Sharky Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 Eu zic sa iei pct300, daca se mai aduce. Despre asta iti pot da date.Recomand un 2.7u-3u si 0.5mH pe inalta, fara atenuator. Valoarea condului e in functie de lotul care il ai, ca si asta are vreo 3 loturi cu raspunsuri usor diferite.Pe bas pune ceva care sa taie bine din medii asa cum spune yoshiro. Treaba asta cu fr de taiere e tare relativa, mai bine bagati ceva grafice, valori, ca la 500hz se poate taia in nspe mii de feluri.Eu as zice asa: un 2mH si 15-20u pe bas. Poti creste bobina si sa scazi proportional condensatorul pt o atenuare mai puternica a mediilor. Per total iese echilibrata treaba pe grafic. Singurul neajuns e bobina mare pusa pe bas care puturoseste wooferul. Spunea dl Mateescu mai demult ca o bobina pusa pe bas il puturoseste. Dansul avea dreptate, dar nu a stat el sa detalieze.Cine nu crede il invit sa faca urmatorul experiment. Se ia un dif de sonorizare din categoria cum e acest fane, inincinta bas reflex si se inseriaza pe rand cu bobine mari gen 2m pana la 8m. Aparent lumea ar spune ca e simplu, mediile/inaltele vor fi atenuate. Da f corect, dar totodata zona de 100-200Hz se umfla anormal de mult, diful incepe sa baune si sa sune a subwoofer auto. Am spus difuzor de sonorizare pt ca in cazul acestora zona care se accentueaza e enervanta la ureche. In cazul unor difuri de casa treaba asta se muta macar cu o octava mai jos deci nu e asa enervanta, dar se vede clar cum difuzorul nu mai are impact.Treaba se observa si pe simulator/masuratori.De aceea va recomand sa fiti sceptici cu filtre pasive pt subwoofer sau filtrari cu bobine mari (>3mH) direct pe bas daca tineti la calitatea sunetului.Solutia acestei probleme este ori o rezistenta pusa in paralel cu wooferul, plus recalcularea bobinei, neviabila, pierderile de putere fiind imense sau o rezistenta pusa in paralel peste bobina plus o bobina suplimentara pt filtrul efectiv. Deci practic se calculeaza un filtru LC cu taierea la fr dorita, iar pt atenuarea mediilor se inseriaza inainte de filtru o celula L si R puse in paralel. Din L se regleaza zona din care incepe atenuarea, iar din R nivelul de atenuare. Si in acest caz wooferul se puturoseste, dar nu chiar asa de tare.A treia solutie este un notch LRC(inseriate) puse direct peste woofer. Se calculeaza asa incat sa atenueze varful care apare. Si asta va manca putere din greu.Imi cer scuze pentru aceasta paranteza, dar e un aspect important despre care rareori se vorbeste.Totusi, te avertizez ca e tare la limita combinatia, iar pct-ul/dt-ul nu inteapa asa cum inteapa un driver pro. S-ar putea ca in final sunetul sa ti se para prea cuminte. Nu stiu ce gusturi ai. Ce ti-am recomandat eu e ce as face daca as avea difuzoarele astea doua pe mana. Eu unul as alege un woofer mai putin eficient. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 Daca pune OP-ul o schita a incintei se pot oferi mai multe informatii.Intr-adevar o bobina mare va face o cocoasa in acea zona dar trebuie luat in calcul si incinta VTP. In genere astea sunt acordate la 40hz lambda/4 asta inseamna ca de fapt lungimea liniei e pe la 160Hz. Aici fara minet de foarte multe ori se observa o groapa in raspuns din cauza interactiunii sunetului direct cu cel intarziat de linie. Daca combinam efectul asta cu bobina mare si atenta amplasare a minetului poate duce la succes. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 La cocoasa nu e vorba de privit raspunsul in fr/amplitudine. Poti sa tai cu eq parametric ca tot prost suna!Trebuie privit raspunsul tranzitoriu luat in combinatie cu incinta. In VTP ce-i drept nu stiu ce se intampla, dar in reflex e jale! In inchise e relativ ok, dar difurile pro nu merg in inchise pe bas.Dupa cum am spus, o auditie face cat o mie de cuvinte. Testati ca nu e mare lucru.E o solutie de compromis, cand vrei musai sa atenuezi mediile dar nu iti permiti sa folosesti o galeata de piese. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 Nasol! Cum o dai tot nu iese.Imi place cu suna DT300. Cand am dat de Fanica am zis ca asta e solutia ieftina si buna. Xmax=4.5mm.Dupa care am vazut dezechilibrul dintre ele in ceea ce priveste SPL-ul.Am vazut ca user-ul VTP lauda solutia cu BM 12 CXA in incinta VTP.Dar pretul lu' BM 12 CXA este dezarmant pentru mine.Exista o alternativa decenta la DT300 ?Multumesc mult pentru sfaturi,Mircea. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 Poi de iti place dt300 atunci mergi pe ala. Cred ca ai ceva sanse sa o scoti la capat. Vezi doar sa il iei cu waveguide, altfel nu va face fata. Nu e problema ca fane urla tare, ca il domolesti tu. Sau alege si tu ceva midbas/woofer cu spl mai mic si care sa coboare mai bine. Asta teoretic, ca va trebui sa iti si placa timbrul lui. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 La cocoasa nu e vorba de privit raspunsul in fr/amplitudine. Poti sa tai cu eq parametric ca tot prost suna!Trebuie privit raspunsul tranzitoriu luat in combinatie cu incinta. In VTP ce-i drept nu stiu ce se intampla, dar in reflex e jale! In inchise e relativ ok, dar difurile pro nu merg in inchise pe bas.Dupa cum am spus, o auditie face cat o mie de cuvinte. Testati ca nu e mare lucru.E o solutie de compromis, cand vrei musai sa atenuezi mediile dar nu iti permiti sa folosesti o galeata de piese.Bun s-a vorbit la modul general si asta vad ca l-a descurajat pe OP. Depinde mult de difuzor acest comportament, sunt multe modeluri de JBL cu woofere taiate mai jos de 500hz care suna foarte bine si cu raspuns transient f bun. Atata timp cat filtrul e proiectat ok nu va pune probleme raspunsului tranzitoriu ptr ca e importanta panta filtrului si nu valoarea componentei.Am sa incerc sa fac o simulare daca prind niste timp. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 Da niste exemple.In reflex un dif din categoria sonorizare face urat. Crede-ma am incercat. La TOATE se schimba timbrul, atata tot ca la unele devine deranjant, iar la altele se poate trece cu vederea acest aspect, depinde cat dozezi.Problema nu e panta, e fix valoarea bobinei cu care vrei sa tai si totodata sa filtrezi trece jos!Exemplele mele: Ar fi ok o bobina de 4mH daca dupa ea urmeaza un cond de valoare mare gen 50-100u. Nu e ok in momentul in care condul e mai mic gen 10u, si wooferul vede altceva la borne.Dupa cum am spus, depinde si de dif. In general astea de casa (cu fs jos) nu fac urat pt ca zona sensibila se muta mai jos, si nu sta nimeni sa taie la 200Hz ca acest efect sa isi faca simtita prezenta.Si ca sa privim altfel problema: Daca e sa realizezi acest filtru pasiv, iar apoi sa implementezi aceeasi taiere cu filtru activ asa incat masuratorile de SPL vs fr sa fie identice vei vedea ca sunetul este diferit, la fel si raspusul la impuls. Chiar si daca corectezi din filtrul activ cocoasa aparuta!Cat de mult se simte la ureche, conteaza de la dif la dif, si evident de la ureche la ureche.Daca stai sa te gandesti dpdv electromecanic ce se intampla e clar ca una e cand ai impedanta zero la borne si alta cand ai ceva bobine de valoare deloc neglijabila. Altfel sta membrana sub control. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 pai cam tot ce system eficient cu woofere mari multi cai.Everest DD66000 K2 S9800astea mai noiLa monitoarele vechi aproape toate au bobine 3-6mH. Problema nu e panta, e fix valoarea bobinei cu care vrei sa tai si totodata sa filtrezi trece jos!Exemplele mele: Ar fi ok o bobina de 4mH daca dupa ea urmeaza un cond de valoare mare gen 50-100u. Nu e ok in momentul in care condul e mai mic gen 10u, si wooferul vede altceva la borne.Pai ce descrii tu e chiar modificarea pantei. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 Modificarea pantei e un efect secundar, totodata se schimba si fr de taiere. Daca e pana acolo panta tot de ordinul 2 ramane in ambele cazuri, doar ca ai/n-ai inainte un palier mai mult sau mai putin inclinat pana cand dai de Ft.Eu propun sa incerci ce am spus eu: taiere pasiva cu bobina mare, apoi taiere activa, ambele cu masuratoare identica.Sau mai simplu, ia un subwoofer activ si incearca sa il tai pasiv, doar din LC.Eu am scris ca in unele cazuri nu se simte, in altele da. Nu ca e o solutie proasta. Doar ca si aici e un compromis deci trebuie facut cu cap! Unele difuzoare isi fac simtit efectul cu 2mH, altele nici cu 6mH. Nu trebuie sa ne luam de valoare la modul absolut. In general astea cu fs sus, si acordate tot sus, fac cel mai usor urat. Ex: satelitii de sonorizare, care majoritatea sunt acordati la Fb=50-60Hz si au woofere cu fs de 45-70Hz in ele. Varfurile de impedanta sunt de o partea si de alta a Fb, iar gainul acesta apare un pic mai sus de varful de impedanta care e deasupra lui Fb. Eu asta am constatat. Daca impedanta care o vede wooferul in zona aia nu e zero apare gain.Probabil ceva rezonanta la nivel de ansamblu.Hai ca nu mai are rost sa detaliez ca si asa suntem cam offtopic. Da-i niste simulari ca si pe alea se vede! Cred ca esti de acord cu mine ca daca faci asa ceva inaintea amplificatorului si diful vine legat direct nu apar aceste fenomene. Link spre comentariu
CBI Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 da sunteti cam offtopic si nu cred ca inteleg oricum toti despre ce vorbiti Link spre comentariu
Yoshiro Postat Februarie 10, 2013 Partajează Postat Februarie 10, 2013 Daca stai sa te gandesti dpdv electromecanic ce se intampla e clar ca una e cand ai impedanta zero la borne si alta cand ai ceva bobine de valoare deloc neglijabila. Altfel sta membrana sub control.Ok nu zic nu dar ce impedanta are bobina sau bobinele ptr frecventele joase? De fapt nu va vedea mare lucru.Oricum OP-ul a declarat ca are bugetul restrans deci nu cred ca va investi in asemenea bobine, mai ales daca pui si BSC. Iese mai ieftin cu alte difuzoare cred.Hai ca nu mai are rost sa detaliez ca si asa suntem cam offtopic. Da-i niste simulari ca si pe alea se vede! Cred ca esti de acord cu mine ca daca faci asa ceva inaintea amplificatorului si diful vine legat direct nu apar aceste fenomene.Da, firesc, daca merge pe activ lucrurile stau altfel. Simulare ii fac daca OP-ul e interesat. Trebuie intai sa modelez TQWT-ul apoi sa extrag impedanta sistemului si sa o folosesc ca zma, apoi sa extrag frd-ul din graficul difului si sa-i fac filtrul tinand cont si de x variante de dimensiuni ale panoului frontal. E oleaca de treaba si nu vreau sa ma apuc ca apoi sa spuna ca nu da asa mult pe o bobina. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 11, 2013 Partajează Postat Februarie 11, 2013 Eu nu ziceam sa simulezi pt om, ci pt tine. IAr fenomenul apare in reflex.2-3mH (de aici incepe sa apara fenomenul) nu e o avere, in special cand faci pe miez.Dupa cum am spus, vezi in sound easy sau de ce nu in bassbox, nu ia mult timp.O sa vezi ca la 2mH incepe sa fie observabil pe grafic, iar la 5mH e observabil bine de tot.Repet cel mai pregnant e la midwoofere de sonorizare in cutii acordate in cona 50-60.N-are cum sa iti scape. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Februarie 11, 2013 Partajează Postat Februarie 11, 2013 Pai in cazul asta nu e nevoie sa simulez ca am intalnit fenomenul, nu am zis ca nu exista, ci ca nu se manifesta mereu, depinde de woofer. se observa usor cand simulezi filtrul si introduci in modelul de impedanta si partile mecanice (de aici concluzia ca fenomenul e guvernat de impedanta mecanica), postasem imaginile pe un alt forum: PS. Sper ca merg imaginile Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 11, 2013 Partajează Postat Februarie 11, 2013 Serios Horny, nu inteleg de ce m-ai contrazis de atatea ori. Eu am spus de fiecare data ca fenomenul apare la unele woofere mai puternic si la altele mai putin. Am scris clar ca la midwoofere de sonorizare, cum e acest Fane Spoitoru, treaba e cea mai pregnanta. Da, e exact ce apare la tine in simulari. IAr la ureche se simte cum wooferul isi pierde precizia si suna ca un buhai.Eu nu contestam ca ai intalnit sau nu fenomenul, probabil orice constructor serios de filtre l-a intalnit pana acum! Am doar enuntat un aspect pentru dl care vroia sa imperecheze acest Fane cu pct300. Si l-am enuntat pentru ca putini oameni il pomenesc. Link spre comentariu
Yoshiro Postat Februarie 11, 2013 Partajează Postat Februarie 11, 2013 Lasa Sharky ca asa atragem atentia hehe. E mai greu sa comunici strict prin text de aici contrazicerile dar oricum ar trebui sa fie un model ptr unii ca se poate discuta civilizat si astfel sa se ajunga la punctul comun. Sa vedem acum ce decizii ia OP-ul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum