Vizitator css_cristian Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Buna seara,apelez la ajutorul vostru deoarece ma confrunt cu o problema. Am achizitionat zile acestea,fara sa ma documentez foarte atent,o sursa DC-DC cu un LM2596 cu gandul ca aceasta este o sursa de curent constant cu care voi putea alimenta un LED gen CREE LED XP-G LED Q5 la un curent de 700mA-1000mA, sau pe viitor un LED CREE XM-l undeva pe la 2000mA. Sursa este identica cu aceasta http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/519986469_1/LM2596-DC-DC-step-down-adjust-power-supply-module.jpg. Sursa functioneaza impecabil,dar curentul prin LED creste de la 700mA la 850mA in 10min de functionare. Acum intreb, poate ma poate ajuta cineva cu unul sau mai multe sfaturi,de precizat ca nu am cunostinte de electronica (doar generalitati): 1. Se poate modifica sursa de tensiune constanta care o am cu LM2596 in sursa de curent constant? 2.Daca punctul 1 este o prostie pot recupera LM-ul si sa construiesc dupa o schema (care, nu stiu) o sursa in curent constant? 3.Daca punctele 1 si 2 nu sunt realizabile, este cineva printre useri care construieste/vinde acest gen de surse/drivere? Uin a sursei ar trebui sa fie de la 4.5-6V in sus, pentru a putea folosi baterie de acumulatori. Deasemeni, am incercat si cu LM317, tine curentul constant, dar randamentul este slab fata de o scc in comutatie. Multumesc pentru ajutor! Link spre comentariu
masterpic77 Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 vezi aici :http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=209&t=134202 Link spre comentariu
Ticu Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Ceva gata facut, dar nu stiu schema: http://www.xscyz.com/index.php?main_pag ... cts_id=284 Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Se poate modifica sursa de tensiune,in sursa de curent constant.E nevoie de o referinta tensiune,TL431,un sunt de cca 0,1 ohmi inseriat cu ledul si un semireglabil de cca 10K.Daca poti pune schema exacta a sursei tale,iti arat ce si cum...Modificarile trebuiesc sa duca la schema de aici,ultimul post. viewtopic.php?f=66&t=126697&start=60 Link spre comentariu
Vizitator css_cristian Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Masterpic77: Schema din link are Uin peste 12v, pentru mine ar fi ideala sa plece de la 4.5-6v in sus (cazul ideal),vreau sa alimentez ledul de la acumulatori. Eu doresc sa-mi bricolez un far pentru bicicleta,deci Uin foarte mare nu este o optiune. Ticu : Asa ceva am si eu, doar ca are un semireglabil pe reglajul tensiunii. :( Pisica Matache : Am vazut topicul mentionat,am salvat si schema..dar schema exacta a circuitului nu o pot da,nu este un cablaj conventional, cu traseele si lipiturile pe spate;nu pot sa-mi dau seama de schema. Dar am vazut ca sunt useri (Tyc si Zyx1141-inca lucreaza) care au modificat dupa schema aceea cu TL-ul surse exact ca aceasta care o am si eu. Dar nu-mi pot da seama daca pot scoate semireglabilul,si sa lipesc in locul lui fire pentru a adapta montajul suplimetar, fara sa stric ceva :( Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Montajul suplimentar e de tip paianjen ,semireglabilul se poate scoate ,adica oricare piesa se poate dezlipi.Urmeaza sch data de Pisica Matche . Link spre comentariu
Vizitator css_cristian Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Montajul suplimentar e de tip paianjen ,semireglabilul se poate scoate ,adica oricare piesa se poate dezlipi.Urmeaza sch data de Pisica Matche .Da, sper sa fie OK, ma duc sambata la shopping pe Lizeanu sa vad ce pise gasesc.Rezistenta de 0.05 exista? Imi pare o valoare foarte mica.. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 http://ro.farnell.com/jsp/search/browse ... s%3D203968 Link spre comentariu
Vizitator css_cristian Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 http://ro.farnell.com/jsp/search/browse.jsp?N=203968+110055094&No=0&getResults=true&appliedparametrics=true&locale=ro_RO&divisionLocale=ro_RO&catalogId=&skipManufacturer=false&skipParametricAttributeId=&prevNValues=203968&mm=1000194||,&filtersHidden=false&appliedHidden=false&autoApply=false&originalQueryURL=%2Fjsp%2Fsearch%2Fbrowse.jsp%3FN%3D203968%26No%3D0%26getResults%3Dtrue%26appliedparametrics%3Dtrue%26locale%3Dro_RO%26divisionLocale%3Dro_RO%26catalogId%3D%26skipManufacturer%3Dfalse%26skipParametricAttributeId%3D%26prevNValues%3D203968Bun, deci exista mult mai mici chiar :P .Apropo, rezistenta de 0.05ohm trebuie sa aiba o putere anume? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Prin rezistenta aia,trece curentul consumat de led;pe ea se disipa o putere egala cu RII,unde R e rezistenta in ohmi,iar I curentul,in amperi.Deci puterea rezistentei trebuie sa fie mai mare decat ce-ti iese din calcul.Am inteles ca nu ai cunostinte in electronica,dar sa inteleg ca nici pe la orele de fizica ,n-ai fost? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Legea lui Ohm zice: intensitatea e egala cu raportul dintre tensiune si curent I=U/R .Pt XM-L I=3A ,R=0,05ohm si stiind ca I=U/R si P=U*I => P=R*I*I Matache,un pic de intelegere ca acum se face o scoalaaa ... sau poate liceul urmeaza. Link spre comentariu
Vizitator css_cristian Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 ON topic:Am intrebat, deoarece in montajul de scc cu LM317 rezistorul pus de 1.8ohm/1W pentru un curent de 0.7A prin LED se incalzeste foarte tare, mai tare decat c.i (din calcul iese undeva la 0.8W necesari). Deci pt ce-mi trebuie mie 0.5w-1w maxim e suficient,nu voi trage chiar 3A din led,il las pe la 2A (led-ul XM-L).OFF:La fizica eram chiar bunicel ,imi placea (comparativ cu unii foaarte slabi cei drept).Fizica m-a salvat la admitere in fac,ca la mate eram ''planta'' rau ,dati-va seama cum sunt acum Oricum lipsa exercitiului de orice fel,poate face ravagii..este si cazul meu se pare:D Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Pai daca disipi 1W pe o rezistenta de 1W...o sa aiba cam 70 de grade sau mai mult! Apoi, alea din oxizi de metal ating si 300 de grade D-aia puterea rezistentei trebuie sa fie de (minim) 2x mai mare ca cea din calculePt schema cu LM,rezistenta disipa 0,9W. Deci trebuia sa pui una de 2-3W Link spre comentariu
nicul Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 asa ca chestie la lm317 puterea care te intereseaza e 1.25 x 0.7 = 0.875W de regula nu pui o rezistenta de 1W decat daca esti cheap.la cealalta schema daca vrei curent mai mic prin led va trebui sa maresti valoarea ohmica a rezistentei.editez: se pare ca dr L a fost mai rapid si ti-a zis la fel Link spre comentariu
Vizitator css_cristian Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 E bun de stiut pe viitor acest coef. de supradimensionare, eu ma gandeam ca 70-80% incarcare din nominal este suficient pentru o termica buna.Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum