Untold Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 (editat) Va multumesc pentru raspunsuri si intrebari, v-am citit si pe alte forumuri postarile, sunteti foarte bine pus la punct cu aceasta problema. Calculand pe un site necesarul termic in functie de suprafata, mi-a iesit per total 10,8 KW. Deci, aprox. 11 KW ar fi necesarul termic minim pt toata suprafata utila a casei, incluzand bai si bucatarii din care 5,4 KW ar fi necesarul termic pentru caloriferele din bai, bucatarie, living si dresing, iar cealalta jumatate (5,4) va trebui sa fie dat de soba prin radiatie. Nu ma pricep la toate astea, abia m-am apucat de cules si inteles informatii, nu stiu cat de corect e calculul meu ca distribuire, ca cifra insa, cred ca e corect. Iar pana la pozitionarea registrului in soba, mai e, m-am grabit eu, ati avut dreptate cand ati spus ca intai trebuie facut necesarul termic. Multumesc si va rog sa ma corectati daca am gresit la distribuirea puterii prin cele doua metode: radiatie directa de la soba si radiatia oferita de calorifere, nu stiu daca pentru aceeasi suprafata, ambele tipuri de puteri pot fi egale, intuitia imi spune ca nu. Sper sa ma fi facut inteles, n-am stiut sa explic mai bine. Stima! L.E. Daca schita de mai jos e corecta, cred ca am retinut ideea si cu pozitionarea registrului: Editat Februarie 28, 2016 de Untold Link spre comentariu
cheluakame Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 Hai sa o luam pe rand. Ai spus ca ai 40 mp parter si 40 mp mansarda. Daca ai avea si un plan al lor ar fi mai bine. Apoi, cum este termoizolata pardoseala parterului, cum sunt termoizolati peretii si din ce sunt facuti, cum este termoizolat tavanul mansardei? Geamurile si usile exterioare, cam ce suprafata au si de care sunt? Plecand de la acestea, putem estima un necesar aproximativ de cel real (mie mi se pare enorm si departe de realitate cei 11 kw pentru 80 mp). Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 ....Plecand de la acestea, putem estima un necesar aproximativ de cel real (mie mi se pare enorm si departe de realitate cei 11 kw pentru 80 mp). In ce sens este departe de realitate: spre minus sau spre plus? M-ar interesa doar puterea necesara acelei suprafete de 80 mp, macar estimativ. Banuiesc, ca un calcul al necesarului complet tinand cont de izolatii, suprafata geamurilor si a usilor, etc, ar fi extrem de complex. Eu am adunat suprafetele spatiilor ce trebuie incalzite: doua dormitoare la mansarda, doua bai, un living si o bucatarie. Suprafata totala a iesit 80 mp. Ferestrele vor fi normale, casa din caramida, izolatie medie, polistiren 10 cm. Link spre comentariu
cheluakame Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 Ok, cu termoizolatie in felul urmator : - 10 cm XPS sub pardoseala parterului - 10 cm EPS + 25 cm caramida pentru pereti - 30 cm vata la tavanul etajului - si circa 10 mp de termopan cu low-e si argon Necesarul termic al casei s-ar invarti in jur de 5 kw. Pentru preparare ACM ar mai fi nevoie de inca vreo 2 kw. Deci puterea totala a sobei ar trebui sa fie undeva la 6-7 kw. Acum, daca doresti ca soba folosita sa fie din teracota si la dimeniunea de 2.5x3.5x7 cahle, pentru mentinerea temperaturii interioare este nevoie de un vas de acumulare obligatoriu, caci o astfel de soba nu va putea avea mai mult de 1000-1200 kg, aceasta greutate, nefiind suficienta pentru a mentine o temperatura constanta in intervalul a doua focuri. Daca in schimb alegi sa o faci integral din caramida, uite o idee despre o soba cu puterea de 6 kw ce functioneaza de vreo 3 sezoane la Poarta Alba si incalzeste 80 mp doar parter cu instalatie in termosifon. Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 Ok. Sa le luam pe rand: 1.XPS= extrudat si EPS=expandat? 2. E frumoasa soba din poza Dvs, pentru pastrearea apei calde ma gandeam si eu la un boiler, de genul din poza. 3. Ce inseamna "cahle"? Multumesc. Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 (editat) Intrebare: cam cat ar ajunge costul unei sobe in clopote duale de 7 KW incluzand materialele si manopera? Editat Februarie 28, 2016 de Untold Link spre comentariu
cavit Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 Pentru cine poate, lemnele sunt cele mai ieftine eu optez pentru soba ca e simpla ieftina si failsafe. Sa fac un cazan cum as dori eu mi-e cam peste puteri, de cele din comert nu sunt prea multumit si sunt si scumpe. in principiu as dori un focar samotatat pentru a asigura o temperatura de ardere mai mare si o ardere mai completa si un cazan cu suprafata mare de contact si strat subtire de gaze pentru un transfer termic bun, am o sursa de inspiratie de la un boiler turcesc la care grosimea srtatului de gaze de ardere e doar de 3cm si suprafata de contact mai mare de 1 metru patrat pentru un focar de 5kw. in principiu as putea sa-l reproduc pe ala la o scara mai mare si imbunatatit, ala asa cum e ajunge sa fiarba 60l de apa in 20min il folosesc ca sursa de abur sa incalzesc apa dintr-unul solar cu tuburi si bazin cand nu e soare si sunt foarte multumit. nu il pot folosi ca atare ca e din fier si ese apa ruginita rau. Ceva in genul ala mai mare si de inox cu izolatie exterioara si cazan dublu, cu o suprafata de contact de 4 mp pentru 20 kw si grosimea stratului de gaze de ardere de 3 cm. Link spre comentariu
cheluakame Postat Februarie 28, 2016 Partajează Postat Februarie 28, 2016 Ok. Sa le luam pe rand: 1.XPS= extrudat si EPS=expandat? 2. E frumoasa soba din poza Dvs, pentru pastrearea apei calde ma gandeam si eu la un boiler, de genul din poza. 3. Ce inseamna "cahle"? Multumesc. 1. Corect. 2. Cred ca asa ar fi cel mai ok, avand astfel un stoc de ACM mereu la dispozitie, si, avand posibilitatea de a o mentine la o anumita temperatura si electric (exemplu pe timpul verii, ori cand reveniti dupa cateva zile acasa, etc). 3. Cahla este placa de teracota folosita la construire. Aceasta este denumirea ei. Intrebare: cam cat ar ajunge costul unei sobe in clopote duale de 7 KW incluzand materialele si manopera? Aici depinde de la situatie la situatie. In general manopera se invarte pe la 1 euro per caramida, iar materialele, in functie de calitatea lor, oscileaza intre 5-600 pana la 2-3000 euro. Am cunostinte care au folosit ca si materiale, caramizi "tiganesti" si recuperate de pe la cuptoare, coborand astfel pretul materialelor la doar 250-300 euro. Link spre comentariu
Untold Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 Multumesc. De 4000 de euro, imi trag gaz si-mi pun centrala pe gaz cu teava din cupru. Preferam totusi, varianta cu gazul sa ramana de back-up. Dar vad ca n-am de ales. Link spre comentariu
cheluakame Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) Ceea ce am pus aici este o oarecare echivalenta a gazului, adica sa nu trebuiasca sa "focaresti" toata ziua, sau, sa te culci la 25*C si sa te trezesti la 18. Evident ca oricand poti alege o banala, clasica soba cu serpentina care va face cald, insa acum depinde ce iti doresti. Ca la ea mai poti adauga un puffer, pentru a tine cald si in alte camere, iarasi este adevarat, insa si pufferul costa. Mai exista varianta unei arderi indelungate intr-o soba mai usoara, insa nu este la indemana oricui constructia si utilizarea. Intr-un final trebuie sa ne raportam la ce se doreste si cat se poate cheltui. Editat Martie 2, 2016 de cheluakame Link spre comentariu
florinellll Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 (editat) Multumesc. De 4000 de euro, imi trag gaz si-mi pun centrala pe gaz cu teava din cupru. Preferam totusi, varianta cu gazul sa ramana de back-up. Dar vad ca n-am de ales. Dupa cum probabil ti-ai dat seama aici se discuta despre solutii tip NASA adica fara nici o legatura cu realitatea imediata Sistem "pompa de caldura" la 10.000 euro care sistem se stie ca este complementar adica ajutator Adica ai gaze, centrala si tot tacamul daaaaaaaaaa mai dai inca 10.000 euro ca sa te simti ecologist Daca vrei o solutie "adevarata"izolezi casa super hiper profi cu numai 60.000euro si nu vei avea nevoie de sistem termic Daca ai gazul la poarta foloseste-l cu incredere ,in acest moment nu exista alta alternativa rentabila Editat Martie 2, 2016 de florinellll Link spre comentariu
cheluakame Postat Martie 2, 2016 Partajează Postat Martie 2, 2016 Sistem "pompa de caldura" la 10.000 euro care sistem se stie ca este complementar adica ajutator vorbim de AC-ul tau de acum 15 ani? Link spre comentariu
Untold Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 Daca ai gazul la poarta foloseste-l cu incredere ,in acest moment nu exista alta alternativa rentabila Da, e la 50 cm de gard ingropata teava de gaz. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 Ok. Sa le luam pe rand: 1.XPS= extrudat si EPS=expandat? 2. E frumoasa soba din poza Dvs, pentru pastrearea apei calde ma gandeam si eu la un boiler, de genul din poza. 3. Ce inseamna "cahle"? Multumesc. Denumirea tehnica a placilor de teracota. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2016 Partajează Postat Martie 3, 2016 Dupa cum probabil ti-ai dat seama aici se discuta despre solutii tip NASA adica fara nici o legatura cu realitatea imediata Sistem "pompa de caldura" la 10.000 euro care sistem se stie ca este complementar adica ajutator Adica ai gaze, centrala si tot tacamul daaaaaaaaaa mai dai inca 10.000 euro ca sa te simti ecologist Daca vrei o solutie "adevarata"izolezi casa super hiper profi cu numai 60.000euro si nu vei avea nevoie de sistem termic Daca ai gazul la poarta foloseste-l cu incredere ,in acest moment nu exista alta alternativa rentabila Ai o gandire extrem de limitata, si nu e o insulta, nicidecum, este o realitate destul de vizibila... Ce nu poti cuprinde dumneata in gandirea simplista, e ca nu esti doar matale pe planeta asta, ci mai sunt inca 7 miliarde. La scara umana, unele surse de energie sunt for granted, altele nu. Si mai sunt si comandate de guverne, si grupuri de interes. Sunteti exponentul categoriei aleia de sclavi (nu peiorativ), care, prin analogie, inca, INCA, mai arunca gunoiul unui oras intreg, intr-o, literalmente, groapa, in jurul careia, pe o raza de 15km, pute a hoit. Ai devenit totalmente obositor. Este irelevant ca ai sau n-ai o mufa cu gaz in fata portii. O persoana cu viziuni ample, judeca lucrurile altfel... multumita unora, nu ca dumneata, a existat o oarecare evolutie, altminteri inca mai stateam in trafic, un Bucuresti, cu un cur de cal la nas... Dumneata esti un end user, un client oarecare, fara studii. Nu stiu de ce ai avea pretentia ca cineva sa-ti asculte parerile... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum