Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare LED CREE la curent constant

Vizitator css_cristian

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

OFF:La fizica eram chiar bunicel ,imi placea (comparativ cu unii foaarte slabi cei drept).Fizica m-a salvat la admitere in fac,ca la mate eram ''planta'' rau ,dati-va seama cum sunt acum :rade: Oricum lipsa exercitiului de orice fel,poate face ravagii..este si cazul meu se pare:D

Asa este,uitam notiuni pe care le-am stiut candva,daca le folosim foarte rar..Apropo de asta,zambeam oarecum neancrezator,cand proful de mate din generala,ne spunea..''o sa vina un timp cand o sa uitati si tabla inmultirii''.Acum ii dau dreptate;am uneori momente de indoiala cand fac mental o inmultire...Imi cer scuze pentru postarea anterioara.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

4

• Dr.L

2

• nicul

1

• masterpic77

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca asta e schema modului tau; posibil C3 si C4 sa nu existe.Ce acumulatoare intentionezi sa folosesti? La o diferenta de numai 1-2V intre tensiunea de intrare (acumulatori) si cea de iesire (LED) poate fi folosita si o sursa liniara al carei randament va fi 60-70%, destul de apropiat de randamentul sursei in comutatie la tensiune mica. @pisica_matache are pe forum o schema eficienta si destul de simpla de sursa liniara (un tranzistor mos, un LM431, un amplificator operational si vreo 3 rezistente. Pastrezi modulul pentru altceva, mai ales ca e destul de greu de modificat.

Link spre comentariu
Vizitator css_cristian

Dl.Matache: Nu aveti pentru ce sa va cereti scuze,este o reactie normala deoarece leagea lui Ohm pentru cineva care cunoaste/practica electronica este banala (mai ales LED+rezistor serie la o sursa :P).

Ticu: Intradevar, schema pare a fi similara cu ce am eu, fara acele doua condensatoare (trebuie sa ma uit acasa atent).

Legat de acumulatori,intentionez sa folosesc 4x1,2v NiMh 2500mA. Am studiat si schema D-lui Matache, cea cu LM si IRF-ul, o voi incerca sigur si pe aceasta (mi-am facut deja schita pentru PCB) urmeaza sa cumpar piesele.

Intrebare: De ce se spune ca de exemplu un LM338/317 folosit ca scc scurteza viata unui LED de putere? Ma gandeam ca singurul dezavantaj al lui ar fi numai randamentul, si din aceasta cauza este recomandata o scc in comutatie.

Link spre comentariu

De ce se spune ca de exemplu un LM338/317 folosit ca scc scurteza viata unui LED de putere?

"se spune" :ras: Cei care spun asta n-au idee de ce fac acolo...sa se apuce de altceva mai bine si sa lase sfaturile despre electronicaEvident, vorbim de acele integrate configurate ca surse de curent, nu de tensiune
Link spre comentariu

Acumulatorii vor avea 4V cand vor fi descarcati, deci vei avea cam 0,5-1,3 V diferenta de tensiune fata de iesire (LED-ul presupus de 3,5V). Suntem in situatia in care sursa liniara are eficienta comparabila cu cea in comutatie.

Randamentul sursei liniare la 4,8V si la 4V alimentare ar fi 73%, respectiv 88%.

Randamentul lui 2596 din catalog la tensiunile astea se vede din grafic ca este sub 70%.

Alt aspect este caderea de tensiune pe "sursa". La 2596 se vede din grafic ca este cam 0,9V.

317 are o cadere de tensiune intrare/iesire de max. 3V conform cataloglui (practic 2V), asa ca pentru 3,5V pe led ai nevoie de cel putin 5,5V la intrare. Exista surse liniare integrate cu dropout mai mic (zecimi de volt).

Totusi, pe un tranzistor mos-fet caderea de tensiune sursa-drena poate fi de numai 0,01V.

Intr-un alt topic pe forum am trasat experimental un grafic care te poate ajuta sa intelegi cum stabilizeaza diverse variante de scheme

viewtopic.php?f=41&t=134264&start=15 Este pentru un "led" compus din grupe de cate 3 cipuri in serie, de aceea tensiunea este spre 10V.

M-am jucat practic cu cateva scheme, pe un led alb de 1W. Sa le luam pe rand:

Schema cea mai simpla (fara 431) amintita la inceputul topicului este inutilizabila practic fiindca la miscarea cursorului basculeaza brusc de la un curent mic reglat prin led la cel maxim - reactie pozitiva datorita scaderii tensiunii acumulatorului atunci cand i se solicita un curent mai mare.

Varianta (trasata punctat) cu 431 ofera o stabilizare mediocra a curentului (cam 4%) la incalzirea ledului; Fara stabilizare tu ai masurat cam 21% cresterea curentului la incalzire. Schema nu stabilizeaza fata de variatiile tensiunii de alimentare.

Totusi, pentru o stabilizare corecta este nevoie de un amplificator de eroare si de o tensiune de referinta pentru o stabilizare corecta.

Ai un link pentru realizarea unui ceh cu sursa in comutatie 2576 si amplificator operational 358. Ca referinta se foloseste tensiunea de 1,2V care este pragul comparatorului intern legat la pinul 4 al integratului. Am incercat-o, stabilizeaza bine, dar "moare" sub 5V. E interesanta si realizarea mecanica a reflectorului. http://web.telecom.cz/jova1/celovka3/celovka3.htm

In cazul tau, recomand schema cu mos-fet experimentata de @pisica matache. Am atasat varianta pe care o folosesc eu. Tranzistorul indicat in schema are tensiunea de deschidere sursa-poarta sub 3V si de aceea lucreaza bine si la tensiune joasa. Stabilizarea e mentinuta practic pana cand acumulatorii ajung la tensiunea ledului. Chiar trebuie atentie sa nu ii deteriorezi prin descarcare avansata.

post-29403-139829572175_thumb.png

post-29403-139829572179_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator css_cristian

Dl.Ticu: Va multumesc pentru ajutor, ma voi juca cu ambele variante de schema si cea expusa de Dl.Matache si cea customizata de Dvs. pentru sursa pe care o folosesc.

Cat despre proiectul cehului, foarte interesant modul de abordare a carcasei, aluminiu eloxat cu aripioare de racire (cam greu de facut la noi, trebuie strung si un brut zdravan de Al.), plus apreciez modul cu a facut etansarea si pentru geam si pentru potentiometru.(totusi rugozitatea reflectorului este cam mare=>randament otic mic).Dar este o idee buna, atat dpdv functional cat si estetic!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pisica Matache a reusit (cu corpul de aluminiu) . La partea cu reflectorul ,nu e vorba de rugozitate ci de denivelari de raza 1-1,5mm (cred ca-s obtinute cu ajutorul bilelor de rulment) iar suprafata e acoperita cu un strat care are indice de refexie mare -doar nu a face tot reflectorul din Ag .

Reflectorul e cumparat (ex http://www.satistronics.com/ssc-p7-led- ... p2054.html ) dar gresit prelucrat . A modificat distanta focala ,in schimb si reflectorul contribuie la racire fiind din aluminiu . O alta greseala e montarea LM-ului pe o suprafata curba . Enumerarea greselilor poate continua : de ex trebuia inchisa parte din fata a oglinzi cu banda de hartie adeziva si alte cateva amanunte .

De chestiile astea i-ti dai seama in timp ,vad ca e la al treilea proiect (cel putin din titlu asta deduc) .Si vai de cei ce nu invata din greseli !oameni santem si toti gresim.

Si nu e o idee originala ci o copie -in stil chinezesc (adica mai mic,mai putin si mai prost) .

Link spre comentariu

rugozitatea reflectorului este cam mare=>randament otic mic

O oglinda sferica sau parabolica cu suprafata perfect lucioasa da un fascicul paralel (sau divergent) de lumina doar daca sursa e punctiforma si plasata la locul ideal pe axa optica (in focar sau in apropierea lui). Abaterile conduc usor la neuniformitati care pot fi deosebit de deranjante ("pete" semicirculare de lumina mai intensa); de exemplu la o lampa pentru filmare sau pentru operatii. De aceea se fac niste ondulatii ale suprafetei, care astfel reflecta lumina "in jurul locului ideal". Suprapuse statistic, aceste pete de lumina dau o iluminare mult mai uniforma. Practic nu se pierde lumina; se modifica putin doar locul unde ajunge fiecare raza. Se evita astfel operatia delicata de "centrare" a sistemului optic si se ascund imperfectiunile suprafetei. Exagerand putin, acelasi efect se obtine la lanternele cu 10-12 leduri care au fiecare reflectorul lui. In ansamblu, prin suprapunere rezulta o suprafata iluminata uniform de lanterna.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator css_cristian

Am revenit cu poze facute montajului de SCC construita dupa schema propusa de Dl. Ticu. Deocamdata am reglat montajul sa alimentez un CREE LED XR-E 242lm la 700mA (de la 3 acu de 2500mAh).Intentionez sa-mi iau un Xm-l de 3000mA (parca).Circuitul functioneaza fara probleme la cei 700mA, se incalzeste f putin, curentul prin LED ramane la 700mA timp de 1h15 dupa care scade (cand cedeaza bateriile) ajungand dupa 1h30 la 350ma.Am modificat si sursa de tensiune cu LM2596 sa dea CC dar fara succes, nu functioneaza...trebuie sa vad ce nu este in regula :)In orice caz, sursa cu 358, alimentata la cei 3 acumulatori da un randament de aprox. 85%...deci suficient!post-18372-139829587384_thumb.jpgpost-18372-139829587392_thumb.jpg

post-18372-139829587401_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări