UDAR Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 (editat) Modelarea ”manuală” a UC384x este cu o conductanță egală cu 1/Rsh ( rezistența din sursa MOSFET ) . Amplificarea în tensiune va fi deci RL/Rsh . Remarcă . Amplificarea crește cu creșterea RL iar polul dominant coboară cu creșterea RL deci intersecția cu axa a funcției intrinseci ( fără reacția negativă ) este constantă . Deci funcția globală va fi (RL/Rsh) * H(s) unde H(s) este funcția de transfer a circuitului de reacție negativă . La semnal mic TL431 se poate considera un inversor ideal deci funcția se obține înmulțind amplificarea lui TL431 ( care este - R13/( impedanța grupului R7,C11,C12) ) cu amplificarea optocuplorului care se poate aproxima la -CTR * R15/R11 Editat Februarie 18, 2016 de UDAR Link spre comentariu
ain Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 Deci funcția globală va fi (RL/Rsh) * H(s) unde H(s) este funcția de transfer a circuitului de reacție negativă . Super. Asta se rezolva usor. La semnal mic TL431 se poate considera un inversor ideal deci funcția se obține înmulțind amplificarea lui TL431 ( care este - R13/( impedanța grupului R7,C11,C12) ) cu amplificarea optocuplorului care se poate aproxima la -CTR * R15/R11 Pai TL431 e deja inclus in circuitul de reactie deja implementat. Partea asta nu mai trebuie sa o introduc, e deja introdusa Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 Credeam că vrei să faci totul manual. Dar ai dreptate , dacă poți introduce numai ”modelul” lui UC ( și poți probabil ) restul muncește simulatorul. Link spre comentariu
ain Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 Stai ca m-am poticnit. Tensiunea de pe "erorr" o amplific cu un AO virtual neinversor (cu raportul Rl/Rsh) si asta e iesirea? Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 (editat) Nu . Tensiunea de pe Error o amplifici cu RL/Rsh - asta e amplificarea ( simplificată , desigur ) a UC384x pe semnal mic *. Apoi o amplifici cu transferul etajului de ieșire care este o funcție cu un pol ( RL * C ) eventual , mai riguros, cu un pol și un zero ( zero la C*ESR ) . Cu asta ai terminat sensul direct . Vine acum sensul invers cu TL431 , opto și componentele aferente . * În ”Practical feedback ... ” e explicat la figura 10. De fapt ai acolo ( Tabelul 3) și funcția directă simplificată ( fără zeroul ESR ) Scuze , n-am citit atent . Da , e bine cum zici mai puțin partea cu polul ( După UC și MOSFET ai și circuitul de ieșire ) Editat Februarie 18, 2016 de UDAR Link spre comentariu
ain Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 (editat) Se subintelegea (cel putin in mintea mea) partea cu circuitul de iesire. Am introdus o amplificare cu 1000 pentru a compensa amplitudinea AC=0.001. In felul asta, desi masor tensiunea pe iesire, graficul contine chiar amplificarea. Graficul se refera la nodul L1 C6 (deci iesirea). Editat Februarie 18, 2016 de ain Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 (editat) Nu văd RL - ea definește polul dominant . Nu e suficient că ai inclus-o ( ? ) în amplificare . Și , dacă ai folosit modelul simplificat , inductanța nu mai are ce căuta în simulare . Editat Februarie 18, 2016 de UDAR Link spre comentariu
ain Postat Februarie 18, 2016 Partajează Postat Februarie 18, 2016 (editat) Cine e RL? Rezistenta bobinei (in DC)? Valoare lui R2 am calculat-o din R1(cu valoare arbitrara) si rezistenta bobinei. Editat Februarie 18, 2016 de ain Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 (editat) Oooops! Păi RL este rezistența de sarcină ! ( 3.2Ω era parcă la tine ). Vorbim de ea ( cel puțin eu ) de la postul #234. Editat Februarie 19, 2016 de UDAR Link spre comentariu
ain Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 Multumesc UDAR pentru ajutor. Postez simularea dinainte de a incepe stabilizarea. Daca cineva observa ceva greseli, il rog sa intervina. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 RL tot n-ai pus-o ! Dar , uitându-mă mai bine , observ că nici nu prea ai cum s-o pui din cauza artificiului cu operaționalul . Va trebui , cred , să găsești o altă soluție . Em mă așteptam ca simulatorul să ofere această posibilitate , să nu fie nevoie să recurgi la artificii . Link spre comentariu
ain Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 (editat) RL la mine este R16 iar valoarea ei determina amplificarea AO virtual U2 prin intermediul R2 (am precizat cum se calculeaza R2). Daca circitul echivalent al UC+Mos+L1 este bine aproximat de cele 2 AO virtuale, atunci ar trebui sa fie corect. LE: daca poti sa formulezi matematic rolul lui RL (altul decat del deja considerat in AO virtual) atuncea as putea intelege mai usor ce am de facut Editat Februarie 19, 2016 de ain Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2016 Partajează Postat Februarie 19, 2016 Am scris și la #247 . Nu e suficient . Trebuie să apară grupul paralel RL - C ( 3300µF ) care determină polul dominant . Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 23, 2016 Partajează Postat Februarie 23, 2016 (editat) Am recitit puțin și am observat editarea ta pe care n-o văzusem până acum . Păi , să încerc ( nu știu dacă am înțeles exact ce-mi ceri ) G(s) = (RL/Rsh) * (1+ s*C*ESR)/(1+s*C*RL). Am spus în cuvinte și la #241 și la #245 dar în formula de la #241 am omis partea în s - am considerat probabil la momentul postării că se subînțelege. PS Am mai remarcat o exprimare inexactă sau incompletă de-a mea , la #241, referitor la modelarea lui TL431. Nu e complet așa , mai trebuie ținut cont de faptul că R11 ( ”sarcina” amplificatorului cu TL431 ) este legată la semnalul util nu la o alimentare oarecare ceea ce schimbă puțin funcția de transfer ) . Vezi și aici : https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjFofndmI3LAhWHuhoKHUf9DdgQFggbMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.onsemi.com%2Fpub%2FCollateral%2FTND381-D.PDF&usg=AFQjCNEyxy7otz0LTZ8XIB4fPFf00PHTfw&sig2=D-gi-hSS0ZUVtNmJZxk5gQ E posibil să mai fi pus link-ul. Nu mai caut , mai bine de două ori. Editat Februarie 23, 2016 de UDAR Link spre comentariu
ain Postat Februarie 23, 2016 Partajează Postat Februarie 23, 2016 (editat) Merci mult UDAR. Schema echivalenta era finalizata, imi era clar unde trebuia introdusa sarcina, dar n-am fost atent cand am salvat imaginea pe forum. Insa am avut probleme cu AO virtuale care introduceau defazaje si aveau atenuari. Asa ca partea cu UC-ul a suferit modificarile necesare. Am modificat si schema de compensare a TL431 (deocamdata pentru tipul I de compensare). Intersectia cu axa de 0dB are loc cu o panta putin mai mare de 20dB/dec (cam 22 dB/dec) iar defazajul este in jur de 45o. Este vreo problema? Am modificat in schema doar rezistorul (R15) dintre Vref si tranzistorul optocuplului. Citisem ca tensiunea pe ultimul trebuie sa fie 2-3V, iar cu noua valoare este 2.5V. Editat Februarie 23, 2016 de ain Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum