Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie filtre 2 cai, 1800kHz taiere

djlove

Postări Recomandate

Am si eu nevoie de ajutor cu privire la constructia unor filtre pe 2 cai.

Difuzoarele sunt: bass rusesti (seamana cu cele din boxele de kashtan, scrie pe ele 80W), inalte 1" 20W, 8ohmi, 1.5-20kHZ, 90dB 1W 1m

Din ce m-am mai documetat am ajuns la concluzia ca ar fi bine sa am o taiere undeva intre 1.5-2khz, si am ales 1800kHz.

Am apelat la un calculator online si mi-a iesit urmatoarea schema cu valori (Filtru de ordin 2)

Posted Image

Atasez si graficele difuzoarelor in cauza:

http://tinypic.com/view.php?pic=209rh2w&s=6

http://tinypic.com/view.php?pic=2ldwrad&s=6

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Yoshiro

10

• Sharky

8

• djlove

4

• CBI

3

Top autori în acest subiect

Ahegyes are dreptate, gasesti la el pe site detalii ptr filtrele pasive. In primul rand acel calcul e facut gresit, nu asa pui frecventa de taiere in acel calculator. Cu 1,8 khz taiere pe inalta aia e moarte sigura.

Link spre comentariu

Ahegyes are dreptate, gasesti la el pe site detalii ptr filtrele pasive. In primul rand acel calcul e facut gresit, nu asa pui frecventa de taiere in acel calculator. Cu 1,8 khz taiere pe inalta aia e moarte sigura.

Si acum vine intrebarea evidenta. Cum fac eu filtru pentru difuzoarele de mai sus? Care e taierea optima? Ma pot inspira din schema de aici? http://www.diy-audio.ro/boxe/compleo.htmlSi inca ceva, am vazut ca multe proiecte pe 2 cai au montat tweeter-ul usor decalat fata de axa difuzorului de bass, de ce se face asta?
Link spre comentariu

Orice difuzor se comporta diferit in functie de conditiile in care lucreaza. Ai ascimbat cutia - chiar daca difuzorul\difuzoarele sunt aceleasi filtru automat trebuie modificat. Filtrele se fac de regula dupa masuratori. Un ghid sumar in sensul acesta il gasesti aici:

http://www.diy-audio.ro/cum-construim-u ... pasiv.html

Se pot face filtre si din experienta\calcule\auditii (fara masuratori) - dar in acest caz nu e sigur ca rezultatele sunt satisfacatoare. Evident - pentru aceasta abordare experienta joaca un rol crucial.

Inspiratia poti sa o iei din multe locuri, dar trebuie sa cunosti foarte bine difuzoarele si cum ziceam mai sus - e nevoie de experienta.

Tw se aseaza deviat de la axa mediana pentru a minimiza difractia - vezi linkul urmator:

http://www.diy-audio.ro/despre-difractie.html

Link spre comentariu

Se monteaza pe axe diferite pentru a avea o distanta diferita de marginile boxei ptr a atenua efectele difractiei.Pentru un filtru bun va trebuie sa masori sau sa cauti raspunsul in frecventa si graficul de impedanta.Daca nu ai informatiile astea, e bine sa nu risti o taiere la 1800 mergi mai sus peste 2k si incearca un LR de ordin 2. Bineintelesa ca in acest fel nu va iesi ceva spectaculos.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Am inteles cum sta treaba cu difractia, in plus am mai inteles ca nu cred ca e bine sa pun fata boxei cativa centimetri ingropata pentru a pune material in fata, daca as face treaba asta difractia ar fi mult mai mare, nu? Montez fata boxei la acelasi nivel cu laterale/capace, iar apoi vin cu un mic cadru pe care pun materialul/plasa. Intrebarea aici este unde gasesc acele stifturi cu care sa prind fata de material de boxe?Dar tot nu inteleg cum as putea alege frecventa de taiere folosind graficele anexate in primul post. Pentru masuratori nu am instrumentele necesare.

Link spre comentariu

prea multe nu poti face decat incercand sa vezi ce iese,daca iesenu stiu de ce dar tweterul pare a fi ceva chinezesc si datele alea sunt 'bonus'incearca niste filtre de tip butteworth ,pe bas pe la 1500hz(1.2mh cu 8-10u) iar pe tweter la 4000hz (3,3-3,9uf cu 0,4mh).In mod normal daca tweterul are 90db ar trebui sa necesite o mica atenuare(3-4R),daca se aude infundat e clar ca poza pe care ai atasat-o este degeaba si iti trebuie niste twetere mai decente

Link spre comentariu

Ar merge DT300 cu un mid bass cu banda de frecventa 45-4,5kHz taiat la 4kHz?Drama este ca SPL-ul mid-bass-ului este mai mare decat al lu' DT.Ma tot zvarcolesc si eu in dorinta de a realiza o pereche de incinte.Toate cele bune,

Link spre comentariu

PEntru pct300 as recomanda o taiere de 1.5k acustica sau chiar mai jos, in functie de aplicatie. MErge si la 1k destul de ok, daca wooferul nu e in stare sa urce prea mult.Repet, raspunsul acustic, care, parafrazand un veteran al incintelor acustice, nu este identic cu raspunsul electric!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări