Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Freza Einhell MBF 550 / BT-MR 550

Vizitator darkflames

Postări Recomandate

• Răspunsuri 114
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 78ATI

24

• philiprobz

15

• fenobarbital

7

• almarghi

6

Buna din nou!Multumesc mult pentru felicitari si pentru urari. Sa dea Dzeu sa fie sanatos si sa fim bucurosi alaturi de el. Poze, imagini am sa incerc sa postez. Din pacate acum nu am aceasta posibilitate. Daca doriti va pot povestii despre ea:Adaptarea este facuta cu o curea sincrona HTD3 - 312mm (am dorit eu). Roata condusa fiind de 72 dinti, iar roata conducatoare/pinion 20. Ceea ce realizeaza un raport de 3.6:1. In acest subiect am postat undeva si pdf-urile cu rotile strandardizate. Neavand un divizor, am hotarat sa le cumpar...sunt din aluminiu, pretul nu te doboara.Alternativ am posibiliatea sa ajung la raportul 2:1 schimband pinionul/roata conducatoare cu o roata de 36 dinti si o curea de 327 mm. Nu mai retin acum insa exista diferenta celor doua roti ar da o deplasare a distantei dintre axe de 8 mm. Pot sa fac calculul daca doriti. Ideea in care as dorii ca distanta dintre axe sa nu se micsoreze foarte mult, am optat pentru un alt set curea + pinion. (apropos nu l-am folosit niciodata, este intr-o cutie). Partea cea mai grea a fost facuta de catre o cunostinta (canalul de pana). Iar restul, suportul de motor si distantierele au fost facute de mine din aluminiu. Poate pe viitor voi pune o rola de pretensionare, insa pana acum nu ma deranjeaza, tensionarea am facut-o manual, cureauna nu flambeaza exagerat. Sunetul este super acceptabil, am reusit sa dau viteza maxima motorului fara sa astup urechile. Am uitat, in locul rotilor dintate am pus un cilindru din otel de acelasi diametru in care am facut canale de blocare. Blocarea axului nu se mai face pe lateral cu in partea frontala undeva in centrul capului frezei. Voi face un dispozitiv de blocare cu retragere automata (arc)...si cam atat!

post-9139-139829746773_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator bogdanawo

Eu nu înţeleg de ce anume fuge toată lumea de roţile dinţate din plastic..Consider că această freză chinezească, reglată bine, cu toate jocurile scoase, nu în starea în care e când o iei din magazin şi folosită corespunzător, poate lucra foarte bine şi poate fi foarte durabilă. E obligatorie o singură condiţie care va ajuta enorm fiabilitatea ei, anume, înainte de prima folosire, să fie făcută bucăţi, curăţată şi gresată corespunzător. Mi-am cumpărat atât BT-MR550, cât şi BT-ML300. În cazul strungului, am demontat şi am gresat suplimentar totul, am demontat carcasele interioare ale rulmenţilor atât de la axul principal cât şi cei de la axul subţire. La freză n-am apucat, încă, să fac această operaţiune, pentru că este o achiziţie prea nouă. Am făcut doar câteva frezări aşa, de joacă cu ea, să văd ce neajunsuri are. În primul rând, ca şi-n cazul strungului, sunt jocurile extrem de deranjante ale axelor, în special al axei Z, din cauza distanţei exagerate dintre pinion şi cremalieră, dar şi din cauza jocului dintre pană şi roata de acţionare (cea cu mânere care se poate bloca cu mecanismul de avans fin pe verticală)Atât timp cât operaţiunile de frezare se fac în mod corespunzător, fără vibraţii şi fără a aduce capetele de frezare la „roşu” sau fără a arunca scântei, eu nu văd de ce s-ar putea distruge acele pinioane din plastic.Având în vedere şi faptul că atât strungul, cât şi freza au fiecare garanţie 2 ani de zile, deci, practic, mai am cam 23 de luni rămase, chiar nu văd de ce anume mi-aş face griji..În altă ordine de idei şi pentru că nu am văzut prea intens acest subiect discutat pe aici, a folosit cineva mese rotative/capete divizor pe acest tip de freză? Ce tipuri s-au folosit, dacă s-au folosit?

Link spre comentariu

Buna!Nu cred ca lumea fuge de aceste roti! In cazul meu, asa cum am spus: am stricat una din roti din cauza unei greseli. Astfel ca am achizitionat setul de schimb. S-au intamplat mai mult evenimente, timpul a curs, asa ca in momentul in care am dorit sa le schimb, am schimbat rulmentii (o dorinta personala0...si daca tot am desfacut axul ..am zis de ce nu curelei!Felicitari pentru achizitie si clar, orice lucru folosit pentru ce a fost conceput va functiona. Problema este "dorinta de a progresa". Ciudat suntem noi: vrem mai mult! Si atunci intervine, intrebarea: cu ce? Cu ceea ce avem!Sa ne auzim cu bine!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

De problema pinionului din plastic m-am lovit si eu inca din prima zi a achizitiei acestei freze . Pe fondul neatentiei am fortat un pic in material si s-a spart pinionul. La modelul btmr 550 acel pinion este z 30 modul 1,5. Norocul meu ca am avut o freza modul potrivita si in 2 ore mi-am facut din lexan o noua roata dintata. Cea originala cred ca  este facuta dintr-un plastic prea casant . Folosesc roti dintate din lexan de ceva timp la strung si sunt foarte multumit de acest material. Cei care aveti acelasi model de freza einhell va rog sa-mi spuneti care sunt dimensiunile celorlalte pinioane pentru ca vreau sa mi le fac pe toate si sa le tin de rezerva .

Link spre comentariu

Multumesc pt oferta numai ca am cam cheltuit toti banii pe freza si nu mai am un chior de investit in scule. Mi le pot confectiona singur cu usurinta dar nu vreau sa demontez capul frezei sa fac masuratori. Daca nu este un efort prea mare te-as ruga sa-mi spui dimensiunile acestora. 

Link spre comentariu

Pe undeva am citit ca nu este recomandata folosirea pensetelor direct in axul masinii. Poate sa explice cineva de ce sau am inteles eu gresit. Ar fi fost cea mai convenabila solutie. Ce fel de pensete sau port penseta ar trebui totusi sa am la aceasta freza? Deocamdata folosesc freze deget prinse in mandrina desi stiu ca nu e recomandat . Mai am un cap de frezat cu coada morse 3 si cu doua placute amovibile. Partea taietoare are cam diametrul de 30 mm dar mi se pare ca solicita cam mult masina. O sa renunt la o placuta sa vad cum se comporta.  

Link spre comentariu
Vizitator darkflames

Eu mi-am achizitionat setul de pensete direct pe morse 3, insa nu recomand acest lucru . Daca ai de prelucrat piese mici direct pe masa frezei, pur si simplu nu va ajunge freza deget pana la suprafata de prelucrat . Trebuiau sa ii faca cremaliera mai lunga, ca sa-ti permita sa cobori cu capul frezei mai jos , in schimb ea a fost proiectata sa fie folosita doar cu port-penseta . Cred ca o port penseta er25 cu coada morse3 ar fi buna pt aceatsa freza ( pensete 1-16 ) .

Link spre comentariu

Avand menghina montata nu cred ca va fi o problema cursa pe verticala care intradevar e limitata. Ma gandeam sa nu existe vre-o contraindicatie legat de o posibila deteriorare a axului pe interior sau ceva asemanator. La asta m-am gandit si inca nu sunt lamurit.  

Link spre comentariu

Eu nu am o astfel de freza, dar un batran are o freza mai marisoara, de productie romaneasca ce arata aproximativ la fel ( nu e FU12 sau FUS miniatura, e asemanatoare cu un EMCO, produsa la Targoviste pentru Winscounsin )

Acest batranel foloseste la freza o mandrina romaneasca cu cheie, 3-16mm si prinde in ea freze. Asta cam de vreo 10 ani in coace. Nu are pretentii extra la precizie, dar prelucreaza otel fara probleme. 

Mi-a explicat ca singura conditie e sa fie mandrina cu cheie, de calitate si sa nu bata mandrina, asta o verifici prinzand o freza in ea si atasezi ceasul comparator pe lateral cu palpatorul pe coada frezei.

E corect ca vei avea o incovoiere a frezei, eventual si a dornului in care sta mandrina, dar poti prelucra decent in conditii hobby.

Daca ai con morse 3 exista pensete direct pe acest con, in care prinzi freze deget de diferite diametre, asa cum e la capul rapid FUS22. Un amic foloseste astfel de pensete, doar ca sunt pe con morse 4 parca si e foarte multumit de ele.

In functie de forma piesei prelucrate vei ajunge sau nu in piesa, uneori e necesar sa folosesti freze cu coada mai lunga, sau sa scoti mai mult freza din penseta ca sa ajunga unde e necesar.

Atentie ! - La pensetele de cap rapid FUS22 zona de contact dintre penseta si coada frezei e mica, localizata in partea din fata, pe o lungime de aproximativ 20-21 mm, in rest e un degajament sub cota. Daca o introduci pana la maxim freza in penseta, e posibil sa intri prea tare in span si sa se deplaseze pe partea din spate unde e degajamentul.

P.S. Spuneti ca nu ati reusit sa ajungeti cu varful frezei pe masa de lucru? Eu m-am jucat cu una pe la OBI si am vazut ca poate cobora pana atinge masa fara sa scoti pinola, poate aveti alt model. Daca totusi e asa, atasati o placa de adaos.

Eventual demontati limitatorul de coborare cand apar astfel de lucrari si mai castigati vreo 20 mm.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Vremea urata m-a tinut mai mult in atelier si am avut ceva timp sa mai "coc" cate ceva. Un avans automat pt una din axele frezei era absolut necesar. Asa cum am vazut pe un site strain am adaptat un motor de stergator de parbriz . Surubul conducator al axei respective  de care am "legat"  motorul se pare ca a fost prevazut cu o despicatura intentionata pentru a facilita montarea unui sistem automat. Daca asa stau lucrurile sau nu deja nu mai conteaza, important e ca m-a ajutat foarte mult constructia surubului conducator. Provocarea reala de abia acum incepe pt ca vreau sa folosesc cele doua trepte de viteza ale motorasului precum si schimbarea de sens iar priceperea mea pe partea de electric  va fi pusa la incercare. 

post-208130-0-20799600-1403115591_thumb.jpg

post-208130-0-58071300-1403115601_thumb.jpg

post-208130-0-95923300-1403115611_thumb.jpg

Link spre comentariu

Avansul automat la final. Folosesc ambele sensuri ale motorului cat si cele doua viteze cu ajutorul unui simplu buton de la o bormasina si un comutator sau cum s-o fi numind. Am probat in aluminiu si pot sa spun ca e o adevarata placere sa vezi cum masinaria face toata treaba singura. Doua filmulete:

si
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări