bcristian Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 (editat) Desigur ca e posibil COP 7.5. Ca se obtine la o sursa de 10 grade si daca incalzeste apa la doar 30 e partea a 2-a. Dar vezi ca e o pompa apa/apa, care vine cu costuri aferente mari, si la instalare si la exploatare. Am investigat si directia asta, dar mi-a dat mai ieftin cu asta aer/apa. De exemplu la mine apa e la ~13 m adancime, pierd mult din COP total cu pomparea. Plus distractia (si banii) cu umplut curtea de puturi. As monta un contor propriu de energie electrica, eventual un termohigrometru exterior/interior, care sa-mi prezinte si grafice cu temperaturile... in felul asta, s-ar putea face o medie a temperaturilor la locatie, temperaturile rezultate la interior, si de coroborat cu consumul in energie electrica in perioada respectiva. Sistemul l-as cupla cu termostat de ambient, si robineti termostatati electronici, care sa separe anumite spatii, in ideea in care, intr-un anume spatiu, intr-un interval orar, sau poate si datorita unei expuneri solare bune, as bloca accesul agentului termic pe zona aia. Astea sunt la viteza niste idei generale, mai mult sau mai putin clar expuse... I-am montat contor propriu, doar ca e defect Un sistem de termohigrometre cu inregistrare care sa scoata date din care chiar se poate interpreta ceva (mai multi senzori, plasati ca la carte, etc) costa mai mult decat pompa Exact asa o sa si ajunga, cu termostat pentru fiecare camera, programat in functie de orele de utilizare. Dar au facut o incurcatura cu ele la posta (dupa ce au "prelucrat" la pachet vreo saptamana, mai mult decat a facut din China pana aici), sper ca maine sa le am si pe alea si sa reusesc in weekend sa le montez si pe ele. Editat Februarie 11, 2016 de bcristian Link spre comentariu
danpin Postat Februarie 11, 2016 Partajează Postat Februarie 11, 2016 bcristian, pompa de caldura are compresorul comandat de inverter? Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Scuze pentru offtopic , cu acest gen de plita putem sa ne incalzim ( traditional ) mancarea dar si camera ? Unde se situeaza din punct de vedere al randamentului ? Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Plitele incalzesc foarte repede camera, dar nu acumuleaza caldura (fata de sobele normale). In plus, scapa fum la aprindere prin ochiuri (care nu pot sa fie etanse), in afara de cazul in care ai cos supradimensionat pt tiraj f puternic. Modelul din poza in particular are o parte buna - preincalzirea aerului tras pe sub focar, spre deosebire de sistemul clasic in care aerul e tras prin fata. Doar ca asa cum e desenata nu va functiona asa, pentru ca neavand usa nu va trage aerul pe acolo, ci prin gaura prin care bagi lemne. Comparatia cu eficienta unui foc deschis e ridicola, pana si omul de pestera se prinsese ca merge mai bine cu niste bolovani in jur care sa concentreze caldura. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 12, 2016 Partajează Postat Februarie 12, 2016 Cum ar putea fi modificat acest proiect pentru a fi mai eficient ? Puteti desena o schita , eventual de mana ? Multumesc pentru interes . Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Un alt avantaj ar fi ca exista acea "magazie" de lemne ( care poate fi rola, cum ii mai spunem noi) in care se usuca lemnele, eliberand vaporii de apa in casa. O inbunatatire ar fi sa montezi pe traseul gazelor arse un schimbator de caldura aer/aer (gaze). Un astfel de model am vazut undeva intr-o revista "Tehnium". Sunt aproape sigur ca cineva dintre noi a construit acel burlan bizar si-ti va da amanunte. Deasemenea ar trebui ca aportul de aer necesar arderii sa fie luat din exterior, nu din incaperea respectiva (sa se faca modificarea cum scrie mai sus bcristian). Editat Februarie 13, 2016 de gica70 Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Cum ar putea fi modificat acest proiect pentru a fi mai eficient ? Puteti desena o schita , eventual de mana ? Multumesc pentru interes . A, stai ca eu n-am vazut bine ieri, credeam ca partea albastra in schita e aerul rece, de fapt e doar roca vulcanica, si soba e mult mai primitiva decat credeam. Pai in cazul asta soba clasica cu plita de la noi e semnificativ mai buna. Ca sa traga aer de afara se pune un tub din cenusar pana afara. Apropos de asta, mare atentie la alimentarea cu aer a caselor cu soba si tamplarie termopan. La cea clasica nu era o problema, ca avea lufturi oricat de bine era facuta Cu tamplarie termopan peste tot, montata etans, se poate muri usor (au fost cazuri). Chiar si pana acolo insa, se umple casa de igrasie de exemplu. Daca e posibil se fac tuburi pentru adus aer in soba. Daca nu, se fac grile de aerisire mai generoase. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) Un astfel de schimbator de caldura aer/aer exista in comert. Acest schimbator de caldura se monteaza imediat dupa racordul de iesire din soba(plita). Astfel de schimbatoare de caldura exista pe piata,de foarte multi ani. Au existat atit din tabla smaltuita (emailata) cit si din tabla neagra. Acum schimbatoarele de caldura aer/aer,sint un pic mai ''elaborate''. Singura problema la ele, e ca sint destul de ''firave'',nerezistind foarte mult( se arde tabla). Un schimbator de caldura, facut de un tinchigiu,din tabla de inox, n-are moarte. Editat Februarie 13, 2016 de GEO 53 BN Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Adevarul e ca aceasta soba are un focar foarte mic in comparatie cu volumul ei iar lemnele trebuie sa arda in ritmul dorit de gospodina, impingandu-le in focar; deci reglajul de aici se face. Acum depinde la ce folosesti soba, pentru incalzire sau pentru gatit; in functie de asta se vor face acele modificari. Desigur poate fi si o varianta mixta. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Cum arata un schimbator de caldura aer - aer ? Trebuie incalzit aerul care alimenteaza focarul plitei cu acel schimbator aer- aer ? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Ideal ar fi ca aerul ce intră în focarul sobei să vină direct de afară printr-o tubulatură separată și prevăzută cu reglajul debitului, astfel ca să nu se piardă aer cald din cameră, ce trebuie înlocuit de aer rece permanent. Într-una din revistele Tehnium (nu mai știu numărul) se arăta foarte detaliat cum se face corect acest lucru. Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 google imagini recuperator caldura soba Se gasesc pe toate drumurile pe la tara cel putin, costa vreo 25-30 ron parca unul emailat. Tine ani buni fara probleme. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 (editat) "Trebuie incalzit aerul care alimenteaza focarul plitei cu acel schimbator aer- aer ?" Eu am scris:"O inbunatatire ar fi sa montezi pe traseul gazelor arse un schimbator de caldura aer/aer (gaze)." Adica pe unde iese fumul! Iata ce scrie si GEO 53 BN:"Un astfel de schimbator de caldura aer/aer exista in comert. Acest schimbator de caldura se monteaza imediat dupa racordul de iesire din soba(plita)." Editat Februarie 13, 2016 de gica70 Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 13, 2016 Partajează Postat Februarie 13, 2016 Aha , schimbatorul de caldura e de fapt recuperatorul de caldura , ala clasic , folosit la toate sobele de la tara ! Multumesc pentru lamurire , dar si pentru ideea de a aduce printr-o tubulatura ( cu reglaj de debit pentru controlul arderii ) aer proaspat direct de afara . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum