Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce sa ne incalzim?

Vizitator serban sorin

Postări Recomandate

"Excluzand pretul de investitie, sunt chiar foarte eficiente, insa depinde si cine pune semnatura pe proiect. Daca se calculeaza necesarul unei case cu watt/mc si suprafata colectoare se merge pe clasicul 2 x suprafata casei, atunci se alege praful si de eficienta."

Pai cum, sa excluzi costurile initiale? Se mai poate vorbi de eficienta? Daca vorbim de randament, e altceva!

Link spre comentariu

In urma cu citiva ani,am vizitat un magazin care comercializa pompe de caldura.Am cerut informatii despre eficienta, pret.Cind am auzit cite conditii trebuie indeplinite, pentru ca sistemul sa fie eficient, am renuntat.Ia uitati  care sint o parte din conditiile care trebuie indeplinite pentru ca sietemul sa fie eficient.Casa sa fie facuta din caramida sau BCA cu transfer termic cit mai scazut,peretii sa fie izolati cu polistiren de cel putin 100m expandat sau polistiren extrudat,timplaria din PVC cu geam termopan cu 3 rinduri de sticla low-e sau super low-e(????),usi  de intrare, tot din PVC, duble. Pentru asta trebuie investitii serioase, care nu se vor amortiza pe poarcursul vietii unui om.In plus, pretul unei pompe de caldura, nu este unul tocmai mic.Puterea instalata a  pompei de caldura ajunge la 3Kw/h(asa mi s-a spus). Apoi costurile cu lucrarile de foraj, care la fel nu sint de neglijat.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Termoizolatia este recomandata pentru orice tip de incalzire, nu doar pentru pompele de caldura.

Spre exemplu, eu de ceva ani recomand minim 20 cm sub placa parter, 15 cm pereti si 40 cm tavan, iar tamplaria sa nu depaseasca 1 w/mpK. Astfel pot incadra casa in cernintele normativului C107 privind consumul anual de 100 kwh/mp/an, iar sursele de incalzire pot fi numeroase, indiferent de zona.

O casa de 100 mp utili termoizolata astfel si dotata cu pompa de caldura Aer-Apa are o factura aferenta incalzirii de circa 1.100-1.200 ron (pentru cele 5-6 luni de incalzire).

Pentru Sol-Apa, factura poate scade si la 800 ron.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Hai sa nu o mai lungim:

Din punct de vedere tehnic, pompa de caldura e....interesanta, insa investitia initiala nu prea are sanse sa se amortizeze

(in conditiile actuale) Chestia ultra-interesanta (in viziunea mea!) e ca spre deosebire de alte utilizari ale combustibililor

"clasici", pentru incalzire exista mai multe alternative! Petrolul s-a scumpit, deocamdata din motive politice, dar si deoarece

odata cu cresterea consumului s-a constientizat ca e o resursa finita; si se va scumpi, destul de rapid in momentul in care 

capacitatea de extractie va fi mai mica decat consumul (de fapt, consumul va scade odata cu cresterea pretului, consumatorii

trecand pe alte surse, devenite astfel mai ieftine, vezi situatia carbunelui). In urma petrolului (tzitzeiului) vine metanul....

Lemnul e interesant prin prisma posibilitatilor de regenerare, insa nu e o solutie "de masa" (vezi istoricul padurilor din UK,

care au fost taiate IN TOTALITATE la un moment dat). Adica punerea de presiune pe exploatarea lemnului il va scumpi

la valori prohibitive.

O mentiune aparte pentru energia electrica. Unii o iau in considerare ca energie "bruta", de consumat pe rezistoare de incalzire

ceea ce mi se pare o aberatie (ceva in genul, hai sa cumpar apa minerala sau cel putin imbuteliata pentru umplut rezervorul de 

la WC....) Majoritatea energiei electrice se produce tot prin arderea combustibililor (petrol, gaz, lemn....) si conversia cu randamente

pipernicite a caldurii in energie electrica. Singurul avantaj e ca energia electrica poate fi transportata cu cele mai mici pierderi la

distante mari. Dar acelasi lucru se poate face azi si cu gazul metan. O problema oarecum similara apare si la sistemele "alternative"

de incalzire gen PDC: consumul nu e chiar cat pentru incalzirea cu rezistoare, e o treime sau poate un sfert, insa totusi e semnificativ 

mai mare decat cel al unui cazan mural pe gaz. 

PDC probabil ar fi atractiva le modul real, daca energia electrica ar ramane la pretul de azi, iar gazul, petrolul si lemnele s-ar scumpi

de 10 ori (situatie total nerealista, energia electrica s-ar scumpi de mai mult de 10 ori, si probabil ca s-ar "comprima" drastic consumul, 

pen'ca prea putini vor putea sa le plateasca (sau vor izbucni inainte niscai razboaie, revolte, si altele care vor mai reduce presiunea

de consum??) In plus, sa nu uitam ca in afara de costurile de instalare, orice sistem are si costuri de intretinere (PDC e un sistem

semi-deschis si probabil ca necesita operatiuni de curatire, schimb de componente de uzura si consumabile (gen filtre, etc); in plus,

tehnologia nu e matura, deci oricum exista costuri semnificative legate de perfectionare si rafinare tehnologica, care se vor regasi 

inca destul timp in produse, ceea ce va frana si mai mult raspandirea lor....)

Similar cu analiza lui Manfred (homo ludens electronicus, dati cautare cu Google), legata de automobilul electric, mai e mult pana departe

Solutiile "clasice" inca sunt cele mai "eficiente", cel putin deocamdata....

Link spre comentariu

Citat

"Hai sa nu o mai lungim:

Din punct de vedere tehnic, pompa de caldura e....interesanta, insa investitia initiala nu prea are sanse sa se amortizeze (in conditiile actuale)”

Si de ce ma rog ar trebui ca investitia sa se amortizeze? Cand isi cumpara omu' jeep, se gandeste ca vrea sa amortizeze investitia sau cumpara ca are nevoie sau poate ca asa vrea muschiu' lui sa aiba jeep? Cumpar/instalez o PDC ca sa se "amortizeze investitia" sau ca sa ma incalzesc? Depinde putin cum privim problema, ar trebui sa intre in discutie mai multe aspecte, de exemplu siguranta in exploatare, comoditatea in a exploata instalatia de incalzire etc... Unii prefera sa taie lemne, sa le depoziteze, sa aprinda in fiecare zi focul, sa scoata la 2-3 zile cenusa, sa curete focarul centralei saptamanal, sa curete cosul de fum o data la 2-3 ani, altii prefera doar o apasare pe buton... deci pentru unii poate conteaza mai putin costul instalatiei, poate conteaza mai mult comoditatea in exploatare. 

Citat:

" In plus, sa nu uitam ca in afara de costurile de instalare, orice sistem are si costuri de intretinere (PDC e un sistem

semi-deschis si probabil ca necesita operatiuni de curatire, schimb de componente de uzura si consumabile (gen filtre, etc)"

PDC chiar nu necesita intretinere, ce intretinere faceti Dvs la frigider? Este adevarat ca la sistemele deschise, adica cele care preiau apa dintr-un put si o deverseaza in altul pot aparea fenomene de colmatare a forajelor si eventual mai trebuiesc schimbate/curatate filtrele de apa daca apa are calcar sau ceva impuritati. La sistemele inchise, cu solutie salina sau la cele cu expansiune directa ce intretinere trebuie? Singurele componente in "miscare" sunt compresorul si pompele de recirculare restul e totul static nu apar uzuri. Ma refer strict la PDC sol/apa.

Citat

tehnologia nu e matura, deci oricum exista costuri semnificative legate de perfectionare si rafinare tehnologica, care se vor regasi 

Tehnologia este matura, evident ca apar progrese tehnologice si mereu se cauta imbunatatirea performantelor, dar principiul de functionare este acelasi, nu prea mai este nimic de inventat, legile fizicii sunt aceleasi. Dimpotriva, eu vad ca si in Romania incep oamenii sa-si instaleze deci vor fi din ce in ce mai raspandite, o data cu cresterea vanzarilor sunt convins ca vor scadea si preturile. 

Sunt deacord, pretul pt. o PDC este cam mare, mare pt. noi ca avem salarii mici, dar pt. un german, francez, elvetian, suedez cred ca nu este o problema sa dea cateva salarii pt. instalatia de incalzire cu PDC si apoi sa beneficieze pt. zeci de ani de tot confortul.

Citat

Solutia "clasica" era odata si deplasarea cu calul dar acum sunt priviti cam "ciudat" cei care mai folosesc "clasica" solutie de deplasare si anume caruta cu cai....

Un site interesant de unde se pot extrage ceva date climatice, disponibil si in limba romana.

http://www.retscreen.net/ang/home.php

Editat de danpin
Link spre comentariu

E bine ca se aduc argumente si de-o parte si de alta insa felul cum se face..Sper ca nu sunt gica-contra dar o minima intretinere se face, totusi, la frigider! (deja e plin!).

Link spre comentariu

Hai sa nu o mai lungim:

Din punct de vedere tehnic, pompa de caldura e....interesanta, insa investitia initiala nu prea are sanse sa se amortizeze

(in conditiile actuale) Chestia ultra-interesanta (in viziunea mea!) e ca spre deosebire de alte utilizari ale combustibililor"clasici", pentru incalzire exista mai multe alternative!

Ok, spune-mi si mie, cam cat costa o instalatie termica pentru o casa ce nu are posibilitatea bransarii la gaze naturale? Si spun asta, caci in orasul meu, cel putin, doar 50% din locuitori au posibilitatea aceasta.

Lemnul e interesant prin prisma posibilitatilor de regenerare, insa nu e o solutie "de masa" (vezi istoricul padurilor din UK,

care au fost taiate IN TOTALITATE la un moment dat). Adica punerea de presiune pe exploatarea lemnului il va scumpi

la valori prohibitive.

Cat costa in medie o instalatie de incalzire centralizata pe lemne? Sa ne raportam la aceeasi suta de mp utili si termoizolati conform C107 (ca sa te ajut, zic ca necesarul termic este in jur de 5 kw).

Cat costa exploatarea per sezon?

1. Au fost perioade in care energia electrica obtinuta din surse eoliene a ajuns si la 50% din consum ...

O mentiune aparte pentru energia electrica. Unii o iau in considerare ca energie "bruta", de consumat pe rezistoare de incalzire

ceea ce mi se pare o aberatie (ceva in genul, hai sa cumpar apa minerala sau cel putin imbuteliata pentru umplut rezervorul de 

la WC....) Majoritatea energiei electrice se produce tot prin arderea combustibililor (petrol, gaz, lemn....) si conversia cu randamente

pipernicite a caldurii in energie electrica. Singurul avantaj e ca energia electrica poate fi transportata cu cele mai mici pierderi la

distante mari. Dar acelasi lucru se poate face azi si cu gazul metan. O problema oarecum similara apare si la sistemele "alternative"

de incalzire gen PDC: consumul nu e chiar cat pentru incalzirea cu rezistoare, e o treime sau poate un sfert, insa totusi e semnificativ 

mai mare decat cel al unui cazan mural pe gaz. 

2. O pompa de caldura bine pusa la punct intr-o casa izolata conform C107 poate ajunge si la COP 6, insa in medie se situeaza undeva la 5 - 5.5.

Asta inseamna ca la un pret al kwh din tarif CTP - 0.46 ron/kwh, o pompa de caldura sol-apa are un cost al kwh termic de 0.46 / 5 = 0.092 ron

In timp ce gazul metan costa undeva la 1.5 ron/mc si puterea calorifica superioara (ce s-ar obtine la un randament de 100% doar cu centrala in condensare) este de ~10 kwh/mc deci undeva la 0.15 ron/kwh DOAR LA RANDAMENT 100% SI CU CENTRALA IN CONDENSARE.

Asa ca sunt ceva diferente.

PDC probabil ar fi atractiva le modul real, daca energia electrica ar ramane la pretul de azi, iar gazul, petrolul si lemnele s-ar scumpi

de 10 ori (situatie total nerealista, energia electrica s-ar scumpi de mai mult de 10 ori, si probabil ca s-ar "comprima" drastic consumul, 

pen'ca prea putini vor putea sa le plateasca (sau vor izbucni inainte niscai razboaie, revolte, si altele care vor mai reduce presiunea

de consum??) In plus, sa nu uitam ca in afara de costurile de instalare, orice sistem are si costuri de intretinere (PDC e un sistem

semi-deschis si probabil ca necesita operatiuni de curatire, schimb de componente de uzura si consumabile (gen filtre, etc); in plus,

Similar cu analiza lui Manfred (homo ludens electronicus, dati cautare cu Google), legata de automobilul electric, mai e mult pana departe

Din curiozitate, cand ati schimbat ultima data ceva la aparatul de aer conditionat? Dar la frigider?

Link spre comentariu

Nu stiu care sunt acum preturile, dar eu cind mi-am construit casa (acum vreo 6-7 ani) am luat in calcul incalzirea cu o pompa de caldura. Pretul TOTAL a fost prohibitiv pentru mine. Zic TOTAL, pentru ca nu numai pompa costa. Costa sapaturile, teava ingropata, etc. Parca a iesit undeva la 35000 de euro. Investitie initiala.

Cum sa dau atitia bani pentru un sistem de incalzire a unei case care a costst CU TOTUL 90000 euro constructie de la zero, ce-i drept sub stricta supraveghere a mea, inlaturind astfel pierderile si furturile.

Link spre comentariu

Sunt convins ca preturile se vor micsora pe masura ce se vor raspandi aceste sisteme de incalzire. Am citit pe un sait de-al lor o chestie interesanta; se spunea despre "regenerarea" pamantului in zona sondelor cu ajutorul captatoarelor solare. Mi se pare interesanta ideea; chiar daca sunt pierderi mari in a trimite si stoca energia calorica in pamant, printr-un COP mare, posibil, sa iesi in castig fata de folosirea caldurii captatoarelor la suprafata (desigur in paralel cu pompa de caldura).

Tot acolo am citit despre "pilonii energetici", adica sondele intra in structura de rezistenta a imobilului.

Link spre comentariu

Sunt convins ca preturile se vor micsora pe masura ce se vor raspandi aceste sisteme de incalzire. Am citit pe un sait de-al lor o chestie interesanta; se spunea despre "regenerarea" pamantului in zona sondelor cu ajutorul captatoarelor solare. Mi se pare interesanta ideea; chiar daca sunt pierderi mari in a trimite si stoca energia calorica in pamant, printr-un COP mare, posibil, sa iesi in castig fata de folosirea caldurii captatoarelor la suprafata (desigur in paralel cu pompa de caldura).

Tot acolo am citit despre "pilonii energetici", adica sondele intra in structura de rezistenta a imobilului.

Regenerarea se realizeaza vara cand pompa functioneaza in regim de racire. Sau poate fi si regenerare pasiva, nu sunt necesare captatori solari decat atunci cand sondele sunt subdimensionate. 

Link spre comentariu

Problema incalzirii unei locuinte si apa calda menajera deja devine o problema nationala desprea care vom auzi multe de acum inainte,se va vorbi multi ani despre. Dupa liberalizarea pretului la energie si gaz vom fi nevoiti sa fim mai educati,sa facem economie sa gasim impreuna solutii adevarate pentru a ne asigura nivelul de trai care devine o prioritate. Deja UE se pregateste sa aloce circa 1,5 miliarde de euro in acest sent,dar nu cred ca noi vom fi in stare sa venim cu solutii sa obtinem ceva.Adica ce propuneri avem,cui dam bani primii? Celor nevoiasi cu copii care vor muri de frig sau celor care au relatii si vor incalzi locintele in care nu stau?Gazul se va scumpi,energia electrica la fel. Multi din necunoastere au migrat de la gaz pe lemne cu tot felul de cazane in condensatie care se dovedesc ineficiente din cauza lemnului ud sau putere calorica scazuta.Intoarcerea la gaz este imposibila,adica iar bransare,contorizare,instalare,verificare....costuri.Cea mai scumpa cale ramane incalzirea electrica evident. Aici sunt argumente destule,in plus UE hotarat de curand ca vor sa reducem drastic poluarea si vor merge pana la inchiderea termocentralelor. Deci deja au motive serioase de scumpire o vor baga pe cea cu poluarea cat tine. Ramane de viitor energia verde si anume panourile fotovoltaice.Pe masa lemnoasa se stie ca exista cateva firme renumite care au cumparat tot,au pus monopol sub ochii autoritatilor si acestia vor dicta pretul lemnului fara numar.Asa ca mai reflectati. De ce nu si panouri solare cu aport la incalzire pe timpul iernii. Orice numai sa nu arzi ceva sau sa tai lemne. Cineva stie cu ce va incalziti si stie unde sa va arda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări