Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect buck converter cu uc3843

Postări Recomandate

• Răspunsuri 260
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai... :jytuiyu n-om fi noi in top nustiucat al bogatasilor dar zic sa punem mana si sa te ajutam ca n-om saraci ....

Ia uita-te aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=11&t=135897,vezi ce scrie in penultima postare Thunderer?Chiar ultimul rand.... Softul il ai in postarea lui fratello,lcd-ul 2x24 ,pic16f876 si inca cate ceva iti trimit eu,nu mai am quart de 4 mhz dar poate are alt forumist...Asa ca nu mai sta,pm cu adresa. :freaza:

Link spre comentariu

Am efectuat testul sugerat de @Dr.L si din pacate scala logaritmica nu a fost degeaba pusa acolo, indicatorul nu-i liniar, am masurat un maxim de cursa al acului pe scala, la 1V pe bobina, iar jumatatea scalei a corespuns cu 350mV pe bobina, in aceste conditii este clar ca nu prea am ce face cu el, @smilex m-a avertizat la telefon chiar pana sa-l comand despre nepotrivirea scalei logaritmice cu ce aveam eu nevoie dar era tot ce mi-am permis si am zis sa incerc... nu-i bai, macar am incercat, nu-i sfarsit de lume fara indicator :da

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poti folosi instrumentele chiar cu o indicatie logaritmica. Asta se datoreaza faptului ca probabil s-a facut economie chiar si la calitatea resortului necesar acului indicator, resort care nu e capabil sa aplice o forta liniar crescatoare la deplasarea acului. Uzual acela e un resort elicoidal ca la ceasurile vechi. Personal nu am intalnit indicatoare de continuu neliniare, dar "tehnica" evolueaza...Trebuie sa refaci scala voltmetrului la tensiunea maxima dorita de tine, plasezi pe scala valorile de interes punand un voltmetru digital in paralel cu indicatorul, la o tensiune reglabila. Incepi cu maxima, pui un semireglabil preferabil multitura sau un semireglabil+rezistor in serie cu bobina, reglezi din el sa arate cap scala maxima de interes asigurata de reglajul unui alimentator, o trasezi pe noua scala cu un creion subtire si reglezi alimentatorul la tensiunile interesate. Pentru fiecare tensiune trasezi cu creionul valoarea pe scala. La final revii cu un marker (?). Teoretic, noua rezistenta aditionala este de exemplu, de 10 ori mai mica pentru 25V. Dioda nu e necesara.Pentru ampermetru trebuie sa gasesti prin sondaj un shunt potrivit care arata un pic mai mult decat capul scala, si poti inseria si acolo cu bobina ceva rezistenta care sa te aduca la capul scala dorit, apoi faci ca la voltmetru, dar cu un ampermetru digital inseriat pentru sarcina variabila reglata manual.Chiar daca in final e logaritmic, tot se poate folosi ca indicator. Daca lucrezi foarte fin, poti trasa chiar si zecimale. Munca de chinez batran...

Link spre comentariu

Am facut asta o data...mi-a iesit o mizerie :rade: . Ba mai mult, instrumentul meu are si arcul defect (mai multe pozitii ale acului pt aceeasi tensiune).Eu nu as mai baga un sunt suplimentar in schema (tensiunea de iesire va scadea la variatii ale sarcinii...mie nu-mi place). Se poate folosi suntul existent (parca exista...pt protectie la scurt?) si tensiunea ori se scade (divizor rezistiv) ori se amplifica (operational care citeste de la 0). Eu asa as face (si am facut chiar).

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ideea folosirii suntului existent e foarte buna cu conditia sa asigure suficienta tensiune pentru capul de scala dorit. Daca nu asigura, se poate folosi un AO, dar nu cel existent in schema, legarea firelor instrumentului la pin 3 poate influentea functionarea.

Link spre comentariu

Am rezolvat calibrarea si refacerea scalei pentru voltmetru. Am ales intai o valoare maxima a tensiunii la 20V apoi stiind ca este nevoie de 1V pe bobina pentru capatul de scala si ca rezistenta bobinei este de 308 Ohm a rezultat o rezistenta necesara de ~5k8, am folosit o rezistenta de 5k1 inseriata cu potentiometru de 1k pe care l-am fixat pe spatele indicatorului si am gaurit carcasa pentru pinii semireglabilului, Am verificat si reglat capatul de scala pentru 20Vcc ( multimetru digital pe o sursa ajustabila ) apoi am reglat la cateva tensiuni de interes si le-am marcat pe scala, am scanat-o in PC si apoi am prelucrat-o in paint si a iesit asta:Mi-a luat ceva timp si coli pana am reusot sa obtin dimensiunile imaginii printate cat mai precise dar a mers, am decupat coala si am pus noua scala pe indicator apoi am reverificat acuratetea si este ok.Acum ramane ampermetrul dar pentru el voi folosi shuntul existent pe placa regulatorului, astept asadar pana il voi pune in functiune si voi face atunci calibrarea, si voi folosi un alt TLC272 pentru a ajusta tensiunea aplicata pe indicator, in fine mai e putin pana acolo.

Link spre comentariu

revin din nou cu o intrebare,multumesc celor care mi-au raspuns pana acum... dioda din poarta mos care e paralel cu rg e necesara daca se foloseste uc3843? sau se foloseste doar atunci cand utilizam totem pole? stiu ca are rol de descarcare mai rapida a capacitatii din poarta... Ce rol are condensatorul din 8 de la uc3843? decupleaza referinta? condensatorii de pe intrare au un rol de rezervor de energie nu? e necesar sa fie mai multi si e necesar sa fie neaparat tip low Esr sau doar cei de pe iesire?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Momentul off cat mai scurt este o tinta ideala. Acea dioda s-ar preta mereu, oriunde si oricand, cu conditia ca sa existe resurse la driver, altfel exista riscul sa distrugi comanda MOS. In mod normal dioda paralel cu rezistorul formeaza un ansamblu care este inseriat cu alt rezistor asigurand un curent de incarcare a capacitatii MOS si un curent mai mare de descarcare. Acei curenti trebuie sa fie in limita disponibilitatii driverului, deci rezistoarele cat mai mici, dar daca driverul este capabil de acelasi curent de descarcare si incarcare, in mod normal dioda nu-si mai are rostul. De exemplu daca driverul este capabil de +/-1A, la 12V vei folosi 10-12 ohmi fara dioda, dar daca este capabil de +1A/-2A, folosesti 10 ohmi pe care mai pui in paralel 10 ohmi inseriat cu o dioda astfel incat sa incarci MOS cu 1A si sa-l descarci cu 2A folosind la maxim resursele driverului. Se mai poate si altceva. Exista posibilitatea aparitiei unur oscilatii nedorite datorita rezistoarelor din poarta prea mici ca valoare. viewtopic.php?f=41&t=76798&start=465#p1195800 Intr-un asemenea caz (folosind osciloscopul), se poate utiliza ansamblul cu dioda+rez. pentru a asigura atat la cresterea cat si la scaderea tensiunii in poarta acea forma maxima dar fara oscilatii. Deci e bine sa ai curenti mari de descarcare/incarcare dar fara acele oscilatii care sunt atat de periculoase incat merita sa sacrifici din timpul de comutatie pentru a le evita. Asadar un compromis.Condul din 8 decupleaza referinta.Condurile de pe alimentare, cat mai low esr. Cele de la iesire as zice la fel, insa ne intoarcem la compensare... Dar fara mine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări