UDAR Postat Februarie 23, 2016 Partajează Postat Februarie 23, 2016 Sincer nu regăsesc în curbele de sus valorile calculate ale polilor/ zerourilor . Aștept să se pronunțe cineva familiarizat cu simulatorul ăsta . Totuși C12 este clar prea mic acolo , el ar trebui să compenseze polul dominant . În loc de asta intră zeroul ESR - cam prost 50 mΩ acolo . În fine , cum am zis aștept și alte păreri . De asemenea problema cu RL tot nu este rezolvată ( cred ) amplificatorul ăla ce l-ai pus tu acolo e probabil ideal deci el șuntează sarcina . Ar fi trebui ca acolo să ai o transconductanță sau ceva de genul . În altă ordine de idei , făcând abstracție de tot ce-am spus și presupunând că rezultatele simulării sunt corecte , stabilitatea ar fi cam la limită dar ar merita testat și ajustat practic . Nicio proiectare serioasă nu se bazează ( la capitolul stabilitate cel puțin ) numai pe simulator . Dar , apropo , n-am fost atent la momentul respectiv , de ce-ai înmulțit tu totuși cu 1000 ? Deci , fără supărare , până nu vine cineva doct în simulatorul ăsta , eu nu mai comentez nimic că mi-e că vorbesc pe alături . Pot să răspund eventual la întrebări punctuale . Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 23, 2016 Partajează Postat Februarie 23, 2016 PS Iată totuși valorile ”după carte ” : 1. Funcția directă - un pol la RL * C adică R16 * C6 , circa 33 Hz și un zero dat de ESR ESR * C6 adică 1447 Hz. 2. Funcția reacției negative : un pol la origine dat de C12 care împreună cu inversorul din TL431 generează un integrator , un zero dat de C1 cu R13 adică la 32,1 kHz ( mult prea sus ca să mai conteze ) și un pol dat de C2 cu R15 adică 10,6 kHz. Cu alte cuvinte polii/zerourile compensatorului sunt mult prea departe de cei ai funcției directe ca s-o poată influența. Aceste puncte pe o diagramă Bode trasată manual ar arăta așa ( curba câștigului ) : scad cu 20dB/decadă din origine apoi cu 40dB după 33Hz după care mă domolesc din nou la 20dB după zeroul de la 1447Hz . În funcție de câștig , am coborât posibil sub 0dB pe panta de 40dB cu o rezervă de fază aproape de 0 ° sau eventual în zona zeroului ESR , la limită de stabilitate . Tot după carte , ar trebui să fie așa : zeroul compensatorului compensează polul dominant al curbei directe iar al doilea pol al compensatorului compensează zeroul ESR . Aș avea deci o curbă care ar avea pe toată desfășurarea ( sau mă rog , în zona relevantă ) o pantă de -20dB pe octavă și o rezervă de fază de circa 90°. Link spre comentariu
ain Postat Februarie 23, 2016 Partajează Postat Februarie 23, 2016 1. amplificatorul ăla ce l-ai pus tu acolo e probabil ideal deci el șuntează sarcina . 2. Dar , apropo , n-am fost atent la momentul respectiv , de ce-ai înmulțit tu totuși cu 1000 ? 1. Chestia aia nu e AO. E un operator aritmetic care face inmultire aritmetica. out=a*b. Verificat, fara defazaje sau rezultat dependent de frecventa. 2. Sursa de CA are amplitudinea 0.001V. Inmultirea cu 1000 face are rolul de a compensa valoarea 0.001. In acest fel, desi masor tensiunea pe iesire, am de fapt amplificarea. A=Uout/Uin=Uout/1=Uout Tot după carte , ar trebui să fie așa : zeroul compensatorului compensează polul dominant al curbei directe iar al doilea pol al compensatorului compensează zeroul ESR . Aș avea deci o curbă care ar avea pe toată desfășurarea ( sau mă rog , în zona relevantă ) o pantă de -20dB pe octavă și o rezervă de fază de circa 90°. Am modificat C12=10nF. Si asa intr-adevar prind intersectia cu orizontala de 0dB pe o zona cu panta 20oC. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 1. Chestia aia nu e AO. E un operator aritmetic care face inmultire aritmetica. out=a*b. Verificat, fara defazaje sau rezultat dependent de frecventa. Deci și independent de sarcină ... adică tot ideal . Eu nu am spus că e operațional , doar că e un amplificator .Practic amplifică mărimea ”a” cu constanta ( amplificarea ) ”b” . Am făcut doar niște precizări , în rest aștept , așa cum am spus. Link spre comentariu
ain Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 (editat) Poate ar fi de mentionat ca "inertia" optocuplorului mai joaca un rol. Capacitatea lui parazita (in paralel cu tranzitorul) am calculat-o la 12nF. Deci la calculul comportamentului cauzat de C12 trebuie tinut cont si de acest aspect. Oricum, multumesc. Intre timp m-am apucat de facut pcb-ul. Editat Februarie 24, 2016 de ain Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 24, 2016 Partajează Postat Februarie 24, 2016 E mult 12nF Nu cred să fie atâta acolo . Estimez la cel mult 3-4 nF. Depinde desigur și de optocuplor . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum