Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect buck converter cu uc3843

Postări Recomandate

Modelarea ”manuală” a UC384x este cu o conductanță egală cu 1/Rsh ( rezistența din sursa MOSFET ) . Amplificarea în tensiune va fi deci RL/Rsh . 

Remarcă . Amplificarea crește cu creșterea RL iar polul dominant coboară cu creșterea RL  deci intersecția cu axa a funcției intrinseci ( fără reacția negativă  ) este constantă .

Deci funcția globală va fi (RL/Rsh) * H(s) unde H(s) este funcția de transfer a circuitului de reacție negativă . La semnal mic TL431 se poate considera un inversor ideal  deci funcția se obține înmulțind amplificarea lui TL431 ( care este - R13/( impedanța grupului R7,C11,C12) ) cu amplificarea optocuplorului care se poate aproxima la   -CTR * R15/R11

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Deci funcția globală va fi (RL/Rsh) * H(s) unde H(s) este funcția de transfer a circuitului de reacție negativă . 

Super. Asta se rezolva usor.

La semnal mic TL431 se poate considera un inversor ideal  deci funcția se obține înmulțind amplificarea lui TL431 ( care este - R13/( impedanța grupului R7,C11,C12) ) cu amplificarea optocuplorului care se poate aproxima la   -CTR * R15/R11

Pai TL431 e deja inclus in circuitul de reactie deja implementat. Partea asta nu mai trebuie sa o introduc, e deja introdusa

Link spre comentariu

Nu . Tensiunea de pe Error o amplifici cu RL/Rsh - asta e amplificarea ( simplificată , desigur ) a UC384x pe semnal mic *. Apoi o amplifici  cu transferul etajului de ieșire care este o funcție cu un pol ( RL * C ) eventual , mai riguros, cu un pol și un zero ( zero la C*ESR ) . Cu asta ai terminat sensul direct . Vine acum sensul invers cu TL431 , opto și componentele aferente . 

* În ”Practical feedback ... ” e explicat la figura 10. De fapt ai acolo ( Tabelul 3) și funcția directă simplificată ( fără zeroul ESR ) 

Scuze , n-am citit atent . Da , e bine cum zici mai puțin partea cu polul ( După UC și MOSFET ai și circuitul de ieșire ) 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Se subintelegea (cel putin in mintea mea) partea cu circuitul de iesire. Am introdus o amplificare cu 1000 pentru a compensa amplitudinea AC=0.001. In felul asta, desi masor tensiunea pe iesire, graficul contine chiar amplificarea.

Posted Image

Graficul se refera la nodul L1 C6 (deci iesirea).

Editat de ain
Link spre comentariu

RL tot n-ai pus-o ! Dar , uitându-mă mai bine , observ că nici nu prea ai cum s-o pui din cauza artificiului cu operaționalul . Va trebui , cred , să găsești o altă soluție . Em mă așteptam ca simulatorul să ofere această posibilitate , să nu fie nevoie să recurgi la artificii .

Link spre comentariu

RL la mine este R16 iar valoarea ei determina amplificarea AO virtual U2 prin intermediul R2 (am precizat cum se calculeaza R2).

Daca circitul echivalent al UC+Mos+L1 este bine aproximat de cele 2 AO virtuale, atunci ar trebui sa fie corect.

LE: daca poti sa formulezi matematic rolul lui RL (altul decat del deja considerat in AO virtual) atuncea as putea intelege mai usor ce am de facut

Editat de ain
Link spre comentariu

Am recitit puțin și am observat editarea ta pe care n-o văzusem până acum . 

Păi , să încerc ( nu știu dacă am înțeles exact ce-mi ceri )  G(s) = (RL/Rsh) * (1+ s*C*ESR)/(1+s*C*RL). Am spus în cuvinte și la #241 și la #245 dar în formula de la #241 am omis partea în s - am considerat probabil la momentul postării că se subînțelege.

PS Am mai remarcat o exprimare inexactă sau incompletă de-a mea , la #241, referitor la modelarea lui TL431. Nu e complet așa , mai trebuie ținut cont de faptul că R11 ( ”sarcina” amplificatorului cu TL431 ) este legată la semnalul util nu la o alimentare oarecare ceea ce schimbă puțin funcția de transfer ) .

Vezi și aici : 

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjFofndmI3LAhWHuhoKHUf9DdgQFggbMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.onsemi.com%2Fpub%2FCollateral%2FTND381-D.PDF&usg=AFQjCNEyxy7otz0LTZ8XIB4fPFf00PHTfw&sig2=D-gi-hSS0ZUVtNmJZxk5gQ

E posibil să mai fi pus link-ul. Nu mai caut , mai bine de două ori.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Merci mult UDAR.

Schema echivalenta era finalizata, imi era clar unde trebuia introdusa sarcina, dar n-am fost atent cand am salvat imaginea pe forum.  Insa am avut probleme cu AO virtuale care introduceau defazaje si aveau atenuari. Asa ca partea cu UC-ul a suferit modificarile necesare.

Am modificat si schema de compensare a TL431 (deocamdata pentru tipul I de compensare). Intersectia cu axa de 0dB are loc cu o panta putin mai mare de 20dB/dec (cam 22 dB/dec) iar defazajul este in jur de 45o. Este vreo problema?

Posted Image

Am modificat in schema doar rezistorul (R15) dintre Vref si tranzistorul optocuplului. Citisem ca tensiunea pe ultimul trebuie sa fie 2-3V, iar cu noua valoare este 2.5V.

Editat de ain
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări