Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect buck converter cu uc3843

Postări Recomandate

• Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

sursa mea e de tip ridicatoare, am facut-o mai demult si mi-a mers, randamentul e slabut dar nu ma intereseaza, acum vreau sa modific aceasta sursa sa o fac de 19-20v la iesire.

Schema prezentata aicihttp://www.sprut.de/electronic/switch/up150w/up150w.htm e cea reala, dar am modificat-o putin: am pus un sunt de 0.1 ohmi/3w in sursa mosfetului irf3205 ca sa actionez un shut down in pin 3, conform datasheet si am eliminat rezistenta de 10k din pin 3 care duce la masa.

E posibil ca reţeaua RC care e de fapt un filtru trece banda sa influenteze raspunsul sursei? de exemplu aseara m-am jucat divizorul si am obtinut 19v la iesire in gol. am alimentat un laptop cu aceasta sursa care sugea cam 1.8A. tensiunea scadea cam cu 1v. dar cand scoteam sarcina de pe iesire tensiunea sarea pentru 1 secunda la 22v si dupa se stabiliza la 19, e normal comportamentul asta? pe intrare folosesc 2x 2200uF- nu cred ca e prea important.

Rezistenta de 27k din pin3 si 4 ce face defapt? inductanta am calculat-o si mi-a dat cam 45uH si am facut de 48uH pe un transformator cu intrefier.

Cand calculez randamentul sursei ce trebui să iau in calcul?

N=Pin/Pout

Pin=Uin*Iin

Pout=Uout*Iout+Psunt(cel inseriat cu mosfetul)+Prez(cea de pe iesire care ar stabiliza tensiunea)

e ok asa?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In pinul 3 ai nevoie de tensiunea liniar variabila in faza cu cea de pe condul de oscilator. UC este special conceput pentru a prelua acolo din sursa MOS dar se poate si de la osc. Foloseste un filtru 470p-1n cu 470-1k, e necesar pentru eliminarea varfurilor inerente ce apar la comutatia MOS. Vezi datasheet.Comportamentul descris e normal fara sarcina. Pune ceva 220-330/3W la iesire. Daca doresti sa ai o cadere mai mica de tensiune la consumator, poti mari valoarea 150k la 680k-1M.Pentru modificarea tensiunii, lucreaza din 9,1k. Daca 9,1k creste, tensiunea scade.Reteaua RC e pentru compensare in frecventa (caracteristica Bode globala), n-as putea sa ma exprim pe o pagina, mai cauta pe aici sau pe net despre asta.In sursa ta intra doua conductoare (alimentare) si ies alte doua. Randamentul sursei este dat de raportul de pe ele, nu combina shuntul aici.post-1-139829587422_thumb.gif

Link spre comentariu

...reţeaua RC care e de fapt un filtru trece banda...

Care de fapt nu prea are legatura cu filtru trece banda... reteaua RC asa cum @smilex a zis este compensarea amplificatorului de eroare la sursele stabilizate, ea este responsabila cu asigurarea unui raspuns tranzitoriu cat mai bun la AO, asigura asadar stabilitatea buclei de reactie. Nici macar nu voi incerca sa iti explic eu mai detaliat comportamentul si modul de functionare ca @smilex a facut-o deja mult mai bine decat orice as putea eu spune, asa ca nu-ti ramane decat sa te inarmezi cu multa-multa-multa rabdarica si atentiune si sa lecturezi postarile lui @smilex de aici ( cateva pagini parca ):http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=76798&start=25#p692192Apoi numai si numai dupa ce vei fi cetit acolo, te bagi aici ( tot cateva pagini parca ):http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=76798&start=200#p968042Si intr-un final linkul de mai jos unde @smilex se inbarcheaza in aventura de a ma lamuri pe mine despre acest subiect:http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=1094425#p1094425Ceteste tot chiar daca e mult si pe alocuri pare intimidant ( de fapt oricine are dubii legate de compensare ar trebui sa o faca ) apoi vei intelege mult mai multe te asigur.
Link spre comentariu

am si eu o nelamurire:la un buck-converter in configuratie clasica(cu mosfetul comutator pe +),pilotat de un uc2842,se poate folosi un transformator de curent pentru a asigura semnalul pe pinul 3 al UC-ului?unde ar fi indicat sa se monteze acest traf pentru a citi corect curentul ?la intrarea in bobina(dupa dioda de recuperare)?in sursa mosfetului?????nu am gasit scheme de buck-uri cu traf de curent...

Link spre comentariu

Daca traful de curent este pus inaintea mosfetului ( adica intre acesta si sursa de alimentare a regulatorului ) atunci cand mosfetul conduce prin acesta trece un curent anume catre inductanta, acel curent este 'citit' de catre traf devreme ce acesta ar fi inseriat cu mosfetul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In mod normal, la un buck nu se poate pune traf de curent decat daca umplerea e suficient de mica pentru a permite demagnetizarea. Dar se poate cu shunt sau Hall.

Link spre comentariu

Revin cu ceva noutati in legatura cu regulatorul la care am inceput lucrul aici, azi am primit componentele necesare si undeva saptamana viitoare voi avea si placa ( cablajul ) realizat de cineva de pe forum, apoi ma voi apuca de asamblarea sa si apoi teste... in fine mai este pana acolo, momentan ma concentrez asupra pregatirilor si incep prin calibrarea indicatoarelor de panou ( voltmetru si ampermetru analogice ), sunt destul de mici ca si dimensiuni dar isi vor servi scopul pana la urma. Ei bine as avea nevoie de ajutor in calibrarea lor:-La voltmetru am gasit o rezistenta de 36k inseriata cu o dioda micuta iar rezistenta interna a indicatorului ( a bobinei ) am gasit-o a fi 308 Ohm masurat cu 2 multimetre digitale diferite, am testat acuratetea pe o sursa banala la care multimetrul digital indica 14,2Vcc si asta imi arata undeva in jur de 20 poate 25 ( scala logaritmica ) deci ceva nu se pupa, @smilex zicea ca pentru DC nu ar trebui sa prezinte scala logaritmica, pe site se specifica a fi de DC, in dreptul pinilor externi sunt inscriptionate caracterele + si - in dreptul fiecaruia, totusi prezenta diodei ma deruta... insa n-am lucrat cu asa ceva ( evident am avut aparate de masdura analogice dar nu mi-am pierdut timpul incercand sa repar sau modific pe careva ) deci este foarte posibil ca sa ma insel eu si deci dioda sa fie ceva normal... nu stiu, tocmai de aceea am nevoie de ajutorul vostru, gama de masurare la care eu il voi folosi vreau sa fie intre 0-20 sau 0-25Vcc, deci intreb, ce se poate rezolva in acest scop?-Ampermetrul nu are nici o rezistenta inseriata cu bobina indicatorului, ci are pinii conectati direct la ea, si am masurat 17 Ohm. Scala ar fi tot logaritmica intre 0-10A, gama de masurare mi se pare ok, numai ca iara am dubii in privinta logaritmicii ei... acuma, cum anume calculez shuntul? nu stiu cam ce tensiune ( sau curent ) ar fi necesara pentru maximul de scala si deci nu vreau sa risc cu teste dezinformate sa ard bobina... deci iarasi am nevoie de ajutorul vostru si aici. Atasez o imagine cu cele 2 indicatoare, am pus langa ele o baterie banala de 9V pentru referinta din punct de vedere al dimensiunilor, si precizez ca modificarea scalei nu este o problema, din cate vad se poate desprinde de pe indicator deci o pot scana in PC si apoi edita in paint si printa si lipi la loc.

Link spre comentariu

Avand dioda, ala e voltmetru de ca (250vca,pt priza).Fiind chinezarie, orice-i posibil.Scoate-i dioda si rezistenta aditionala. Inseriaza-i o rez de 10k si cu o sursa reglabila vezi daca-i liniar.Apoi vezi la ce tensiune (pe instrument,o masori) atinge capul de scala si ii calculezi rezistenta aditionala pt tensiunea maxima pe care vrei s-o afiseze.Evident, trebuie sa-i mai si printezi o scala corespunzatoare.Ca idee, eu as fi mers pe instrumente vechi (comuniste): sunt mult mai calitative

Link spre comentariu

Stiu boss ca nu e ceva tocmai academic dar e tot ce mi-am permis. Nu-i nici o problema cu printatul scalei noi, e cea mai simpla treaba, problema este calibrarea, sa descopar daca este sau nu liniar si cat de cat precis, daca merge bine, daca nu... asta e, renunt la indicatoare pana imi voi permite ceva digital. P sa fac testul sugerat si revin cu info.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări