Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

Pentru ca eram curios si fara activitate ieri am facut un "contraption" pe un pistol chinezesc de toata jena. Sa vad daca se poate mai mult cu 2cmp miez de fier prost cu tole de 1mm grosime. Ridicol.

Dat jos secundarul de 6 spire subtiri vechi prajite si pus 4 spire banda Cu 8x1.5mm peste bobinajul primar. 

Mai ridicol , am constatat ca nici nu am destula  banda intreaga ci cateva bucati. Pe care le-am sudat cap la cap...nu cositorit , sudat...Separat tolele cu cutterul si asamblat intretesut.

Curentul se vede pe clestele ampermetric, ansa de Cu 1.5mmp cam 10cm cu tot cu inelele de prindere. Topeste fludorul in cateva secunde si bobinajul nu miroase a ars ci doar a cald.

Ridicol la maxim deci, dar se poate!

Merita ? NU. Decat daca esti in puscarie sau lagar si realizarea asta te va elibera.

2019-10-14 22.22.18.jpg

2019-10-14 22.22.58.jpg

2019-10-14 22.20.53.png

Link spre comentariu

Tot la capitolul plictiseala sau lucrari unice, fix un pistol de-asta am dezafectat si eu acum multi ani. Dar am facut alt miez din ceva traf-uri de semnalizare cu ceva tole E asimetrice. A iesit o replica a pistolului de Radioprogres, dar mai mic cu cativa milimetri buni. Lucrarea am facut-o acum vreo 25 de ani, cand nu aveam cunostinte despre sectiuni, nr de spire, curenti, etc. La vremea aia, eram atat de priceput incat, avand de ales intre asta si un pistol de Radioprogres la acelasi pret (ambele noi), am ales prima varianta ca era mai mic si mai "frumos". Si n-a fost bun de nimic.

Asa ca desfacandu-l acum, constat ca am bagat 1800sp din sarma de 0,15. Slabut dar functiona cu ansa de 1,5. Doar cele 2 spire din secundar le-am facut bine, din platbanda de 6x4mm.

L-am rebobinat acum cu 1100sp de 0,25 dar s-a imprastiat carcasa bobinei (la vremea aia am facut-o din ceva pertinax de doi bani iar la bobinare manuala cu fir subtire a rezistat).

Am facut comanda de sticlotextolit s-o refac si finalizez proiectul. O sa fac si cateva poze. Traf-ul rezultat intra perfect in carcasa aia mica. Sectiune miez 9x50mm. La Radioprogres e 12x48mm.

Poate vreo 75w tot voi scoate din el.

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu

Am gasit si eu un pistol asemanator cu al lui &bolek dar tolele sunt frumos aranjate. Cateva masuratori dau o imagine ajutatoare despre traf. Avand 6 spire si 500mV in gol ansa cred ca este rezistiva si probabil are inertie termica mai mare dar cred ca randamentul este mai mare.

pistoale-comp-8.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am vazut pe youtube,din intimplare,prezentarea pistolului de lipit sovietic Moment.Seamana leit cu cel de la Radioprogresu!Cine de la cine s-a inspirat?!Alta chestie care m-a surprins a fost varful.Era facut din sarma sub 1,5 mm si era cam 1/2 ,la lungime,fata de ce avem noi,adica fff scurt.Acu peste 40 de ani mi-aduc aminte ca am vazut in magazine pistoale cu varf si de 2mm si de 1,5 mm.In timp am vazut tot felul de varfuri self made,unele chiar cu varfurile taiate,unul din fire rasucit peste celalalt de vreo 4-5 ori.Lipirea se facea cu varful drept.Sarma sub 1,5 mm.

Mai stie cineva dimensiunile anselor originale?

Link spre comentariu
La 14.10.2019 la 22:40, bolek a spus:

Pentru ca eram curios si fara activitate ieri am facut un "contraption" pe un pistol chinezesc de toata jena. Sa vad daca se poate mai mult cu 2cmp miez de fier prost cu tole de 1mm grosime. Ridicol.

2019-10-14 22.22.18.jpg

E gata si traf-ul ce intra in tipul asta de pistol.

Carcasa bobinei a iesit exact cum trebuie, din sticlotextolit. Mi-au incaput doar 1100sp de 0.25, spatiul fiind destul de limitat.

Dar incalzeste exceptional cu ansa de 2.5. Insa acesta vreau sa-l folosesc cu ansa de 1.5, la lucruri mai fine.

Comparativ se poate vedea cat e pe langa un traf de Radioprogres.

Saptamana viitoare le duc la lacuit (asta home made si alte 2 de Radioprogres la care am refacut miezul).

Traf-ul de Radioprogres refacut saptamana trecuta l-am si bagat in carcasa poloneza.

Acum o luna eram necajit ca mi s-a prajit pistolul, iar acu m-am trezit ca am pistoale pentru 2 vieti.

20191019_154053.jpg

20191019_173722.jpg

20191019_173742.jpg

20191019_173755.jpg

20191018_225933.jpg

Link spre comentariu

Pistol ca cel din video se folosea inca din anii '80 . E drept , la noi mai putin . Mai razbateau , accesorii pe langa vreun echipament sau instalatie importate . La C.P. Brazi au fost sigur . Cu ansa long - life , alaturi de letcone ERSA .  Inclusiv tip pistol , dar cu rezistenta .Totusi , eu prefer pe cel de Radioprogres . Mai ales alea mai timpurii ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
La 19.10.2019 la 21:18, miticamy a spus:

Masoara tensiunile in secundar in gol si cu ansa. Eventual si diferenta dintre ansa de 2,5 si cea de 1,5.

O sa masor dupa ce il aduc de la impregnat.

Simt totusi ca astea de Radioprogres au devenit prea grele cu tolele suplimentare. 

Ca putere m-au multumit si inainte, doar viteza de incalzire putea fi mai mare. Iar cum asta e data de infasurarea primara (pe care am rezolvat-o prin rebobinare), as renunta la tolele suplimentare inainte de a le impregna definitiv. 

As avea 2 intrebari: 

1. pana la urma tolele erau deformate cu vreun scop sau pur si simplu s-a lucrat la norma?

2. daca renunt la tolele suplimentare, raman cu 12x36mm sectiune miez (dar cu tolele perfect plane si fara spatii intre ele). Miezul asta ar fi echivalent ca eficienta cu miezul initial de 12x47mm, cu tole deformate si mult spatiu intre ele? Practic inainte din cei 47mm, 11mm erau ocupati de lac.

Repet... as mai scadea greutatea.

Pun 2 poze comparative:

- poza 1 - pistol polonez (albastru)

- poza 2 - pistol Radioprogres cu tole adaugate in carcasa tot poloneza (rosie). Diferenta de 80gr. mi se pare mare.

Prin revenirea la pachetul standard de tole, as mai scapa de 60-70gr.

20191018_233040.jpg

20191018_233049.jpg

Link spre comentariu

Pai cand am spus ca fara oscilograme sunt povesti am vazut ca te-a deranjat. Oricum subiectul "transformatoare" este suculent, taberele sunt impartite si mai apare cate un mic razboi din cand in cand. Si fara osciloscop poti face masuratori concludente, un voltmetru si un wattmetru fiind suficiente. Dar trebuie timp si doar unii pensionari ar mai face asa ceva. Cu anse diferite poti vedea cand ai transferul maxim de putere. Puterea in secundar nu inseamna neaparat temperatura maxima. Poti avea o temp mare la sarma subtire dar poti face lipituri reduse. Transferul maxim cu o sarma optima se vede cand ai masa mai mare de lipit, eventual o tabla cu suprafata mare sau o sarma groasa de cositorit. Am mai deschis un subiect cu oscilograme la pistolul de lipit sa nu incarc aici. Miez mic inseamna inductanta mica, deci un curent de magnetizare mare care va suplimenta caderea de tensiune pe infasurarea primarului, deci o putere transferata mai mica.

pistol-China-in-sarcina-gol-Rprogr.jpg

EDIT: se vede ca pistolul China desi are 90 ohm are curentul rezistiv de 480mA la varf fata de cel RP care cu 68 ohm primar are cam 360mA varf. Asta doar pt ca sarcina este mai adaptata, adica cat de important este sa ai o anumita ansa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Crezi sau nu, nu am osciloscop.

De-asta am spus ca masuratorile de tensiune si curent le pot face. Dar ar fi elocvent dupa impregnare, pentru ca din experienta cu primul traf desfacut, se cam pierde multa energie in miez.

Cu putere sporita sau nu, cele 60-70gr din tolele adaugate il fac simtitor mai greu de utilizat. Sau poate sunt eu prea pretentios.

Pistolul polonez, la cele 685gr ale sale mi se pare ca o pana pe langa asta, lucrezi foarte lejer cu el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări