Vlad Mihai Postat Februarie 3, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2013 Domnilor, îmi pare rău că v-am dezamăgit oarecum, avea dreptate miticamy că sunt degeaba dacă nu învăţ teorie, recunosc că aveam o oarecare reţinere asupra teoriei, dar de acum nu va mai fi aşa. O să sacrific timp mai mult să învăţ principiile şi abia după să fac ceva practic. Recunosc greşeala din schema postată dar mă gândeam că e legată de tipul canalului la mosfet nu de tensiunea maximă GS. Vreau să îl rog pe smilex dacă are timp să explice configuraţia folosită aici, sau să îmi dea un link de unde să citesc, am căutat dar nu am găsit, presupun că acea configuraţie e folosită doar dacă se foloseşte mosfet cu canal n nu? Mulţumesc! La aceasta mă refer! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Nu ai sa gasesti un link pentru ce desenez eu. Nu vad cum. Nu postez in alta parte si nu caut scheme pe net, n-am de ce si oricum, 90% au greseli.Este un buck dar cu umplere pe minus. Exista posibilitatea ca o astfel de varianta sa nu convina, nu are masa comuna (are plusul comun). Dar nu prea e nimic de explicat, urmareste functionarea. Exact ce doreai sa faci pe plus, faci pe minus, e la fel de valabil. Si da, e cu n-MOS. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Din nou este mult de spus si se dovedeste inca o data ca invatarea trebuie sa fie graduala,dupa o schema precisa de asimilare cunostinte.Nu poti invata intai integrale si apoi ecuatia de gradul 2.In majoritatea schemelor cu n-mos de pe forum(cele mai multe la televizoare) avem varianta "comoda" in care sursa mos este la masa iar integratul de comanda este alimentat cu o tensiune cel putin egala cu tens de deschidere in grila la curentul max al tranzistorului.Sursa fiind in comutatie(teorie--sursa in comutatie este cea la care elementul de forta are numai 2 stari-blocat si saturat),mos-ul va avea totdeauna conditia de aducere in saturatie.In schema ta drena mos-ului este la potential fix(19V) iar sursa trebuie sa fie tot in comutatie--adica sa fie practic scurt intre sursa si drena la comanda ON.Aceasta inseamna fortarea sursei mos-ului sa urce la 19V.UC3842/3 alimentat la 19v va urca pin 6 la cel mult 19v la comanda ON.Asta inseamna un caz limita in care si grila si sursa mos ar avea 0V,deci Ugs ar fi zero--caz inacceptabil.Cand comandam un p-mos acesta va avea sursa la potential fix--19V--iar pt comanda grilei vom trage potentialul acesteia spre masa si avem marja suficienta pt ca ne ajung 12V,deci o rezerva de 7V.La comanda ON drena va urca la 19V dar asta nu va influenta grila in nici un fel.Atentie ca la fol lui uc384x comanda trebuie inversata.Eu zic ca este foarte simplu,trebuie numai un fel de detasare cand citesti pe aici,sa nu incercati sa asimilati totul ca la examene ci sa va faceti un sistem propriu de intelegere.Noi nu dam note ci in cel mai rau caz avem niste dezamagiri privind raportul efort/utilitate.Citeste si pdf-ul lui IR2110(mult folosit pe forum),in special despre etajul "high side driver" ca sa intelegi necesitatea unei surse flotante cu minusul in sursa mos-ului. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Eu am un soi de sistem dupa care ma ghidez la comanda MOS ( eroarea mea similara cu a lui @Vlad este o exceptie pe care mi-o asum, o eroare grava stiu... asta e, in ziua respectiva nush ce-am avut ca multe au iesit pe dos...).-Mos canal N are nevoie de tensiune pozitiva in poarta pentru a conduce;-Mos canal P are nevoie de tensiune negativa in poarta pentru a conduce;-Mos cu sursa la masa si sarcina in drena rezulta regim de saturatie/blocare, complet deschis, sau complet inchis, pe el pica doar tensiunea de pe rds-on, mosul este echivalent cu un intrerupator;-Mos cu sarcina in sursa rezulta regim de lucru liniar, mosul este echivalent cu o rezistenta variabila comandata de tensiunea din poarta, pe el pica cel putin Ugs, adica tensiunea minima necesara in poarta pentru conductie;-Se poate impune si regimul de saturatie indiferent de conectarea sarcinii ( drena sau sursa ) prin alimentarea dintr-o sursa separata la GS, asa cum se face la semipunte cu ajutorul trafo driver.Sau cel putin asa vad eu lucrurile, si pana acum m-a servit sistemul asta, cu exceptia acelei erori... in fine, nu mai conteaza.LE: Revenind la subiect, inainte de a trece la teste pe fisierul multisim ce mi l-ai trimis as avea cateva mentiuni:-Inductanta principala va fi de 19uH, asa a reiesit din calcule, la o variatie de 1,5A aleasa de mine dupa cum urmeste:-Optocuplorul este unul recuperat de pe la surse ATX, incerc sa folosesc ce am pentru a limita costurile, este EL817, numai ca am ceva dubii la CTR, din cate vad in pdf-ul sau acest tip de opto sunt categorisite dupa terminatia de dupa numar, la cele fara nimic asa cum este al meu ( doar EL817 ) se specifica un CTR intre 50 si 600%, mai vad un grafic cu CTR vs IF, si banuiesc ca acest IF este curentul ce alimenteaza ledul nu? si in functie de cat setez eu verific pe tabel ce transfer am, sau ma insel?-Filtrarea iesirii o voi face cu 1 electrolitic de 1m, este suficient din cate am calculat eu, am masurat ESR-ul de la cond la ~40m Ohm.-Voi incerca in multisim intai varianta cu inductanta serie de separare si voi verifica influenta adaugarii acumulatorului prin acel condensator de 10kF, daca scap asa este perfect, configuratia compensarii ar ramane asa cum este in schema de mai sus postata de mine si nu ar mai trebui decat sa calculez valorile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Nu stiu de unde ai scos ca mos cu sarcina in sursa inseamna regim liniar.Dar toate schemele de surse semipunte cu mos si invertoarele de sudura(atatea pe forum)cu scheme forward cu 2 mos-uri nu se bazeaza pe Rds mic la ambele tranzistoare?Si in ambele formule mos-ul de sus are traful in sursaExemplu din doc forum: Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 @marian Mai simplu e: intre GS trebuie 0V pt blocare si 10-15V pt deschidereMosii ii poti pune oricum, atata timp cat iei in considerare si dioda interna (sa nu conduca cand mos-ul e blocat!)Tin minte mai demult de chestia cu regimul liniar...nu-l mai aminti, cand lucrezi cu surse in comutatie Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Am scris printre altele: -Se poate impune si regimul de saturatie indiferent de conectarea sarcinii ( drena sau sursa ) prin alimentarea dintr-o sursa separata la GS, asa cum se face la semipunte cu ajutorul trafo driver.LE: 2 imagini care sa ilustreze ceea ce am dorit sa subliniez: Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Eu am un soi de sistem dupa care ma ghidez la comanda MOS-Mos cu sarcina in sursa rezulta regim de lucru liniar, mosul este echivalent cu o rezistenta variabila comandata de tensiunea din poarta, pe el pica cel putin Ugs, adica tensiunea minima necesara in poarta pentru conductie;-Se poate impune si regimul de saturatie indiferent de conectarea sarcinii ( drena sau sursa ) prin alimentarea dintr-o sursa separata la GS, asa cum se face la semipunte cu ajutorul trafo driver.Sau cel putin asa vad eu lucrurile, si pana acum m-a servit sistemul asta, cu exceptia acelei erori... in fine, nu mai conteaza..Am avut amandoi o discutie pe tema asta,dupa care mi-am promis sa intervin cat mai rar spre deloc,in subiectele tale.Cum se pare ca nu crezi decat ce spune smilex,pe forumul asta,sper sa intervina si sa te lamureasca.Pana atunci reciteste cu atentie ce-a scris @miticamy,anterior.Ma opresc aici,nu vreau sa fac alte comentarii. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 @pisica matache ma judeci nejustificat, mi se pare nedrept sa ma categorisesti atat de sever doar pentru o simpla discutie, indiferent de subiectul discutiei, indiferent de cine ar fi avut dreptate, pastrezi o ostilitate nejustificata fata de mine... daca atat de tare te-a suparat discutia aia ( si este evident ca asa e ) atunci imi cer scuze fata de tine aici pe forum in fata tuturor si retrag orice am zis vreodata pana acum legat de subiectul asta, sper ca n-ai considerat vreodata ca as fi lipsit de respect la adresa ta, te asigur cat se poate de sincer exact de contrariul, adica esti unul din utilizatorii pe care ii respect cel mai mult, sunt6 convins ca nu crezi o iota din ce spun dar asta nu o face mai putin adevarat, te asigur de toata seriozitatea si sinceritatea.In alta ordine de idei, admit ca de cele mai multe ori nu reusesc sa exprim prea bine ceea ce gandesc ( unul din defectele mele ) si tocmai de aceea am postat acele ultime de aici 2 simulari, sa sublinieze ele ceea ce eu nu am reusit. Cat despre afirmatia ca nu cred decat in ce spune @smilex, te asigur ca te inseli, probabil nu ai observat dar sunt destule situatiile in care @Dr.L m-a corectat (si m-am bucurat ca a facut-o, sper sa faca la fel si in continuare ) si pe buna dreptate, mi-am admis de fiecare data eroarea, citesc deasemenea cu mare interes postarile mai lungi ale lui @miticamy, cu cat sunt mai lungi cu atat mi se par mai interesante si am avut multe de invatat de la ele, multe din subiectele tale, postarile tale mi-au deschis provirea catre chestii pe care nu le stiam sau intelegeam prea bine pana atunci, admir felul cum tu, @smilex, @miticamy, @Dr.L, @nel69, @Dj Leco, ( si mai sunt destui ), intelegeti comutatia la un nivel net superior mie si as fi incapatanat sa ignor sau sa desconsider ceva spus de voi.In fine, asa cum am spus retrag absolut tot ce am afirmat pana acum legat de subiectul MOS si modul sau de functionare, consider tot ce am zis ca fiind eronat si-mi cer scuze fata de tine @pisica matache si @miticamy si oricine s-a mai sintit insultat de cele spuse de mine. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Ce naiba? Sa-mi dati si mie un link cu acea discutie. Marian are intradevar o problema cu exprimarea, dar sunt convins ca stie exact cum se poate folosi un MOS (are si stingatoare pentru asta). Nu conteaza unde e sarcina, in drena sau sursa, poate fi liniar sau in comutatie, dar cum suntem la sectiunea alimentatoare, exceptand stabilizatoarele liniare, cam totul lucreaza in comutatie pe aici. Deci intr-un fel sau altul trebuiesc asigurate tensiunile necesare pentru deschidere/blocare. Configuratia in discutie nu putea asigura acele tensiuni, asta-i tot. Oricum, amandoi sunteti incapatanati. Si niciunul n-a dat berea promisa, asa ca… Umplerea la Ton este raportul dintre stabilizata si intrare, deci 67% (pentru 21V). Adica 33% este rezervat pentru Toff. Procentul este fata de perioada T a oscilatiei. Adica la 80kHz, T=12,5us iar Toff=4,2us. Chestia cu 1/2f este aplicabila la punte/semipunte unde oscilatia completa e facuta din 2 parti si fiecare parte genereaza un impuls pentru inductanta serie, adica frecventa dupa redresare e dubla fata de traf. Aici e buck, frecventa e din o parte generata de CI si MOS. Cu acel CTR esti undeva in afara graficului, in stanga, pentru ca trebuie sa extragi maxim 0,5mA. Estimez 70%. Deci o atenuare introdusa de opto cu 0,7. Adica pentru cazul calculat de mine, amplificarea nu e de 35 de ori ci de 25 de ori. ...Poate chiar 65%... Nu stiu cat de bine am prelungit, dar cam 0,78mA si 65% ar fi 0,5mA extrasi. Deci 23 de ori amplificare. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Sincer sa fiu nici nu mai retin unde a fost acea discutie, dar stiu bine ca nimeni n-a insultat pe nimeni, pur si simplu a fost o discutie oarecum in contradictoriu pe tema subiectului MOS, am incercat sa subliniez ceea ce imaginile alea din multisim ilustreaza ( fiecare e liber sa inteleaga ce vrea din ele, nu-mi mai pasa ), daca vrei explica tu ce este in acele imagini, diferenta dintre ele, eu e clar ca nu ma pricep. Si tu ai discutat in contradictoriu cu @ola nicolas la trafo retea, dar nu am sesizat niciodata ostilitate din partea ta in directia lui ( de fapt daca stau bine sa ma gandesc nimeni pe forum n-a avut parte de ostilitate din partea ta ), @matache s-a suparat destul de mult datorita faptului ca l-am contrazis acolo si de atunci am tot avut parte de ostilitate din partea sa ( cred ca ti-am spus de chestia asta si la tel )... in fine e dreptul sau sa creada ce doreste despre mine, am avut parte de atat de multa mizerie pe forum incat aproape ca am devenit imun, a trebuit sa inghit atacuri dure pana si din partea unor moderatori, apai ce sa mai pretinzi de la simpli membri?... nimic nou sub soare.Revenind la subiect, mi se parea mie ca inductanta ar fi mult prea mica la 19uH si recunosc ca am tratat cu multa superficialitate calculul ei, motivele nu mai au importanta, daca nu ma insel la Uout de 14,4 dorit tre adaugat si caderea de pe shotky si deci 15v U pentru calcul, nu mai am chef acuma de calcul dar crek undeva pe la 50u ar trebui sa fie, spatiu suficient inca pentru a o realiza pe un tor galben cu alb.Multumesc inca o data pentru tot, poate intr-o zi ma voi putea revansa cumva Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 @matache s-a suparat destul de mult datorita faptului ca l-am contrazis acolo si de atunci am tot avut parte de ostilitate din partea sa ( cred ca ti-am spus de chestia asta si la tel )... in fine e dreptul sau sa creada ce doreste despre mine, am avut parte de atat de multa mizerie pe forum incat aproape ca am devenit imun, a trebuit sa inghit atacuri dure pana si din partea unor moderatori, apai ce sa mai pretinzi de la simpli membri?... nimic nou sub soare.Marian,imi place sa cred ca sunt un tip dintr-o bucata;poate de aceea apreciez oamenii dintr-o bucata.Tu te fofilezi si tot pozezi in victima si oropsitul forumului.Inainte de a te tot victimiza,reciteste-ti multele postari unde tu ii tratezi pe altii,asa cum ti se pare ca te-am tratat eu sau altii.Daca mi-am permis de cateva ori sa te trag de maneca,cand am crezut ca nu ai dreptate,ai sarit ca ars,ca am ceva cu tine.Eu unul am spus tot ce am avut de spus in ce te priveste;crezi ce vrei,faci ce vrei,mie mi-e tot una.. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Mda, tre sa recunosc ca nu ma asteptam la atata duritate si m-am lamurit, poate ca ai dreptate cand zici ca esti dintr-o bucata... altfel nu vad motivul pentru care ignori faptul ca mi-am cerut scuze in mod public fata de tine ( si te provoc sa-mi spui cati ar face asta )... in fine sunt dezamagit profund si ca sa fii fericit iti promit ca macar o data in viata mea o sa fiu dintr-o bucata asa ca tine si de azi inainte NIMIC nu mai postez pe elforum indiferent de sectiune, voi raspunde in continuare la mesaje private dar atat, numeste-o daca vrei o forma de protest sau orice altceva preferi! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Corectie la postarea de duminica 7:18pm-la comanda ON sursa mos si grila vor fi ambele la 19v,deci diferenta dintre ele este zero....OFF:hai sa mergem inainte ca si pana acum,nu lasati lucruri marunte sa afecteze activitatea voastra aici. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Mda, tre sa recunosc ca nu ma asteptam la atata duritate si m-am lamurit, poate ca ai dreptate cand zici ca esti dintr-o bucata... altfel nu vad motivul pentru care ignori faptul ca mi-am cerut scuze in mod public fata de tine ( si te provoc sa-mi spui cati ar face asta )... in fine sunt dezamagit profund si ca sa fii fericit iti promit ca macar o data in viata mea o sa fiu dintr-o bucata asa ca tine si de azi inainte NIMIC nu mai postez pe elforum indiferent de sectiune, voi raspunde in continuare la mesaje private dar atat, numeste-o daca vrei o forma de protest sau orice altceva preferi!Marian,asa cum spuneam pe privat cuiva,am cateva defecte majore;sunt incapatanat,impulsiv,imi lipseste tactul....si or mai fi.Asa cum spuneam,mi-am permis in cateva randuri sa te contrazic cand am crezut ca nu ai dreptate;dar nu esti singurul...Mi-am permis sa nu fiu de acord cu multi altii,unele chiar persoane importante de pe acest topic;sa spuna @Dr.L de exemplu,de cate ori ne-am contrat noi doi aici,sau pe la ''Leduri'',ori aiurea;sau @tyc.Asta nu inseamna ca am ceva cu cineva...chiar daca tu esti convins de asta. In alta ordine de idei,decizia ta de a nu a mai posta pe forum,nu mi se pare una inspirata.Mi-as permite sa te numesc cel mai silitor discipol al lui @smilex,si crede-ma ca eu nu fac complimente gratuite.Dar,sper ca in acelasi timp sa incercam cu totii sa-i copiem acestuia nu doar cunostintele,ci si altceva,mult mai important..te las pe tine sa ghicesti ce. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum