Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

Gata si bobinatul. Am gasit un atelier de rebobinari in oras. Nu au avut timp sa-l faca, dar mi-au pus la dispozitie toate materialele si masina de bobinat. Am pus 1200sp in primar si vreo 50sp in secundarul pentru bec, cu priza la 35. Just in case.

Nu mi-a dat prin cap sa scot o priza si in primar pe la 1150sp, poate era binevenita. Ma gandesc sa scot acum, ca  nu e greu. Merita?

20191001_135324.jpg

20191001_135332.jpg

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu

Intre timp m-am apucat sa il asamblez asa, sa vad cum incalzeste si daca e nevoie, il desfac din nou inainte de lacuire (daca va mai fi cazul de lacuit).

Constat ca dupa indreptarea/alinierea tolelor, ramane foarte mult spatiu. Masurand cu sublerul digital, imi lipsesc 12-13mm din miez. Echivalentul a 24-26 straturi de tole. Asa ca mai am multe de taiat. Tolele dintr-un singur traf ce l-am inceput, nu ajung. Mai incep unul...

Deci din cei 45mm, 25% e lipsa. Asta banuiesc ca i-a diminuat puterea simtitor. Poate voi avea surpriza, dupa completare sa incalzeasca mult mai tare si mai repede fara sa mai scot prize.

20191001_155352.jpg

Link spre comentariu

Arata f bine, dar cred ca ai muncit ceva sa indrepti tolele.

Felicitari

Cateva sfaturi (scuze daca stiai):

1-indiferent de situatie, impregneaza macar bobina (calitatea izolatiei mai buna, imun a la umezeala, etc);

2-daca tai tole pt. el, atentie la bavuri (cat mai mici). Daca sunt, montezi tolele cu bavurile in ac. sens (incap mai multe tole, probabilitate de scurtcircuit intre ele mai mica);

3-renunti la 2 tole si utilizezi acel "tablengher" care strange pachetul de tole.

Astept rezultatele masuratorilor, impresiile.

PS- ce diametru are sarma cu care l-ai bobinat?

Link spre comentariu

Da, am muncit cateva ore pana am intors pe toate partile fiecare tola, plus ca au stat in diluant 2 zile. Mult mai mult dureaza insa decuparea noilor tole. Dar nu conteaza, vreau ceva bine facut.

Daca se dovedeste ca e ok primarul, o sa-l impregnez. Baietii ma asteapta sa-l bage in lac.

Bavuri la tolele ce le tai, nu exista. Am curatat perfect toate marginile cu minifreza. Doar ca va mai dura pana reusesc sa tai inca vreo 30 de tole.

Si la cele vechi, odata cu indreptarea am curatat cu freza tot ce era bavura. Chiar si asa, la montaj am avut grija sa le montez pe toate in acelasi sens (au o foarte mica curbura de la presa si am vrut sa pastrez sensul).

Daca va fi nevoie, fac si o brida din tabla (tablengher-ul) sa strang tot pachetul. Vedem la sfarsit.

As vrea sa lacuiesc si miezul, pentru ca urmeaza sa-l curat si sa ramana asa pe viitor.

Sarma folosita e de 0.25. Au masurat sarma veche si era tot de 0.25, asa ca am pastrat dimensiunea.

Totusi, masurata cu ohmetrul (stiu ca nu e relevant), sarma noua are o rezistenta un pic mai mare la acelasi numar de spire (70 ohmi vs. 65 ohmi - cat avea vechiul primar). De fapt acum am doar 1200, inainte aveam 1234sp. Probabil difera putin aliajul.

Link spre comentariu

Nu aliajul, ci puritatea Cu electrotehnic.

Pe vremuri, bobinam transformetoare pt. RC, combine, etc, din vest. Aveam  mari probleme-sarma lor avea o R mai mica/m (puritate Cu mai mare), diametrul sarmei mai mic si uniform.

La trafo tau, cativa "oameni" in plus nu conteaza, puterea suplimentara disipata este RxIxI=5x0,435x0,435=0,945W (13,23 in loc de 12,29W).

Link spre comentariu

In sfarsit l-am impachetat. Masuratori de curent inca n-am facut, urmeaza. Ca si prima impresie, incalzeste foarte bine. Nu am aici alt pistol de Radioprogres sa compar viteza, o sa vad acasa.

Zornaie putin cu tolele desfacute, mai trebuie lovite sa stea perfect cap in cap si sa le strang cu o brida. Apoi vedem cu lacuitul.

La bec imi scoate doar 8V, dar mi-e indiferent, ajunge pentru LED.

Dar cea mai mare surpriza e ca intra perfect in carcasa de pistol polonez. L-am si inchis, sta perfect si pe latime.

20191004_130016.jpg

20191004_133702.jpg

Link spre comentariu

Am refacut masuratorile acasa, unde mai am doua pistoale din aceeasi generatie.

Asadar, pistol Radioprogres standard:

- (probabil tot 1234sp in primar)

- sarma 0,25

- rezistenta infasurarii primare ~ 67 ohmi.

- curent absorbit in primar ~ 500mA.

- lungime miez ~ 44mm cu tolele distantate, neuniform asezate.

Pistolul rebobinat:

- 1200sp in primar.

- sarma 0,25

- rezistenta infasurarii primare ~ 63 ohmi.

- curent absorbit in primar ~ 600mA.

- lungime miez ~ 48mm cu tolele perfect plane si asezate fara spatii intre ele.

Castigul in curent absorbit (probabil si putere marita de incalzire) poate fi efectul randamentului mai bun datorita miezului mai dens / sectiunii mai mari a lui?

Miezul dupa indreptarea tolelor avea lungimea efectiva de 36mm, dupa completare are 48. Deci o crestere de 25% a sectiunii.

Curentul cu miez de 36mm lungime e 500mA, cu miez de 48mm e 600mA. Deci o crestere de 20%.

Are sens ce spun?

Apropo, nu mai incape miezul pe lungime in carcasa de ebonita, mai trebuie scobit putin in ea.

Pistolul polonez tot de 100W, cu traf toroidal:

- sarma 0,2

- rezistenta infasurarii primare ~ 50 ohmi

- curent absorbit in primar ~ 460mA

- sectiunea miezului aproximativ identica, cu a pistolului standard de Radioprogres.

Si e de departe cel mai silentios.

Link spre comentariu

Variabila pe care nu ați luat-o in calcul este rezistenta de sarcina adica ansa.... 2 anse - chiar confectionate industrial! - nu pot avea aceeasi rezistenta ohmica... cu atat mai mult daca le confectionam in regim home-made!... un test concludent s-ar putea face pe o rezistenta de sarcina tipizata - de genul 0,1...0,05 ohmi/100w- si abia atunci se pot face masuratori comparative mai aproape de realitate.... dar, dupa parerea mea cel mai concludent test este exploatarea de lunga durata!... adica 1/2 ore de exploatare intensa pentru fiecare si masurat temperatura....oricum, felicitari,imi place cum lucrati, atentia la detalii! Spor! 

Link spre comentariu

In poza de acum 8 ore ansa este prea scurta.

CITAT:  Castigul in curent absorbit (probabil si putere marita de incalzire) poate fi efectul randamentului mai bun datorita miezului mai dens / sectiunii mai mari a lui?

Iar ne intoarcem la Adam si Eva ca miezul nu are treaba in mod direct cu puterea transferata?  Nu a facut chiar &flomar testul? Miezul permite alegerea unui nr de spire (prin calitatile lui magnetice) si a sectiunii sarmei (prin marimea ferestrei). Rezistenta cuprului din primar si secundar (aici ceva mai putin secundarul) da puterea transferata. Diferenta de la 500 la 600mA este data de ansa- lungime si rezistenta de contact. Tole putine si proaste dau o inductanta mica a primarului, deci o crestere a curentului reactiv care se reintoarce in retea dar creste inutil caderea de tensiune pe sarma trafului.

Link spre comentariu

Exista o neconcordanta- in postarea de miercuri afirmi ca primarul are 70 ohmi, iar acum spui ca are 63 ohmi. Cat are in realitate?

In poza cu carcasa rosie, tolele au intrefier (mai mare spre ansa).

Cresterea de curent, nu inseamna neaparat putere utila mai mare.

Ca sa poti face o comparatie, masori curentul de mers in gol (fara ansa)-poti face o comparatie intre miezuri, cel original, impregnat si cel prezent.

Ca sa compari putre/randament intre cel original si al tau, urmezi sfaturile colegului @flomar60.

Link spre comentariu

Valoarea de 70 ohmi a iesit cu un multimetru de la munca, cred ca putin decalibrat.

Masuratorile de azi le-am facut pe toate acasa cu un multimetru in care am incredere.

In poza cu carcasa rosie, am si spus ca nu sunt presate tolele cat trebuie. Nefiind stranse cu nimic, nu e cine sa le tina lipite.

Ansa o am aceeasi la toate pistoalele. Cu de 2.5 cu lungime de 8cm. Am presupus ca si rezistenta ei e aproximativ identica.

Am incercat si cu ansa de 6cm lungime (cea scurta, care apare in poza cu carcasa rosie), curentul a ramas acelasi.

LE: am masurat curentii cu/fara ansa la 3 pistoale.

Pistol Radioprogres stock: 500mA in sarcina, 530mA in gol

Pistol Radioprogres rebobinat: 600mA in sarcina, 500mA in gol.

Pistolul polonez: 460mA in sarcina, 500mA in gol.

Ce sa inteleg? Ce nu e in regula la pistolul refacut? Intrefierul inca mare si/sau tolele nestranse, ce vibreaza destul de tare in sarcina?

Link spre comentariu

La pistolul Radioprogres si cel polonez, miezul tinde sa intre in saturatie, in gol.

La cel bobinat de tine, cu 25% miez mai mare, curentul de mers in gol este mai mic decat cel in sarcina (normal).

Daca micsorezi intrefierul si strangi pachetul de tole (bazait tole=lucru mecanic inutil=pierderi inutile), micsorezi si mai mult curentul de mers in gol.

Nu uita sa impregnezi bobina.

Eu folosesc pt. ansa sarma de 1,5mmp, o fac mai lunga si o modelez pt. ce am nevoie (ex-7 pini la CI ii dezlipesc simultan)-stresez mai putin pistolul.

Link spre comentariu

Exact asta am facut intre timp, am strans pachetul de tole. In gol n-am masurat, dar in sarcina a scazut curentul la normal, 510-520mA mai exact.

Trebuie neaparat sa-l duc la impregnat, ca zornaie cu spume.

Se vede si in poze ce frumos s-au asezat acum, iar brida a avut loc si fara sa renunt la vreo tola.

In partea din fata nu se apropie mai mult pentru ca e bobina putin deformata, inainte nefiind ocupata acolo.

Am mai desfacut unul de Radioprogres tot al meu, cred ca a muncit aceeasi echipa, are toate tolele strambe. Are sens sa le scot, sa le indrept si sa completez pachetul pana la maxim cat permite carcasa bobinei? Daca tot nu ma ajuta la putere sau viteza de incalzire a ansei.

Asa arata acum traf-ul rebobinat si comparatia cu cel inca nedesfacut:

20191005_112254.jpg

20191005_112305.jpg

20191005_114257.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări