Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce sa ne incalzim?

Vizitator serban sorin

Postări Recomandate

Cheluakame zice:"Nu vreau sa intru in polemici, dar astfel de piloni, pe langa faptul ca reprezinta punti termice, s-ar preta doar la case bine izolate. Adica, in medie eu optez pentru 25-30 wati/ml sonda verticala, in functie de sol. Sa zicem ca s-ar ajunge la 50 wati/ml in cazul prezentat, oare cat s-ar putea extrage din acei piloni?"

Contextul era ca cineva (moldovean de-al meu!) spunea ca asa ceva nu exista. Eu am dat informatia doar, nu doresc nici eu polemici pe teme pe care nu le stapanesc. 

Sigur, acolo unde statul a sprijinit atat producatorii cat si utilizatorii de astfel de sisteme, ele, sistemele, devin repede rentabile; asta nu insemna ca cele nesubventionate nu se amortizeaza.

Link spre comentariu

Avem un vecin care si-a facut o spirala nenorocita din teava PE, si a asezat-o pe acoperisul garajului. Asta deja e la indemana oricarui cetatean, cu orice buget.

De la un punct incolo, doar din rea-vointa sa nu ai asa ceva, la curte. In orice forma. 

Dar, ce spun eu aici. E mai usor sa te contrezi pe forum.

Posted Image

Eu am facut un calcul grosier,poate gresesc lund in calcul un PE de 25 ,cantitatea de apa ar fi cam 15litri ,e suficent sa faci un dus ? si la sfirsitul sezonului cum golesti spirala? bagi aer comprimat?

Link spre comentariu

TERMOSIFÓN, termosifoane, s. n. Aparat folosit în instalațiile de încălzire centrală, în care circulația fluidului se face în circuit închis, datorită diferenței dintre greutatea specifică a fluidului cald care se ridică prin conducta de plecare și greutatea specifică a fluidului care vine pe conducta de întoarcere la sursa de căldură. – Din fr. thermosiphon. 

Posted Image

Link spre comentariu

Cred ca vrea sa raspunda numai la prima intrebare, adica asta e captatorul care vine cuplat cu vasul de inmagazinare (care nu-i in prima poza).

Imaginea  este pur reprezentativa. Ca principiu, panoul (serpentina), sau orice structura care capteaza energia solara, se va lega bineinteles la un rezervor de acumulare.

Acum, asta la modul principial.

Ce dimensiuni au fiecare, ramane de determinat si ales functie de nevoi, si la fel si modul de functionare. Termosifon, pompa, etc.

In cazul pomenit de mine, instalatia functioneaza perfect. Ma feresc sa dau valori...

Mai sunt niste exemple in buget mic, panourile HDPE sau colectoarele pentru piscine PP...

Eventual, PPR, DIY, chiar ieftine si absolut banal de facut...

Link spre comentariu

Nomikos, iti pierzi vremea, orice interesat cu adevarat va cere detalii punctual.

Am si eu o cunostinta care are ceva asemanator, doar ca el a inseriat serpentina respectiva cu un boiler. Doar la prima incarcare vine apa rece cat are boilerul apa rece in el, apoi vine doar apa calda din serpentina ce se stocheaza in boiler.

El parca are 100 metri de PE 25, adica undeva in jur de 40 litri.

Toata distractia l-a dus la vreo 250 ron din cate imi aduc aminte.

Contextul era ca cineva (moldovean de-al meu!) spunea ca asa ceva nu exista. Eu am dat informatia doar, nu doresc nici eu polemici pe teme pe care nu le stapanesc. 

Cum naiba sa nu se poata domne, se scoate acum caldura si din gheata si la noi lumea inca se indoieste de posibilitatea captarii energiei din sol ...

Ca "pompele de caldura nu-s pentru tara noastra".

Pai normal ca nu sunt cand inca avem dobitoci care calculeaza necesarul de caldura cu watt/metru cub. Normal ca nu sunt cand ne asteptam ca din 2 serpentine sa scoatem marea cu sarea. Normal ca nu sunt cand avem nevoie de 60-70*C in radiatoare pentru a putea face cald in casa. Normal ca nu sunt cand lumea se cramponeaza la PPR 25 mm este suficient. Normal ca nu sunt cand instalatorul sau vanzatorul ne baga pe gat cate 4-5 pompe de circulatie ca "asa este nevoie", pompe care au consum cateodata mai mare decat compresorul pompei de caldura cum am spus anterior ...

Editat de cheluakame
Link spre comentariu

O mica precizare 100ml de PE 25 are 19 litri...

:mort  :mort  :mort

Tu nici macar aria cercului si volumul cilindrului nu le stii, si mai ai tupeu sa continui cu troll-areala? Spor...  daca te mai ia cineva in seama... !

P.S. Iti promit ca e ultimul raspuns/replica pe care il/o vei mai primi de la mine, ever, pe acest forum. Sanatate!

Link spre comentariu

O mica precizare 100ml de PE 25 are 19 litri si fiind 2 lei cu tva ml face 200 ron.

Daca nu iti ajung degetele la calcule poate or face si 19 litri sau 34.6 cat iti reies tie si cu grosime de 1.5 mm ...

Si pe langa teava pe om l-au costat si fitting-urile, robinetii, etc bani. 

Dar totusi ai dreptate undeva, cand discuti din carti nu prea ai de unde sa le stii, asa ca abtine-te!

P.S. 

Deasemenea, pentru cei ce au lipsit (desi ma indoiesc ca ar mai exista) la orele de matematica din clasele 1-4 :

PE 25x1.6 => 21.8 mm diametru nominal

Deci V = 0.0109 x 0.0109 x 3.1415 x 100 = 0.0373 mc sau 37,3 litri.

Si pentru "manolo" daca nu stie ce reprezinta acele cifre ii detaliez :

V (adicatelea volumul, in cazul e fata al unui cilindru) = Raza cercului ce descrie interiorul cilindrului x Raza cercului ce descrie cilindrul interior x PI (o constanta in matematica din care uzual se folosesc doar primele 3 cifre) x Lungimea cilindrului

Spor la troll, oricum, nici bufonul regelui, nu era ales pentru ca era plin de carte ...

Editat de cheluakame
Link spre comentariu
 @cheluakame Postat 28 noiembrie 2015 - 08:31
"danpin, pe 26 Noi 2015 - 5:03 PM, a spus:
Pai ce, ii prost sa recunoasca ca a luat teapa, daca ai fi citit mai bine in forum ai fi aflat ca in zona noastra nu sunt eficiente!"

cheluakame, ati citat gresit, fraza de mai sus nu-mi apartine! Este din repertoriul dlui @gica70.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări