Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce sa ne incalzim?

Vizitator serban sorin

Postări Recomandate

Aproape toate, INTRE CELE DOUA TROPICE.

Mai sus de paralela 45 nu cred ca exista tara civilizata fara gaz. Exceptie Canada.

Tine de considerente de costuri transport, una e sa tragi o teava de cateva mii de km doar pt incalzire  si alta e sa ai retea electrica

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ai idee cate tari/orase/localitati intregi, nu au acces la gaz pe rezidential... DE NICI UN FEL? Hai, zi o cifra...

AAAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,, discutia este la nivel planetar  :rade:

Eu ma refeream la Romanica.

Reluam:

Investesc 500.000 euro intr-o vila de locuit sau o hala de productie si dupa ......aoleu............stai ca nu am energie electrica,gaz,drum  de acces 

Discutam la nivel de gradinita sau persoane mature

Link spre comentariu

Oho, n-aveti idee cati de-astia sunt care-si faceau vila prin 2007-2008 in zone lipsite de apa potabila, curent, gaze-de fapt de orice utilitate, pe principiu "pana termin io constructia mea, intr-un an-doi zona se va dezvolta(!) si vor fi toate utilitatile, inclusiv drum asfaltat!!!" Acum, respectivii dau in judecata primaria comunei din apropriere ca n-au asfaltat nici un drum pana la vila lor stinghera, si il pun pe primar sa-i dea (din banul public!) masina 4x4 cu benzina inclusa!!! nu e banc, cautati pe net, au dat cazul si la TV. paca aia care-si fac vila in Popesti-Leordeni sunt mai maturi?!

Iaca aici:

https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=popesti-leordeni%20rahat%20apa

Link spre comentariu

Asta încearcă toată lumea bună să explice, că dacă dorești, nu ai nevoie de ele. Tehnologia e la îndemâna noastră. Apoi, ce facem în viitor, în viitorul nepoților noștri? Dacă toți am fi gândit așa, am fi trăit și astăzi în peșteri.Nu înțelegeți că e o chestiune de principiu? Și eu am gaz, la casa părinților, la apartament și birou. Dar la casă, nu voi avea. De ce? Pentru că nu vreau. Vreau o soluție, să nu mai depind. De prețuri, distribuitori, politici, războaie.Vreau SĂ CUNOSC!Eu nu înțeleg, încă nu înțeleg, voi ce vreți? Incălziți-vă frate cu gaz, benzină, napalm, și vedeți-vă de drum...

Link spre comentariu

Intrebare de 100 puncte

Cine investeste intr+o cladire de 400mp(aproximativ 500.000euro) acolo unde nu este acces la gaze

Raspuns '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''un nebun

Cand cumperi un teren pentru constructii prima intrebare este 

Acces la gaze si curent electric?

Prietene, daca vrei sa fi gica contra, macar citeste naiba corect. Adica, imi pierd timpul pe aici, macar sa nu il pierd de pomana.

Vorbesc de incalzire cu gaze si racire cu chiller la o casa de 3-400 mp, nu fara gaze.

Un chiller de 20-25 kw costa circa 10.000 euro.  Si asigura doar racirea centralizata, si discutam de aer-apa (deci EER scazut)

O pompa de caldura costa tot in jur de 10.000 euro, dar asigura si incalzirea, iar racirea, daca sunt dimensionate corect corpurile de schimb se poate face racire pasiva (practic doar cu apa din sol, fara compresor, deci EER maxim).

Sa mai punem la calcul ca 1 kwh din gaz costa undeva la 0.15 ron (cu centrala in condensatie), pe cand o pompa sol-apa cu COP 5 si tarif CTP ajunge doar la 0.1 ron/kwh?

La un  necesar de 20 kw asta inseamna o diferenta de consum de circa 2000 ron per sezon.

Pune fiecare nimic in balanta si vezi apoi daca "nu sunt rentabile la noi".

AAAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,, discutia este la nivel planetar :rade:

Eu ma refeream la Romanica.

Reluam:

Investesc 500.000 euro intr-o vila de locuit sau o hala de productie si dupa ......aoleu............stai ca nu am energie electrica,gaz,drum  de acces 

Discutam la nivel de gradinita sau persoane mature

Da, de Romania (nu Romanica) se discuta.

Sa tinem cont ca undeva la doar undeva la 7% din populatia rurala au acces la canalizare, restul ori se c..a in fundul curtii, ori au "fose" care nu afecteaza absolut deloc apa pe care tu vrei sa o extragi din pamant si sa o bei ... spre deosebire de pompele apa-apa.

Daca vreti sa purtam discutii platonice despre "cum ar fi daca ar fi" sau "la apartamentul meu pompa de caldura nu este rentabila ca platesc 50 ron la gaz" atunci nu are rost sa imi pierd timpul cum am zis anterior.

Orice ar zice oricine, la capitolul cost/confort, pompele de caldura sunt primele. Singura problema, raman cladirile vechi sau contruite de-an- ..... la noi care necesita o putere mult prea mare pentru incalzire, lucru care duce la o investitie ridicata.

Apoi, la capitolul cost, tinand cont ca pretul lemnului se invarte la 400-450 ron/tona, acesta este cam cel mai accesibil si are un pret redus in exploatare, plus, in multe cazuri poate fi independent de alte surse (cum este gazul sau pdc/electric).

Si, bineinteles, gazul, insa din pacate nu este omniprezent iar pretul acestuia tot creste. In plus, desi are un pret de investitie mai scazut, are unul de exploatare mai mare, cam cel mai mare dintre acestea 3.

Link spre comentariu

Cea mai buna solutie e sa nu consumi nimic si basta, nu depinzi de nimeni, doar ca lucrurile in asa fel sunt facute astazi incat trebuie sa depinzi de cineva.

Vrei pe curent? : "Furtuna Desmond, care s-a abătut începând de sâmbătă asupra Marii Britanii, a provocat inundații catastrofale și a lăsat fără curent electric peste 60.000 de locuinţe." adica vreo 200000 de lorzi.

Link spre comentariu

@Nomikos Asta e foarte bine, macar Dvs. aveti in minte solutii alternative(plus competenta de a le implementa) dar caraghiosii aia care si-au facut vila la lacu-n-praznic nu aveau nici cea mai vaga intentie de adoptat energii alternative, facut termoizolatie cum trebuie, etc-au crezut ca va veni Zâna Stat sau Magicianul Superdezvoltator si le va aduce gaze si curent, preferabil moka.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

@Spitfire, se poate si independenta in mijlocul pustiului, insa fara eficienta energetica (fie ea termica sau electrica), intr-adevar nu se poate.

@IGBT, intr-adevar, aceste instalatii sunt prezente de mult timp, insa eficienta lor nu prea se mai merita. 

Si asta din 5 motive:

1. Se pierde multa caldura pe cos.

2. Capacitatea termica masica a aerului este de vreo 4 ori mai mica decat a apei. 

3. Incalzirea convectiva este "costisitoare" decat cea radianta.

4. Apa poate fi "stocata" pentru atunci cand este nevoie spre deosebire de aer (bine, si aici se poate cu sobe "grele" insa mai greu).

5. Aerul, poate transporta alergeni, etc si nu trebuie depasita o temperatura de 70*C pentru a nu se "arde" praful din conducte/instalatii,si deci sa apara mirosuri neplacute.

Link spre comentariu

Intrebare de 100 puncte

Cine investeste intr+o cladire de 400mp(aproximativ 500.000euro) acolo unde nu este acces la gaze

Raspuns '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''un nebun

Cand cumperi un teren pentru constructii prima intrebare este 

Acces la gaze si curent electric?

Prima intrebare este: cat costa ?

Cred ca ai uitat canalizarea, dar eu as scoate gazele. Se poate trai foarte bine fara gaze, de fapt s-a trait si se mai traieste. Cate cladiri ai cumparat tu cu 500.000 ?

Nu poti considera nebun tot ce nu reusesti sa intelegi privind prin prisma stilului tau de viata. E suficenta putina atentie cand te duci in excursie la munte ca sa intelegi ca nu poti incalzi pe gaz o vila.

Una e sa locuiesti intr-un apartament la ultimul etaj, alta e sa ai vila. Crezi ca vilele de la munte au toate gaz ? S-a facut mai intai teava de gaz si apoi ai aparut locuintele si s-au creat orasele? Eu am vazut destule cabane cu generatoare diesel caci nici curent electric nu aveau. Costul unei camere pentru o noapte era destul de mare si cred ca acoperea foarte bine consumul pentru o zi si o noapte, asta numai de la o camera. Nu este obligatoriu ca vila sa fie locuinta principala, unul poate sa aiba o casa de vacanta si sa nu doreasca sa plateasca un cost fix daca nu consuma - din cate stiu furnizorii de energie te taxeaza si daca nu consumi nimic. 

Factura cea mai mare eu o platesc la gaz si incalzirea electrica m-ar costa cam la fel dar exista deja centrala pe gaz de aceea o folosesc.

Si eu as cumpara un teren fara gaze. In afara de apa calda, pentru care ar putea fi suficient un boiler electric, nu vad care ar fi problema. Combinarea incalzirii electrice cu panouri solare cred ca este o buna solutie. Apoi, costul unui teren fara gaze este mai mic deci consider ca strategia "lasa ca vin gazele dupa..." este foarte buna. Nu poti amana constructia pe motivul "inca nu e metrou". Constructia unei case este o actiune  care costa multi bani si nu intotdeauna poti cumpara solutii "la cheie". Eu voiam sa cumpar un teren fara gaze de o suprafata comparabila cu cea din exemplul tau dar nu la 500.000€, ci de 10 ori mai putin, iar constructia unei case poate sa coste alti 50.000 asa ca pentru restul de 400.000 traiesc fara gaze.

In ultima vreme exista automatizari pentru diverse solutii de incalzire, cea mai populara este cu peleti. Sobele cu peleti au telecomenzi, termostate, timere. Apoi, pentru incalzirea electrica sunt panouri radiante si alte solutii foarte usor de integrat si controlat. Lemnele sau peletii se pot cumpara din timp si folosi la nevoie. 

Bucataria se poate face foarte bine cu plite cu inductie iar un cuptor electric merge mai bine decat unul pe gaz, caci temperatura este mai usor de controlat si cuptoarele electrice sunt ventilate, deci temperatura uniforma.

Bineinteles, fiecare solutie are avantaje si dezavantaje si depinde de locul unde se aplica. Nu poti pune o soba in dormitor la bloc, dar o centrala cu lemne la o vila de la munte este deosebit de avantajoasa fata de gaz.

Pe de alta parte gazul livrat de compania de distributie nu are puterea calorica declarata. Este o continua pacaleala si in anii ce vor urma gazul va goli tot mai mult buzunarele si se vor inmulti solutii alternative.

Editat de one
Link spre comentariu

Eu locuiesc intr-o constructie P+1 de 200mp Propietate personala deci chestia cu apartatamentul si cu blocul "ma depasesc"

Deci in viziunea dv cost incalzire  gaz vs electric este egal

TE INSELI AMARNIC

Costurile sunt de 4 ori mai mari(400%) pe electric,daca nici atat nu stii pierdem timpul 

In acest moment nu exista nici o alternativa la gaz,viabila rentabila,insa exista o multitudine de creduli care arunca banii pe asemenea 'alternative"

Acolo se discuta de o constructie de 400mp ,tu faci comparatie cu cabana lesinata

Cumperi un teren fara utilitati pentru ca este mai ieftin...

Deci ai vazut o constructie mare(vila)alimentata total(caldura si energie electrica)cu un generator diesel,scrie adresa aici 

Astept

Editat de validae
Link spre comentariu

@Florinel; 

gaz,viabila rentabila,insa exista o

Nu numai ca te inseli, dar, ai inceput sa aberezi rau de tot.

Norocul tau este ca nimeni de pe lumea asta nu are timpul, avand capacitatea, sa-ti explice cu "toate cartile pe masa", de ce n-ai dreptate, in special, considerand sistemul pompa de caldura.

Acum, tu crezi ce vrei, eu cred ce vreau, si viata merge mai departe. Chill, nu trebuie sa ma convingi de nimic, trust me. Cel putin pe mine...

Cand ti se spune ca o pompa de caldura produce pana la de 5-6X energia consumata, dovedit stiintific, faptul ca tu te porti cum te porti si vorbesti cum vorbesti, dovedeste ca suntem la gradinita. Iti dau cuvantul meu de onoare, atitudinea asta de EU STIU TOT, fara TEORIE SI DATE LA INDEMANA, a inceput sa-mi provoace nu doar scarba, imi provoaca RAU FIZIC.

Happy gas heating!

P.S. Baieti, cine e interesat sa incepem o discutie pe subiectul pompe de caldura, sa-mi dea de stire. Daca ne gasim mai multi, incepem topic proaspat...

Link spre comentariu

Ma cred oamenii care au capacitatea mentala/intelectuala/profesionala/morala/principiala, sa verifice un lucru, sa citeasca, sa invete, sa inteleaga, si apoi sa manance Rahat pe un forum...

Asta e un lucru pe care tu n-ai cum sa-l intelegi, ever.
Tu nu esti in stare ca calculezi arii si volume de scoala primara, si esti primul la comentat. Daca eram in locul tau, imi stergeam contul de rusine...

Tu stii de fapt ce faci aici? Imi dovedesti mie cat de jos sunt in stare sa ma cobor, ca sa-ti raspund. Si imi asum asta, this last time...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări