa caut trafuri aici in sectiunea Vanzari. Daca nu gasesc, iau de la magazin. O sa pun de 5A. Si, da, m-am prins in ceea ce priveste condensatorii.

 

Apropo, descrierea zice: "Dacă se înlocuieşte tranzistorul de putere, randamentul poate ajunge la 3A." Explicati-mi, va rog, care este acel tranzistor, care trebuie schimbat, si ce anume influenteaza randamentul? Cu alte cuvinte, cum calculez, cand aleg alt tranzistor, ca sa ajung de la 1A la 3A?

 

Pana vin raspunsurile, studiez si incerc sa inteleg foaia de date a componentelor: BC337, BD243C si LM 324. :smt120 :homework:

Link spre comentariu

In cea ce priveste aceasta sursa, folosesc de mult aceasta configuratie preferind-o multor altele cu diverse alte componente ce implica complicatii "cu tensiuni negative" mai multe capsule de AO etc, in aceasta configuratie se foloseste doar o singura capsula respectiv acel LM are reglaj tensiune, reglaj curent si protectie scurt, minimul necesar pentru o sursa fara mari pretentii. O sa fie nevoie totusi de "mici" modificari, un potentiometru in paralel cu cel existent pentru reglajul "fin" al tensiunii in primul rind, daca se doreste un "curent" mai mare trebuie inlocuit atit T2 cit si T1 sau eventual ambii cu un Darlington, de asemenea rezistenta shunt trebuie inlocuita/calibrata cu una pentru curentul dorit si in plus pentru a avita sa fiu conditionat de transformatorul de alimentare mai precis de tensiunea sa de iesire am preferat sa alimentez LM-ul printrun stabilizator de tensiune astfel incait sa nu-i depasesc tensiunea de alimentare maxima de 32Vcc si astfel se poate alimenta montajul si dintr-un transformator "mai mare", bineinteles ca tensiunea de iesire nu va trece de tensiunea de alimentare a LM-ului (- caderea pe tranzistori) dar se scapa de o "grija". Asez mai jos o varianta de cablaj, de fapt este acelasi cablaj original "un pic modificat", unde am adaptat un stabilzator de tensiune format din DZ1, R16 si C4:post-9441-139829572191_thumb.jpg De asemenea pun mai jos citeva imagini cu o astfel de sursa "in devenire" unde curentul de iesire va fi de cel putin 3A, asta ca sa va faceti o idee despre dimensiuni, racire etc, in locul tranzistorul T2 folosesc 3 buc TIP35 + rezistente de egalizare, in loc de T1 folosesc BD410 cu radiatoriar in loc de rezistenta shunt am folosit inclusiv "electrod de sudura din inox de 2,5mm", deci aceasta rezistenta inca nu e "stabilita", de asemenea trebuie un radiator racit corespunzator, curentul de 3A in configuratia de mai jos a fost obtinut cu ventilatorul pornit la aproximativ 40% din turatia maxima, altfel pe acel radiator poti gati lejer, fara gluma...:post-9441-139829572204_thumb.jpgpost-9441-139829572212_thumb.jpgpost-9441-13982957222_thumb.jpgTotul o sa fie "ambalat" in asta: viewtopic.php?f=14&t=136840 si va mai "suferi" citeva imbunatatiri/modificari, reglajul tensiunii se va face prin intermediul unui microcontroler cea ce i-mi va permite sa renunt la potentiometre, voi folosi "encodere" etc etc, dar toate astea incet si in limita timpului disponibil, deci, plecind de la aceasta sursa posibilitatile de inbunatatire/modificare sint multe.....

Link spre comentariu
este aproape exact schema pe care o găsisem într-un Tehnium mai vechi, și care a mai fost republicată după 89 de câteva ori, semnată de Gh. Revenco :)în serie cu P1 omul mai înseriase un potențiometru de 1 kohm, dacă-mi mai aduc bine aminte, care avea exact rolul de reglaj fin de tensiune...se poate îmbunătăți, adăugând la ieșirea lui US1A un tranzistor gen BD care să acționeze un releu, care să întrerupă ieșirea în caz de supracurent.evident, poate fi pus în loc și un MOC care să acționeze un triac, etc... nu este prea complicat...
Link spre comentariu

D-le nickrvl, felicitari pentru ceea ce ati realizat pana acum dar pentru si ceea ce urmeaza a fi realizat! Este la totul alt nivel comparat cu ce vreau eu, dar sper sa ajung si eu candva acolo. :)

 

Pana atunci, ma joc cu componentele de baza, care au venit in pachet. O sa pun totul intr-o carcasa simpla de plastic, cu potentiometrele si eventual LED-ul aranjate in fata. As mai dori si eu un LCD pentru vizualizarea tensiunii si curentului setat, ca altfel as fi destul de orb. Ah, si sa nu uit nici terminalele unde voi conecta sarcina. Si cam atat. Sunt foarte curios cum va functiona si cat de mult se va incalzi asa.

 

Sunt foarte multe chestii banale la care doar atunci se gandeste omul cand efectiv se apuca sa construiasca ceva. Si trebuie sa admit, ca greu mai inteleg si imi inchipui ce ati scris in ultimele doua mesaje, dar incetul cu incetul o sa invat. Cateodata ma gandesc, de ce nu am inceput sa ma aventurez in acest domeniu mai devreme... mai am cativa ani pana la 30... ma rog, o chestie de a mea spirituala si subiectiva. :)

 

O sa revin dupa ce am achizitionat traful.

Link spre comentariu

Dupa cum a spus "MifTy" este o schema clasica si cunoscuta dar perfect functionala si de care o sa te folosesti cu succes, ce vreau sa punctez, neaparat sa folosesti un "mic" ventilator pentru racirea radiatorului, prin natura ei aceasta sursa va disipa foarte multa caldura care trebuie eliminata, am o sursa mai veche la care nu am prevazut asta dar in schimb am fost inspirat sa-i pun o protectie termica si care aproximativ intr-o jumatate de ora fara prea mare "incarcare" intra in protectie termica, adica atinge temperatura de 80 grade, trebuia sa-i pun ventilator de la inceput acum nu mai incape in cutia pe care o are asa ca o folosesc doar ocazional, de asemenea e necesar folosirea unui afisaj macar pentru tensiunea de iesire, si sa fie digital pentru o mai usoara citire a valorilor. In cea ce priveste iesirea, mai precis conectorii pentru firele de la iesire, la mine vor fi folositi astfel de conectori:post-9441-139829572713_thumb.jpgSint conectori cu numele de bs-244dsm atit pentru mufe tip "banana" cit si pentru conectori "papuci" .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări