Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect buck converter cu uc3843

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Poti pune o siguranta. Prin dioda redresoare si bobine, bateria inversa va arde siguranta, dar poate si dioda redresoare. O alta dioda scade intradevar randamentul. Poti pune si un releu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai dreptate, o simpla siguranta ar fi suficient, o dioda in plus in paralel pe iesire nu are rost in configuratia asta, poate chiar ar fi mai bine, inductantele ar putea ajuta dioda in serie cu mosul la baterie inversa, ar putea intarzia suficient de mult suprasolicitarea diodei pentru ca siguranta sa sara, ma gandeam sa folosesc un monopolar din ala care declanseaza dar nu stiu sigur daca reactioneaza suficient de rapid ( n-am lucrat cu ele ), ce zici ar merge?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Siguranta poate fi automata sau fuzibila, dar eu nu pot da un raspuns inteligent la intrebarea daca va scapa dioda.Cel mai bun antivirus esti chiar tu, daca nu te bagi acolo unde exista suspiciuni. Asa si cu asta, cea mai buna siguranta e atentia ta.Daca vrei totusi ceva de protectie, asta ar fi o solutie care nu influenteaza randamentul:post-1-139829579125_thumb.gif Inserierea diodei cu bobina releului face ca el sa nu cupleze decat la conectarea corecta a bateriei, dar odata cuplat, releul nu cade decat la decuplarea atat a bateriei cat si a sursei. Daca decuplezi numai bateria si o montezi invers, intrebarea "cine a fost primul dioda redresoare sau siguranta" ai sa ti-o pui in continuare...

Link spre comentariu
:rade: Asa este, oricum ma indoiesc ca as gasi o varianta mai simpla care sa garanteze 100% protectie impotriva conectarii inverse, pe de alta parte asa cum am spus, nimeni in afara de mine nu va umbla cu redresorul si de obicei sunt foarte atent la asemenea detalii deci ramane schema exact asa cum este, si ma apuc de pcb.
Link spre comentariu

Revin cu pecebeul, nu aveam nevoie de ceva simandicos si nici lipsa de spatiu nu duc devreme ce traful ce va alimenta regulatorul impune o carcasa destul de mare datorita volumului sau, de aceea nu mi-am pierdut timpul stresandu-ma cu dimensiunea placii, un detaliu la care as avea dubii este cuplajul ala de 8 rezistente in paralel, nu am gasit rezistoare chimice sub 0,1 Ohm asa ca am fost fortat sa apelez la varianta asta, 5 rezistente de 0,1 si inca 3 de o,22, rezulta undeva in jur de 15m Ohm, numai ca desi am prevazut traseul acolo pe cat de gros s-a putut ma tem ca el insasi sa nu prezinte o rezistenta parazita comparabila, ar fi un mini-dezastru devreme ce limitarea ar fi imprecisa, dar cred ca prezenta reglajului de curent compenseaza chestiunea asta, oricum alta solutie nu exista pentru mine asa ca ramane de vazut ce va fi la teste. Ca de obicei in caz ca se considera posibile inbunatatiri sunt ochi si urechi in limita posibilitatilor.

Link spre comentariu

Am discutat cu @smilex ieri chestia asta si nimic nu garanteaza ca dioda ar supravietui fara a fi nevoie sa fie schimbata ( siguranta ar busi suficient de rapid ), in configuratia asta chiar dioda principala poate reprezenta protectie la baterie inversa, voi monta un monopolar de 10A pe panou ( dioda principala este evaluata la 30A ) si in caz de accident ( improbabil ) nu-mi ramane decat sa sper ca acela va declansa suficient de rapid, eventual as putea pune inca o dioda antiparalel pe iesire de amperaj ceva mai mic daca as avea garantia ca aceasta s-ar pune in scurt suficient de rapid incat dioda principala sa nu fie afectata, as monta-o pe un soi de slot ca sa nu distrug placa tot lipind si deslipind la diode, oricum ambele situatii se bazeaza pe un timp bun de reactie al monopolarului, asa cum am zis nu am lucrat cu ele dar voi face niste teste sa ma conving daca merita. Uitandu-ma pe desen cred ca totusi n-ar strica o rezistenta de sarcina minima.

Link spre comentariu

Daca o dioda de 1A a facut fata fara siguranta (adica n-a luat foc), una de 30A sigur n-are treaba cu o siguranta fuzibila rapida de 8A.

Fix asta e roulul fuzibilelor rapide: sa salveze semiconductorii

Apoi, cine zice ca siguranta si dioda trebuie sa fie pe placa? Eu le-am pus direct pe borne

Nu folosi sigurante automate: viteza lor nici nu se compara cu cea a fuzibilelor rapide + ca au cadere de tensiune marisoara.

Link spre comentariu

Ok atunci o sa folosesc un suport din ala de siguranta de panou pentru a avea acces usor la ea in vederea inlocuirii, si eventual un soi de slot pe panou pentru un 4007 antiparalel montat exterior ca sa nu fie nevoie sa desfac carcasa, ar trebui totusi sa se puna in scurt mult inainte ca dioda de pe placa sa fie afectata, mai ales ca aceasta are si 2 inductante inseriate care ar putea intarzia putin efectul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Mariane, nu vad iesirea amplificatorului de pe shunt legata la 10k. Alimentarea TLC. Parca UC-ul e invers sau patea cablata nu e spre privitor?

Pare cu cablajul dincolo si ok, dar pinii 1 si 4 la TLC sunt in aer.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Eu sugerasem sa intercalezi la potentiometrul din dreapta un rezistor si spre +5V. Portiunea 3,6-5V de pe cursor nu-ti este de folos, deci pierzi din cursa lui. Ar trebui dimensionate rezistoarele dinspre +5 si masa astfel incat la capetele potentiometrului sa ai 0,6 si 3,6V. Dar e OK si asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări