Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce sa ne incalzim?

Vizitator serban sorin

Postări Recomandate

Multumesc pentru informatii dar nu ai spus in ce zona a tarii s-au montat acele pompe; sau macar sa ne spui daca e zona de ses, deal sau munte.

Cele Sol-Apa sunt toate in zona de munte (Ranca, Rasnov si Brasov).

Cele Aer-Apa, doua in sudul tarii in zona de campie si una in Valcea.

Exemplul prezentat a fost al celei din Valcea (ma rog, pe langa Valcea nu chiar in oras).

Link spre comentariu

Pompele de caldura sunt intr-adevar foarte interesante. Totusi investitia initiala le face prohibitive...in primul rind. In al doilea rind intretinerea. In al treilea rind, nu trebuie uitat ca si ele consuma...chiar daca mai putin, dar consuma...SI nu MULT mai putin...poate ne injumatatesc cheltuielile cu incalzirea, asta in cel mai bun caz.

Hai sa vedem in cazul meu: casa de 200+ m2 locuiti, incalzire in pardoseala cu centrala pe gaz, platesc in lunile cu consum maxim 500 lei/luna MAXIM. Adica presupunem ca in lunile nov, dec, ian si feb platesc 500 lei/ luna (desii nu e adevarat pentru ca platesc intre 300 si 400) dar hai sa facem un maxim, iar in celelalte luni platesc 50 lei/luna (medie)

Deci in total pe an 4X500+ 8X50=2400 lei/an= aprox. 550E/an incalzire si apa calda. Evaluarea pentru sistem cu pompa de caldura pentru casa mea si zona mea a fost 35000E, fara sistemul de incalzire in pardoseala (pe care il am deja) Adica, din banii dedicati doar "pompei", platesc incalzirea pe gaze 35000/550= 63.6 ANI!!! Hai sa fim seriosi....Dar pompa de caldura nu imi anuleaza factura de incalzire...doar o micsoreaza...Deci ajung "la zero" in vreo 120-130 de ani...asta nu-i treaba.

Link spre comentariu

Sigur ca da, conteaza f. mult zona in care te afli, de ex. daca as locui in Banat as fi tentat sa fac o asemenea alegere. Pentru un randament bun, deci o eficienta mare, trebuie o captare mare, asta duce la costuri initiale mari, se intra, de fapt, intr-un cerc vicios; nu mai sunt sperante de recuperare a investitiei initiale; nu mai spun ca perioada de garantie e data pe 15 ani!

Link spre comentariu

Nu inteleg de ce o tineti una si buna cu zona de sud si front mare de captare.

Fiecare aplicatie din fiecare zona are particularitatile.

Putem gasi si in zona de munte PDC Sol-Apa cu COP 4.7, putem gasi si in zona litoralului PDC Sol-Apa cu COP 4.7

Frontul de captare nu se supradimensioneaza, ci se potriveste cu necesarul termic al locuintei si tipul solului.

Oricum, coeficientul de performanta al unei pompe de caldura este dat pentru temperatura de extragere 0*C si cea de cedare de 35*C. Ma indoiesc ca la sonde de cate 100 ml adancime faptul ca discutam de litoral, campie sau munte mai conteaza ...

Link spre comentariu

Exista anumite zone, in tara noastra unde temperatura pamintului la adincimi relativ mici, adica 10-100m e aproximativ 4-6 grade, de exemplu in unele zone din Muntii Apuseni, asa cum exista alte zone, unde la aceleasi adincimi gasesti 10-16 grade. Cine a facut speologie stie aceste aspecte. Poate pentru unii pare incredibil ca pe o suprafata relativ mica, ca a tarii noastre, exista astfel de diferente, dar e o realitate. Eu zic ca diferentele astea sunt importante.

Link spre comentariu

Sunt de acord.

Insa, studiul geo spune totul.

Putem avea temperaturi de doar 4-6*C, insa daca in zona respectiva exista o circulatie abundenta a apei subterane, instalarea pompei de caldura poate fi chiar mai ieftina decat in zona unde avem 10-12*C.

:reytre

Dupa cum spuneam, "Fiecare Marie cu a sa palarie". 

Link spre comentariu

Sigur, mai ales ca si fizica va da dreptate: Q=mcdt, deci cantitatea de caldura tine de masa apei (in cazul de fata) si de temperatura; putem avea o temperatura mica a unui mare volum de apa (care circula si aduce "caldura" pamantului) sau o cantitate mai mica (care nu circula si astfel ii scade repede temperatura prin schimbul de caldura) cu temperatura mai mare.

Link spre comentariu

Vreau sa mai adaug faptul ca intodeauna sensul circulatiei este de la sursa calda inspre sursa rece, asta referitor la temperatura; daca ne referim la cantitatea de caldura, adica cine este Q cedat si Q primit atunci cea mai mare este Q cedat (deci nu tine de temperatura ci de produsul m*dt). Aici sensul este dat de pompa de caldura, adica extrage energia calorica dintr-o sursa si o cedeaza acolo unde avem nevoie (cu un anumit randament, desigur).

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Zona de munte, apartament 2 camere, 45 mp, bloc caramida, izolatie ext. polistiren 10cm, cu centrala pe gaz:.caldura+apa calda, cu termostat de ambient reglat la 21-22 gr: 100-120 lei/luna geroasa (ianuarie, februarie).

A venit la mine un vecin care are soba -tot in acelasi bloc si mi-a zis ca-i frig la mine, ca el are 28-30 de grade...sa fim seriosi, la 30 de grade faci plaja...

Acum, depinde si de fiecare cum e, mai friguros, mai in varsta, mai cu probleme de sanatate...fiecare-si face temperatura la care se simte bine.

Noi ne simtim bine la 22 gr.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Zona de munte, apartament 2 camere, 45 mp, bloc caramida, izolatie ext. polistiren 10cm, cu centrala pe gaz:.caldura+apa calda, cu termostat de ambient reglat la 21-22 gr: 100-120 lei/luna geroasa (ianuarie, februarie).

Vecinii dumneavostra (lateral, sus, jos) au incalzire? 

Link spre comentariu

Da, au. Cel de la etajul 1 (eu stau la 2) e plecat de vreo 3 luni. In rest, locuiesc toti, am o singura camera cu 2 pereti afara (incluzand si pe cel cu geamurile), in aia e termostatul, e cea mai friguroasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări