Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect buck converter cu uc3843

Postări Recomandate

• Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Nu vreau sa par carcotas,dar pentru incarcarea unui biet acumulator,schema finala mi se pare nejustificat de complexa.Un acumulator cu pb se poate incarca linistit cu bucati de semialternanta,dupa redresare,aceasta putandu-se face usor cu tiristor sau mosfet,comandat de un comparator.Nu spun ca nu e bine in comutatie,dar parca e prea complex si scump,cand se poate rezolva simplu si ieftin.O solutie pe care i-am propus-o unui coleg de forum,netestata inca;doua TL431,pe post de comparatoare,un mosfet comun si un bipolar.Fara inductanta,electrolitici,AO rapide,sau optocuplor.download/file.php?id=37831&t=1

Link spre comentariu

@smilex nu beau cafea decat foarte rar ca-i prea tare din punctul meu de vedere, prefer un capucino mult mai light, cat despre tutun... o singura data am tras un fum ca nu mai scapam de niste amici si dupa vreo 30 de minute de tuse asidua m-am lecuit definitiv de asa ceva... :rade:@nel65 interesante ideile pentru a evita dispunerile verticale ale rezistentelor, nush despre altii dar personal nu sunt afectat de chestiunea asta, adica nu ma deranjeaza sa le dispun vertical daca este nevoie, om trai si om vedea... oricum multumesc pentru efort :da @pisica matache probabil ca ai dreptate, poate pare prea complex dar vezi tu, asta vreau sa fie un proiect de finete al meu, e destul de putin timp de cand cochetez cu comutatia ( relativ cateva luni ) cam tot ce stiu este de la @smilex, si din lipsa de buget nu am avut prea multe realizari, asta vreau sa fie un proiect ceva mai 'rasarit', un regulator cu eficienta mare, un alimentator/redresor astfel obtinut ceva mai complex, indicator de tensiune, indicator de curent de sarcina, reglare tensiune si curent, posibilitate de incarcare rapida sau lenta a acumulatorului.. etc. Costurile de productie nu-s asa mari, cumpar doar AO ( cam 2 lei bucata ), ceva rezistente de putere chimice, indicatoarele si alte cateva maruntisuri, restul am eu. E o chestie de ambitie in primul rand. :freaza:

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Daca ne referim strict la incarcarea unui acumulator,varianta in comutatie nu ofera nimic in plus,fata de cea clasica,propusa anterior cu mosfet;si acolo se poate regla curentul constant de incarcare,tensiunea maxima pe acumulator,etc,toate astea chiar cu randament mai bun.In rest am inteles ideea,am citit si citesc cu interes toate postarile de aici,invat si eu lucruri noi.De exemplu,m-am jucat de multe ori cu 3843,fiind integratul meu preferat,niciodata insa n-am reglat umplerea,folosind pinul 1.Din postarile lui smilex,am inteles cum se poate face asta.

Link spre comentariu

Referitor la randament, nu pot estima pierderile de comutatie, pot doar aproxima pe cele directe si as estima undeva in jur de 95% ( si 90 m-ar multumi ). Apoi alimentatorul astfel obtinut nu va fi destinat exclusiv doar incarcarii de acumulatori, nu vad pentru ce sa nu profit de facilitatile sale pentru a-l folosi si ca un soi de sursa de laborator. Ti-am zis, este o chestie de orgoliu, vreau sa-mi demonstrez mie insumi ca sunt in stare, ca @smilex nu si-a pierdut timpul explicandu-mi atatea. :da

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Apoi alimentatorul astfel obtinut nu va fi destinat exclusiv doar incarcarii de acumulatori, nu vad pentru ce sa nu profit de facilitatile sale pentru a-l folosi si ca un soi de sursa de laborator.

Am intervenit crezand ca vrei doar sa incarci acumulatori;n-am stiut ca sursa se vrea a avea si alte destinatii.Spor in continuare!
Link spre comentariu

Stai putin, nu ma intelege gresit, nu m-a deranjat catusi de putin interventia ta ba dimpotriva, si ai inteles bine initial si eu vroiam doar un regulator bun de incarcat eficient si sigur un acumulator, initial m-am gandit la ceva liniar dar disipatia mare m-a indepartat de ideea aia si ma gandisem la un buck, m-am consultat cu smilex in aceasta privinta si mi-a sugerat un test necesar pentru a vedea daca se poate un buck ( daca am resurse ), dupa ce testul a confirmat asta am trecut la schema si am postat aberatia aia de prin primele pagini cu mosfetul conectat complet aiurea, o data cu corectiile necesare smilex mi-a sugerat si cateva oportunitati suplimentare si asa totul a evoluat si am inteles pana la urma ca pot obtine ceva util si pentru alte aplicatii nu doar incarcarea de acumulatori, evident scopul principal asta va fi, insa voi avea practic un generator de curent constant reglabil, si o sursa de tensiune stabilizata reglabila, de ce sa nu profit de asta? de aici a derivat ideea de sursa de laborator.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Pai daca tot se vrea sursa reglabila,de ca sa nu cobori tensiunea de iesire sub cei cca 4-5V de acum?Acum ledul optocuplorului se alimenteaza de pe iesire,astfel tensiunea nu va putea scadea sub cea mentionata mai sus.Pe de alta parte,ma intreb daca scaderea tensiunii,nu creeaza probleme in functionarea corecta a optocuplorului .Asa ca o tensiune separata,obtinuta de pe traf,ar mentine tensiunea de alimentare a optocuplorului constanta,in plus ai putea cobora tensiunea de iesire pana la 2,5V.Sau chiar pana la zero,cu ceva modificari.Asta ca idee....Se poate sa ai nevoie candva sa incarci acumulatori li-ion,sau li-pol,sau sa testezi leduri de putere,etc.

Link spre comentariu

Nu prevad utilizari pentru tensiuni sub 5V suficient de importante sa merite efortul altor modificari, am surse ATX pe care le pot folosi fara probleme pentru 3v3 si sub asta exista posibilitati de stabilizatoare liniare avand in vedere ca disipatia va fi evident mult mai mica. La regulatorul asta ma multumesc cu cei 5V minim la iesire.

Link spre comentariu

Folosesc un alt alimentator, simplu, ca mai am vreo 2 dar fara facilitatile astuia. Oricum situatiile alea vor fi destul de rare si predominant la amplificatoare audio unde nu prea ai ce sa faci cu 18V, deci iarasi nu vad o problema in asta, schema ramane asta, la fel si pcb-ul, de cum fac rost de bani achizitionez ce-mi mai lipseste si ma apuc de lucru.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

daca tot se vorbeste aici despre uc3843 postez si eu 2 intrebari.cum se calculeaza rezistentele de reactie pentru acest ci? Trebuie cumva facut un divizor care sa aibe la iesire 2.5v necesari uc? Dar daca vreau o tensiune reglabila cum fac?e necesar o rezistenta pe iesire ca sa stabileze tensiunea, respectiv sa reactioneze mai bine bucla de reglare?folosesc acest ci in cadrul un dc-dc conveter 12v-24v dar vreau sa il modific pentru tensiunea mai mica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări