Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

Intrebare: daca am un pistol de lipit artizanal cu traf., pot sa-l incastrez intr-o carcasa de aluminiu? Deocamdata carcasa face contact cu suprafata trafului. Afecteaza cu ceva fluxul magnetic al trafului si deci operarea sa? Trebuie izolat de carcasa?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Oscilograme si la traf-ul mic, construit de mine:

20191019_173742.jpg20191104_204855.jpg

Aici mers in gol pe rezistenta de 10R, tensiunea de scala ca la toate testele facute anterior:

66065793pVt.jpg

Aici cu ansa de 1.5:

66065792mJf.jpg

Apoi pe canalul ce masoara curentul (caderea de tensiune pe rezistenta de 10R) pe traf am crescut valoarea de scala, sa vad totusi forma completa (in sarcina, cu ansa de 1,5):

66065791GmB.jpg

Si aici comparativ (aceeasi valoare de scala) am masurat si traf-ul polonez, cu ansa lui de 2.5:

66065794MhN.jpg

Primarul are 1100sp de 0,25, secundarul are 2spire platbanda de 6x4mm.

- sectiunea miezului e 4,5cmp (9x50mm).

- tensiune secundar cu ansa de 1,5 - 270mV

- tensiune secundar in gol - 338mV

- curent mers in gol - 900mA

- curent in sarcina - 820mA

E curentul de magnetizare foarte mare la pistolul asta?

Sigur n-o sa-l mai desfac, pentru ca isi face treaba, dar as vrea sa stiu ce am gresit. Avand in vedere sectiunea miezului si a secundarului, trebuia o sectiune mai mica a sarmei din primar pentru a creste numarul de spire?

Sau nu are treaba si e ok asa cum e?

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu
La 27.11.2019 la 16:51, celtik a spus:

Intrebare: daca am un pistol de lipit artizanal cu traf., pot sa-l incastrez intr-o carcasa de aluminiu? Deocamdata carcasa face contact cu suprafata trafului. Afecteaza cu ceva fluxul magnetic al trafului si deci operarea sa? Trebuie izolat de carcasa?

Poţi să-l încasetezi şi în cutie de oţel, nu afectează cu nimic funcţionarea lui.Doar că va fi nesigur din punct de vedere al electrosecurităţii, deci ar fi bine ca între traf şi carcasă să pui textolit sau orice material termorezistent şi izolator, iar carcasa s-o legi la împământare.Nu am văzut până acum un pistol de lipit cu carcasă metalică, dar cu precauţiile enumerate, ar fi posibil...

Link spre comentariu

Personal m - as cam teme sa folosesc un pistol cu carcasa metalica . In afara de ce a spus dl . Validae , eu mai lucrez cateodata in aparate si utilaje aflate sub tensiune , din varii motive . Nu din neglijenta , doar ca nu se pot deconecta . Cu toate precautiile de rigoare , as putea atinge ceva terminale alimentate , sau sa  - l scap in interior . Urmarile sunt mai mari decat avantajele . In cazul meu , desigur ..., nu fac altora recomandari .

Editat de gauss
Link spre comentariu
La 27.11.2019 la 16:51, celtik a spus:

Intrebare: daca am un pistol de lipit artizanal cu traf., pot sa-l incastrez intr-o carcasa de aluminiu? 

O sa mai dureze ceva pana voi termina eu carcasa din plastic pentru noul pistol de putere, dar poate te va ajuta sa-ti faci idee in constructia uneia din plastic.

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu

Daca te referi la sticlo-textolitul masiv, las-o balta. Ala inmagazineaza caldura in draci de nu mai scapi de ea. Trebuie un material termoconductiv cu disipare rapida, deci viata mai lunga la pistol. Carcasa nu e doar pentru protectie ci si pentru ventilare/disipare. Cam asta vreau sa fac eu cu carcasa de aluminiu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări