Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce sa ne incalzim?

Vizitator serban sorin

Postări Recomandate

Gaz-Metan. restu` e OFF-Topic. (din ce zic eu)

nu stam la tara. cel putin eu nu pot inca sparge lemne in apartament, nici cenusa s-o arunc de la etaj, pentru ca inca mai am ceva vecini. cred ca e temporar, dar inca sunt.

si nici peletii nu urca sus cu sacu singuri..adica cel putin nu spunea nimic despre asta foaia lor de catalog.

tot timpul trebuie sa ti cont si de gradul de comfort. eu am actual o soba, daca o pot numii asa, e facuta de mine, in fine asta e plan secundar, dar ...m-am cam saturat sa-i car motorina, chiar daca doar 1 zi pe saptamana 5L. Poate sunt eu extrem de lenes, adica  sigur sunt dar..niciodata nu reusesc sa nu se prelinga motorina pe canistra, sa nu picure prin masina, sau sa raman curat fara Dihor pe maini. Ca asa frumos pute motorina aia, de zici ca sunt Tractorist. Nu ca tractorist ar fi o meserie urata, doar ca e asociata cu Motorina ca parfum.

PS: gaz metan este suficient pentru toata perioada vietii noastre incepand de acum. promit. nu se va termina. si va fi mereu mai ieftin decat KW..

Despre energia electrica...poate daca ai 380V altfel, iti ajunge cam pentru < 6KW, cu echipamentul standard de Consumator caZnic., adica 2 calorifere mici, si frigideru tv ..statia de lipit si...atat, ca deja sarim calu`

iti dai seama ce de-a caldura se face in casa de stai numa` in maieu. maieu de oaie. cu maneci. si pana la glezna.

Nota: nu stau la bloc, dar ma transpun in situatiile cele mai des intalnite.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

"Imi place la nebunie afirmatia si televizorul are un aport semnificativ ,dar draci tocmai noaptea nu ma uit la tv."

Manolo, uite ce-am patit eu.Pe timpul caniculei stateam cu ferestrele deschise noaptea pentru a racori bine intreaga casa iar dimineata cand incepea arsita inchideam ferestrele si..dadeam drumul tv-ului!. Atunci cand am realizat ca aceasta sursa (e adevarat, era un tv cu diagonala mare cu tub catodic si era f. greu!) imi reducea drastic confortul termic in camera, l-am tinut inchis.

Ca intodeauna adevarul e pe la mijloc. Sunt masuri care se pot lua pentru a mai reduce cheltuielile dar, cati dintre noi, cu creionul si hartia in fata isi fac un plan pe care sa-l duca si la indeplinire? Deasemenea trebuie tinut un "instructaj" cu ceilalti membrii ai familiei nefamiliarizati cu asemenea "chestii". Acolo unde se poate se vor introduce automatizari si pedepse pentru cei care nu respecta regulile!

Editat de gica70
Link spre comentariu

Nu, ce n-a inteles Manolo, troll-ul de serviciu al acestui topic, este ca era un exemplu in esenta, nu unul punctual. Care sublinia faptul ca de la un nivel, se considera aportul de energie din orice, inclusiv placile video ale PC-ului meu.

Sau aportul solar care este urias, chiar si in zilele cu innorate, sau cel geotermic, sau care mai vreti voi. 

Poate am sistem mixt, microcentrala, panouri, solar, etc.

In alta ordine de idei, poate eu o casa ca asta vreau, nu stiu de ce ramanem ancorati in niste idei fixe.

Poate e langa padure, si n-am gaz. Sau langa lac, si n-am nici lemn, si nici gaz. Poate am tocator si presa de biomasa. Poate vreau strict solar, poate vreau pompa de caldura, poate vreau sa ard jucarii din lemn. De ce nu putem niciodata sa avem o discutie de principiu, si tot timpul ne raportam la ce credem noi ca inseamna viata pe acest pamant... ?!

Poate nu am chef pur si simplu sa mai depind de furnizori, si ard biomasa; coji de seminte de floarea soarelui, alune, cafea, fructe de palmier, rumegus, talas, etc. Poate am dat bani pe o presa, si imi fac singur peleti si bricheti.

Poate n-am dat ca un bou 85.000 euro pe o casa mizerabila din beton, am lasat copilului apartamentul, si imi fac o casa de 2, mica si desteapta cu 55.000, si cu restul ma echipez, ma pregatesc de era atomica. NU?  :96

O discutie sanatoasa e una de principiu, bazata pe fapte si pe logica matematica ca cea prezentata de MLGore, poate dezvoltam spre un calcul G normat, sau bazata pe logica arhtiecturala in esenta, pe realitatea vietii fiecaruia dintre noi.

Nu, tot timpul se gaseste un TROLL, unul sau altul, sau un GICA CONTRA, sau cineva care sa dea totul peste cap...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

MLGore, multumesc de lamuririle de final. NU toti arhitectii ignora.

In rest, cine vrea sa contrazica, aveti unde verde!

Link spre comentariu

Sigur, solutii sunt multe. Cand faci casa de la 0 si terenul permite orice amplasare te poti gandi la locuinte pasive amplasate corespunzator astfel incat sa ai nevoie de o cantitate de caldura cat mai mica; posibilitatile sunt nenumarate. Dar ce te faci cand ai casa deja, ai calcan cu 3 vecini, nu-i poti schimba orientarea, ai doi pereti la trotoar si nu poti sa-i izolezi prea mult ca intri pe domeniul public (cazul meu)? Solutia tehnica va fi una de compromis.

Link spre comentariu

Solutia tehnica va fi fix cea care iti ofera pretul cel mai mic (timp, interventii, nervi, bani), global, trasat pe 20 ani. Asta as alege eu...

Si nu poti determina care este solutia asta, decat dupa o analiza detaliata a contextului, situatiei, constructiei, etc. Cu asta cred ca suntem toti de acord.

Link spre comentariu

Asa este dar si locul prin care se "scurge" caldura. Trebuie gasit un compromis (calcul ingineresc).Cine are timp sa rasfoiasca acele almanahuri (si reviste) Tehnium de prin anii 80-90 si sa vada ce solutii interesante erau inca de pe atunci cu acest tip de case pasive.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Este o casa reprezentativa, ca concept si principiu general. Intradevar, se poate mai vitrata...

Supararea e vara, ai nevoie de protectie solara, altfel ridici costurile pe parte de racire.

Da, trebuie gasit compromisul...

Link spre comentariu

Iata un exemplu simplu la cele de mai sus, sa se planteze arbori (nu conifere!) in fata casei; vara e umbra, iarna trece soarele si incalzeste. Simplu, nu?!

Si pentru marirea randamentului se pot arde frunzele uscate in soba!!

Editat de gica70
Link spre comentariu

Sau se pot monta brisse soleil, care tin cont de unghiul de incidenta al soarelui, iarna-vara.

Eventual simple jaluzele electrice, atentie, exterioare.

Pe amprenta solara la interior, se folosesc panouri sau se judeca o amenajare pe parte de finisaje, care sa inmagazineze energia solara de peste zi. Thermal mass...

Aport la CT sau sistemul de incalzire cu vacuum solar panels.

Se pot face ENORM de multe chestii. 

Sau;

Posted Image

http://www.zeutch.com/archi/modern-day-pit-house-inspiration-45833

Link spre comentariu

Daca ne rezumam la cutii de chibrituri prefer un apartament la bloc. Blocul, trebuie sa recunoastem, e eficient energetic pt. ca are suprafata expusa mica raportata la suprafata de locuit. Apartamentul in care stau acum (bloc tip C de 10 etaje in Dr. Taberei) are 70mp, balcon de 10mp pe toata latimea apartamentului (practic toate geamurile dau in balcon), balcon inchis si izolat (aproape tot blocul are asa), peretii exteriori au cam 60cm (30 beton+30 BCA-nu e reabilitat), baia si bucataria dau intr-o curte de lumina. Suprafata exterioara expusa e de cca 35mp daca pun si curtea de lumina. Caldura e la pausal, nu avem repartitoare de costuri dar mi-am pus robineti termostatati la calorifere pt confort termic. Caloriferul din bucatarie l-am desfiintat. Toate apartamentele din bloc sunt identice ca suprafata si nr. de camere(3 camere). Nu am platit mai mult de 120 lei caldura/luna  in nici o iarna in conditiile in care multe din apartamente mai au inca tamplaria veche de lemn si calorifere ce nu pot fi inchise.

Cred ca daca blocul ar fi anvelopat + termopan si toti si-ar pune robineti termostatati la calorifere, la 24 grade temperatura in casa nu am plati mai mult de 80 lei caldura in cea mai a dracu luna de iarna.

Pt mine e neinteresant acum pt. ca sper sa ma mut in 3 ani, am luat o casa veche pe care o modific si o consolidez. Deocamdata sunt in stadiul de acte. Din februarie de cand am cumparat-o si pana acum am reusit sa adun cele necesare pt. autorizatia de constructie, joi depun actele.

Editat de MLGore
Link spre comentariu

Exact, am ramas cu gura cascata cand am vazut un reportaj la tv cum ca, o localitate dintr-o tara nordica, avea putin soare fiind inconjurata de munti. S-a venit cu o solutie inginereasca cu niste uriase oglinzi plasate pe creste care se orienteaza automat, trimitand lumina in acel orasel.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări