Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect amplificator 100W Hi-Fi

Postări Recomandate

Am studiat ce scrie acolo si mi se pare interesant. Ca sa nu mai lungesc vorba , cum am putin timp voi "redesena" schema ,implementand superdioda respectiva. Cand am desenat prima data schema voiam sa o implementez ,doar ca nu am vrut sa fiu acuzat de colegii forumisti de plagiatura (a se vedea cazul POnta si multe altele :rade: ).. Sper sa am timp azi sa vedem cum se comporta si in simulator.

Buna ziua,Am realizat o simulare a schemei. Atasez fisierele.O zi buna!P.S.: Atasez si rezultatele simularii pt. frecventele 60Hz, 1 KHz si 15 KHz.

post-33993-139829571755_thumb.jpg

post-33993-139829571776_thumb.jpg

post-33993-139829571799_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar trebuie facuta simulare la putere foarte mica, 3-5W, apoi la jumate din putere aprox 50W si apoi la 85-90% din Pmax. E normal ca la Pmax, sau putin peste sa fie distorsiuni mari.Testele ar trebuii facute la 20Hz, 1KHz, 10KHz si 20KHz.Deasemenea biasul reglat la 100-120 mA.Daca timpul imi permite voi reveni eu cu rezultatele simulari.

Link spre comentariu

In toate testele biasul este setat la 100mA.

La P=5W

-20Hz, THD=0.008%

-1KHz, THD=0.003%

-10KHz, THD=0.2%

-20KHz, THD=0.7%

La P=50W

-20Hz, THD=0.008%

-1KHz, THD=0.008%

-10KHz, THD=0.4%

-20KHz, THD=0.8%

La P=90W

-20Hz, THD=0.02%

-1KHz, THD=0.02%

-10KHz, THD=0.4%

-20KHz, THD=0.88%

AC-analysis: http://imageshack.us/photo/my-images/152/acanalysis.jpg/

Si dreptunghiular: http://imageshack.us/g/1/9996357/

Link spre comentariu

Se pare ca nimeni nu este interesat de un circuit de polarizare a tranzistorilor finali nonswitching ( fara trecere prin zero) ...superdioda folosita in proiectul meu AE150S , detalii despre functionarea ei gasiti in textul atasat mai jos . Evident ca nu este inventata de mine...este preluata de diversi constructori DIY , se presupune ca de la un amplificator mai rasarit adica H30 ( 15.000 USD ) , produs de Hegel , o firma norvegiana...

Un circuit cu o functionare asemanatoare a fost publicat în Radio Nr. 5/86, pag 42 - 45. Spre deosebire de AE150S, functia de bias e separata de cea non-switching, ceea ce usureaza întrucâtva punerea la punct.Detalii despre "SoundEngine" din Hegel H30 se gasesc aici http://www.freepatentsonline.com/6275104.pdf .

post-45843-139829572344_thumb.jpg

Link spre comentariu

Varianta originala JVC A-X5, cu valori . Desigur ca circula multe variante de scheme cu polarizarea finalilor " nonswitching " , fiecare avand avantaje si dezavantaje , per total toate fac acelasi lucru : minimalizeaza distorsiunile de racordare " crossover " dinamice . Astea intra tot in categoria " TIM " , cele nerecunoscute de AES sau de @greierasul ( imi cer scuze anticipat daca gresesc )...Pentru unii ( marea majoritate ) acest lucru nu pare esential si ca urmare folosesc doar superdiode clasice .Recomand si eu o solutie clasica , adica folosirea superdiodei de genul celei din proiectul AE150S pentru simplitate...

Link spre comentariu

In etajul VAS sub nicio forma nu au ce cauta tranzistorii aia...

Schema prezentata este absolut clasica , cu performante bune , dar limitate .

Ar trebui modificata " putin " topologia intrarii , etajul VAS , o compensare care sa permita o stabilitate mai buna fara a afecta SR-ul ,DC servo cu minim doi poli etc .

Superdioda este de pe vremea lui Burebista ...

Ar fi cazul unei polarizari ( servo bias ) nonswitching ( asa numita clasa SUPER A sau A+ ) , circuit de mute...deoarece traim in 2013 !

Propun ( doar ) etajul de intrare si VAS din schema de mai jos , desigur folosind superdioda AE150S cuplata la circuitul SuperA " Gradiente 246 " si un etaj final triplet Darlington clasic .

Atentie la cuplajul termic al tranzistorilor " fata-n fata " din intrare si VAS...este specificat clar in schema !

Sper sa nu repeti erorile altora , este o moda pe forum sa nu tii cont de amanunte foarte importante ca acestea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări