Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

Am fost azi pe la niste magazine si am gasit doua specii de pistol de lipit "romanesc RP post-revolutie". Unul in carcasa neagra de plastic cu buton alb si care avea tolele nealiniate, cu mici goluri intre ele, si unul alb total cu tolele aliniate aproape perfect. Ala negru era vreo 120Ron si ala alb vreo 140Ron. Carcase de ebonita am gasit la 15 lei/buc. N-am cumparat nimic ca m-am revoltat de preturile alea pentru niste stifturi contrafacute. Prefer sa plec prin targuri sa caut pistol clasic RP si sa il reconditionez (la preturi mult mai mici), decat sa-i dau bisnitarului aproape triplu pe un pistol care se hraneste doar cu numele Radioprogres, ca cel care se vinde acum, e total alt animal.

P.S.-pe ala negru scria si PL-100...si din ce am inteles Radioprogres (reinfiintat in 2005) produce pistoalele astea si astazi. Or fi facute prin Polonia? Stie careva ce scria pe carcasa originala a pistoalelor RP post-revolutie (si alea au fost primele loturi originale apoi au fost clonate prin alte parti)?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Update: vedeti ca sunt de vanzare pistoale sh. RP cu carcasa de ebonita cea noua pusa pe ele, care nu are indicatiile acelea (cum sunt pe carcasele originale) scrise pe ea, decat dungile alea anoste. Pot fi pistoale clona de dupa 90' puse in carcase de ebonita sau pistoalele vechi pana in 90' dar care au suferit cazaturi din care pot rezulta spire in scurt sau sectionate. Mare atentie la ce cumparati de pe veritabilul site de obiecte sh.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

E drept ca nu m-a interesat de mult asemenea marfa, dar daca il vezi prin carcasa cu tolele lustruite si proaspat aranjate, parca ceva nu e in regula. Ale mele, toate cate le am, si am cateva pe langa cele care le-am dat, daca nu au ceva rugina pe tole, macar praf, si tot se cunoaste ca n-au fost scoase/demontate de curand. Cu grosimea tolelor, nu stiu ce sa zic, e un amanunt la care nu am fost prea atent, dar daca e de preferat, eu le-as prefera pe cele cu tole subtiri.

Link spre comentariu

Al meu are tole ruginite de 0,5 cm dar la 2 secunde deja intra in lucru (silent). Am fost ignorant la inceput (ma bucur ca mi-a intrat pe mana un pistol original negociat la 100 Ron, dar merita toti banii). Acum deja vanez un altul la pret cat mai mic. Peste 150 Ron deja mi se pare prea mult (multi speculeaza).

P.s.- am operat si pistoale RP de dupa revolutie (primele) si se comporta ok. Tolele tot 0,5 cm.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tolele alea de 0,35 sunt foarte proaste, contrar asteptarilor. Traf-urile au curentul de magnetizare mai mare decat cele vechi si se incalzesc puternic la mersul in gol. Asa am reusit sa ard unul.

La pistoalele de pe piata, starea platbandei spune multe despre viata pistolului, aia n-o poate reconditiona nimeni si majoritatea parca au prins un razboi. Cu suruburi majorate, varfurile departate, contorsionate pe toata lungimea, nichelul sters/zgariat...

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu
Acum 25 minute, cosmin ardelean a spus:

Tolele alea de 0,35 sunt foarte proaste, contrar asteptarilor. Traf-urile au curentul de magnetizare mai mare decat cele vechi si se incalzesc puternic la mersul in gol. Asa am reusit sa ard unul.

La pistoalele de pe piata, starea platbandei spune multe despre viata pistolului, aia n-o poate reconditiona nimeni si majoritatea parca au prins un razboi. Cu suruburi majorate, varfurile departate, contorsionate pe toata lungimea, nichelul sters/zgariat...

Asa te vreau tata...pe ei, pe mama lor fara retineri! Tot ce am gasit pe olx ai descris tu in cateva cuvinte. Felicitari pentru toate informatiile furnizate pana acum si pentru toate testele!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mie nu-mi place cum se simte in mana carcasa aia. Aparent e aceeasi matrita ca la alea de plastic, dar probabil fabricata din ebonita.

Apropo, asta e clona de pistol RP cu tole subtiri, rebobinat (1200sp) si tolele indreptate. Face treaba minunata (ajunge la temperatura de lucru sub 3 secunde), doar ca traf-ul se incalzeste mult mai repede decat cele clasice, tolele fiind mult mai proaste calitativ.

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu

N-as zice ca din ebonita.Nu am vazut ebonita decat neagra.Se face din cauciuc.Negreala venea de la umplutura de negru de fum.Ma rog este posibil sa fie si umpluturi cu oxizi deschisi la culoare.Numai un "cauciucar" ne-ar lamuri.

Daca aveti asa ceva puteti spune e casanta sau nu?Rezista la temperatura?

Pe vremea lui Ceasca se fabricau in tara table fero siliciu de calitate probabil in cantitati de zeci de mii de tone...Acum orice ordinaciune de tabla e buna de folosit la tole!!

Link spre comentariu

Eu stiu ca sunt doua tipuri de pistol de lipit RP (post-revolutie): alea vechi in carcasa alba/roz/rosu/bej/verde de plastic (anii 90') care erau la fel de performante ca cele pre-revolutie in carcasa de ebonita si mai sunt cele care si acum se tot aduc la magazine (lucrate cam din topor) fie negre fie albe. Am vazut ca astea noi vin cu o fisa tehnica/certificat de garantie de la SCM RADIO PROGRES. Pe cablu este scris in romaneste, tolele sunt stranse destul de bine cu o tabla stramba (nelacuite), cu grosime de 0.5mm. Cred ca ma incumet si iau unul si apoi il postez aici. Daca se arde ma apuc si eu de rebobinat (desi nu ma pricep la asa ceva).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Atitea discuții despre pistoalele astea..... 

Eu am luat unul polonez cred, în carcasa de plastic (am cautat special o carcasa incasabila) 100W parca, dar numai pt intervenții pe teren ca să nu mai car stația de lipit. Pt lucru în atelier nici un pistol de lipit nu bate o stație de lipit chiar medie, ca să nu mai zic ca pt unele componente este riscanta folosirea pistolului de lipit din cauza cimpului electromagnetic ridicat generat de virf. 

Link spre comentariu

Da' ce-ai draga, daca am facut pasiune pentru ceva romanesc si fiabil? Nu d'asta e forum? :limb: Am si eu statii...dar statia e statie, iar pistolul e pistol. Treburi diferite, tehnica diferita, parametri diferiti. De ce sa nu rafinam informatiile si pentru tinerii electronisti care intra pe aici? Pana la urma ce e scris...ramane scris. Am vazut o gramada de adolescenti si studenti care cauta pistoalele RP vechi pentru ca asa au citit pe forumuri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări