Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect buck converter cu uc3843

Postări Recomandate

Sincer nu regăsesc în curbele de sus valorile calculate ale polilor/ zerourilor . Aștept să se pronunțe cineva familiarizat cu simulatorul ăsta .

Totuși C12 este clar prea mic acolo , el ar trebui să compenseze polul dominant . În loc de asta intră zeroul ESR - cam prost 50 mΩ acolo . În fine , cum am zis aștept și alte păreri . 

De asemenea problema cu RL tot nu este rezolvată ( cred ) amplificatorul ăla ce l-ai pus tu acolo e probabil ideal deci el șuntează sarcina . Ar fi trebui ca acolo să ai o transconductanță sau ceva de genul . 

În altă ordine de idei , făcând abstracție de tot ce-am spus și presupunând că rezultatele simulării sunt corecte , stabilitatea ar fi cam la limită dar ar merita testat și ajustat practic . Nicio proiectare serioasă nu se bazează ( la capitolul stabilitate cel puțin ) numai pe simulator . 

Dar , apropo , n-am fost atent la momentul respectiv , de ce-ai înmulțit tu totuși cu 1000 ? 

Deci , fără supărare , până nu vine cineva doct în simulatorul ăsta , eu nu mai comentez nimic că mi-e că vorbesc pe alături . Pot să răspund eventual la întrebări punctuale . 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

PS Iată totuși valorile ”după carte ” :

1. Funcția directă - un pol la RL * C adică R16 * C6 , circa 33 Hz și un zero dat de ESR ESR * C6 adică 1447 Hz.

2. Funcția reacției negative : un pol la origine dat de C12 care  împreună cu inversorul din TL431  generează un integrator , un zero dat de C1 cu R13 adică la 32,1 kHz ( mult prea sus ca să mai conteze ) și un pol dat de C2 cu R15 adică 10,6 kHz. Cu alte cuvinte polii/zerourile compensatorului sunt mult prea departe de cei ai funcției directe ca s-o poată influența.

Aceste puncte pe o diagramă Bode trasată manual ar arăta așa ( curba câștigului ) : scad cu 20dB/decadă din origine apoi cu 40dB după 33Hz după care mă domolesc din nou la 20dB după zeroul de la 1447Hz . În funcție de câștig , am coborât posibil  sub 0dB pe panta de 40dB cu o rezervă de fază aproape de 0 ° sau eventual în zona zeroului ESR , la limită de stabilitate .

Tot după carte , ar trebui să fie așa : zeroul compensatorului compensează polul dominant al curbei directe iar al doilea pol al compensatorului compensează zeroul ESR . Aș avea deci o curbă care ar avea pe toată desfășurarea ( sau mă rog , în zona relevantă ) o pantă de -20dB pe octavă și o rezervă de fază de circa 90°.

Link spre comentariu

1. amplificatorul ăla ce l-ai pus tu acolo e probabil ideal deci el șuntează sarcina . 

2. Dar , apropo , n-am fost atent la momentul respectiv , de ce-ai înmulțit tu totuși cu 1000 ? 

1. Chestia aia nu e AO. E un operator aritmetic care face inmultire aritmetica. out=a*b. Verificat, fara defazaje sau rezultat dependent de frecventa.

2. Sursa de CA are amplitudinea 0.001V. Inmultirea cu 1000 face are rolul de a compensa valoarea 0.001. In acest fel, desi masor tensiunea pe iesire, am de fapt amplificarea.

A=Uout/Uin=Uout/1=Uout

Tot după carte , ar trebui să fie așa : zeroul compensatorului compensează polul dominant al curbei directe iar al doilea pol al compensatorului compensează zeroul ESR . Aș avea deci o curbă care ar avea pe toată desfășurarea ( sau mă rog , în zona relevantă ) o pantă de -20dB pe octavă și o rezervă de fază de circa 90°.

Am modificat C12=10nF. Si asa intr-adevar prind intersectia cu orizontala de 0dB pe o zona cu panta 20oC.

Posted Image

Link spre comentariu

1. Chestia aia nu e AO. E un operator aritmetic care face inmultire aritmetica. out=a*b. Verificat, fara defazaje sau rezultat dependent de frecventa.

Deci și independent de sarcină ... adică tot ideal .

Eu nu am spus că e operațional , doar că e un amplificator .Practic amplifică mărimea ”a” cu constanta ( amplificarea ) ”b” .  

Am făcut doar niște precizări , în rest  aștept , așa cum am spus. 

Link spre comentariu

Poate ar fi de mentionat ca "inertia" optocuplorului mai joaca un rol. Capacitatea lui parazita (in paralel cu tranzitorul) am calculat-o la 12nF. Deci la calculul comportamentului cauzat de C12 trebuie tinut cont si de acest aspect.

Oricum, multumesc.

Intre timp m-am apucat de facut pcb-ul.

Editat de ain
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări