Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce sa ne incalzim?

Vizitator serban sorin

Postări Recomandate

Nomicos, la o casa cu asemenea izolatie gandesc ca shimbul de aer necesar aerisirii e musai sa se faca cu schimbatoare de caldura (pe aer). Cum procedez daca in casa se gateste?. Ce recomanzi in asemenea cazuri?. Multumesc.

Link spre comentariu

Absolut, la o casa cu eficienta energetica ridicata, ventilatia se face fortat/controlat, cu admisie de aer preincalzit. In general se preia energia celui avacuat, adica recuperator de caldura.

Personal recomand ca spatiile bucatarie si bai, sa aiba un regim special, si sa fie cat mai bine separate de restul casei/locuintei (exclus bucatarie deschisa), si cat mai mici ca spatii, exclusiv dedicate procesului de preparare a hranei in cazul bucatariei. Nu de loisir, nu de frumusete.

Cine vrea o bucatarie de frumusete, s-o faca deschisa, eleganta, doar pentru ceai, cafea si cornuri cu ciocolata.

Am o mare problema cu bucatariile deschise, mai ales ca-mi place sa gatesc...

Posted Image

Posted Image

Aventajele recuperatorului de caldura, se vad marcate in imaginea de mai sus.

Stiti povestea aia cu punctul de roua, umiditatea relativa, mediul ambiant si conditiile ideale de locuire... este evacuat aerul viciat, umed, statut. Si asta e extrem de important.

Link spre comentariu

Salut ! Am o cabanuta unde merg ocazional , am facut un semineu dar dureaza pana face caldura , ma intereseaza o sursa de incalzire mai rapida ce imi recomandati ,o aeroterma de putere sau o plasma termica sau altceva . Volumul de incalzit 60 mc    Am inteles ca plasmele termice dau caldura instantaneu ,nu locuiesc si nu dorm acolo deci nu ma intereseaza consumul .

Link spre comentariu

Facem abstractie de nivelul de izolatie.

Ce as cumpara eu, fara sa stau pe ganduri. Panou IR, atentie, panou IR, NU plasma...

25W/mp camera.

Vizavi de pozitia de montaj, de obicei pe plafon, sa radieze in plan. Dar, se pot face si niste mici experimente de pozitionare, fct. de mobilare, etc. Se recomanda respectarea indicatiilor producatorului, unde sunt.

Posted Image

Link spre comentariu

Practic, panoul radiaza IR indepartat, care incalzeste obiectele opace IR, cam tot ce intalneste in cale... aerul se incalzeste de la obiectele din jur, iar curentii de convectie sunt practic insesizabili (raportand la un sistem clasic cu radiatoare). De aici rezulta o serie de avantaje..............................

Posted Image

Preluare; 

Spectrul  infrarosu este de fapt caldura. Este energia electromagnetica emisa de soare intr-un interval de lungimi de unda cuprins intre 0,7 si 1000 microni. In spectrul radiatiei solare, frecventa acestei emisii este plasata imediat sub frecventa luminii rosii din spectrul vizibil. De aici si numele: infra inseamna sub. Sub rosu. INFRAROSU. Fara aceasta forma de energie primita de la soare, viata nu ar fi aparut si nu ar putea sa existe pe Pamant. Trebuie stiut ca orice organism viu are o temperatura si deci emite radiatii in infrarosu...

Link spre comentariu

Depinde de suprafata. Eu stiu ca recomandarea e pentru 25w/mp.

Evident ca este important si nivelul de izolare al locuintei... dar, in afara datelor, as merge pe un 500W la un dormitor tipic. De montat impreuna cu un contor de energie electronic, si un termostat electronic. Asta introduce si un histerezis, de setat la +1grd, sau poate mai mult, si reduci costurile. Pentru control al consumului de energie, contorul mic electronic.

Merge si un termostat tipic de CT, in definitiv asta face. Nu stiu daca releul intern al termostatului poate tine sarcina aia, dar, se poate rezolva cu un releu suplimentar.

Am proiect cu IR la o casa intreaga, ca sistem unic. Clientul era multumit in prima faza, la un sezon de la montaj. Nu mai am date din teren.  

Link spre comentariu

Sunt declarati un max 100grd la suprafata exterioara/frontala. Pe spate nu stiu... trebuie vorbit cu producator/distribuitor. Observ niste legaturi electrice pe spate, cabluri, etc. Deci, clar sunt temperaturi nepericuloase.

Oricum, la plafoane nu recomand montajul "lipit"... de montat suspendat pe lanturi, la un 150mm, ca sa stai linistit.

Imginati-va ca un fier de calcat poate atinge 250grd, ca o comparatie. La 100grd, nici hartia nu arde...

Link spre comentariu

Pe spate nu se încing, îs uşor calde, cam ca de la soare. Lipite de tavan sau pereţi nu se pot monta, nu folosind suporţii cu care vin în pachet, dacă cineva se străduieşte şi renunţă la ei se poate şi aşa, dar nu mai e cum zice producătorul că se face montajul. Asta vrea să însemne că cine îndeamnă aşa o face pe barba lui, producătorul îşi declină orice răspundere.

Cam la ce trebuie să vă aşteptaţi de la ele?

Gîndiţi oleacă situaţia mai nuanţat. Vă prinde noaptea în pădure, se lasă frigul, aveţi la îndemînă cele necesare a face un foc şi îl faceţi.

Nu-i lucru de îndoială că vă încălziţi de la el, de staţi cu faţa la foc se încălzeşte faţa da’ spatele îi cam rece, aşa că îndemnaţi a vă răsuci cînd cu faţa cînd cu spatele la foc. Una peste alta vă încălziţi în mod sigur, fără foc îngheţaţi bocnă.

Acu’ trebuie să privim panourile în cauză ca pe focul mai sus amintit. Nici pe departe acel foc nu va încălzi pădurea, n-are puterea necesară, dar pe dvs vă va încălzi. Radiaţia infraroşie are darul de a încălzi lucrurile (materialele) pe care cade.

Se cuvine a spune că dacă o cameră are necesarul termic de 2000W, acei 500W ai panoului nu sînt de natură a încălzi încăperea, sigur n-o vor face, trebuie însă să spunem că ele nu sînt peste căldura pe care aţi putea-o sesiza de la un calorifer electric. De la calorifer, mai în glumă, mai în serios, o să vă încălziţi doar dacă staţi cu el în braţe, panoul în schimb vă va încălzi şi fără să-l ţineţi în braţe, radiaţia infraroşie este aceea ce face diferenţa între calorifer şi panou radiant.

În locul panoului se pot folosi şi arhaicile becuri cu infraroşii, efectul perceput va şi acelaşi, nu ştiu dacă cu acelaşi cost dar în mod sigur nu cu acelaşi dizain (estetică).

Sigur o să vă încălziţi de la ele, dar dacă necesarul termic al camerei este mai mare decît puterea panoului atunci sigur o să vă bucuraţi şi de neajunsurile specifice unei camere slab încălzite.

Eu cam asta am constatat în practică, nu vînd astfel de minuni, deci nu am nici un interes comercial. Cele pe care le-am montat au fost tîrguite de clienţi, cu uni am avut discuţii de genul: Batman, Batman versus popa bă, popa. După o iarnă, după ce le-a venit popa de Crăciun şi de Anul Nou, au zis şi ei că-i popa, numai că prinseseră atîta dragoste de Batman aşa că au completat necesarul termic al camerei tot cu panouri radiante.

Editat de rasputin
Link spre comentariu

Este foarte greu de răspuns, fără date concrete. Dar, se vehiculează, în anumite cazuri, costuri mai mici pe IR, cu peste 30%. Eu știu așa;Casă interbelică, demisol, parter hol+birou+sufragerie+bucatarie+o casă scării+baile, etaj, pod mansardat, etc., o amprentă de ~180mp la sol, vreo 20 panouri... Nu ma întrebați date exacte, ca nu mai știu din memorie, factura la curent 850lei.Cu gazul, depășea muult...Nu vorbim de costurile de realizare a unei instalații clasice.

Link spre comentariu

Cu gaz ar fi ieșit cam la jumătate, având în vedere că ,,kiloWatt-ul,, energetic de gaz e la jumătatea celui electric ca preț, ca să fac o paralelă...

Cu gazul e mai mult deranj prin casă, țevi peste tot, calorifere, centrala te mai lasă când e gerul mai mare, etc. 

Electric e cel mai simplu, întinzi rapid niște preșuri rezistive pe jos, panouri radiante pe tavan sau pereți și e foarte comod și sigur, dar te costă dublu la factură. Cam asta e diferența, poate or veni vremuri când s-o mai ieftini curentul și pe la noi....dar nu prea se poate, că ,,băieții deștepți,, s-au învățat cu bani mulți...

Cum bine spunea colegul rasputin, dacă o cameră necesită 2kW ca să fie cald și bine, atunci 2kW trebuie să consumi pentru asta, fie că e gaz, fie că e curent...cu diferențele de preț respective. Soluții minune nu există, să ai 24*C și să consumi doar 500W, poate doar să-ți transformi casa într-o izotermă etanșă, cu condensul curgând pe pereți....că totuși expirăm aer umed la greu. Se pare că doar ,,corăbiile de pământ,, oferă un confort optim la un preț redus, dar sunt niște locuințe ce ne pretează doar anumitor locații...

Link spre comentariu

Electric e cel mai simplu, întinzi rapid niște preșuri rezistive pe jos, panouri radiante pe tavan sau pereți și e foarte comod și sigur, dar te costă dublu la factură. 

Plus ca investitia initiala in aceste agregate nu este deloc mica!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări