Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

In poza e desfacut. In viata reala e pe masa de lucru si il folosesc zilnic, asa cum spuneam, de cca 4 ani (cu carcasa noua). Daca nu uit si am timp, ii dau jos surubele luni si iti spun. Ce stiu acum cu certitudine este ca am cateva cu pachetul de tole mai mare, si trebuie sa frezez cativa mm in carcasa ca sa incapa lejer. Unele incap, cele mai noi, dar la unele am cam transpirat pana le-am strecurat in interior. Pana si filetul e o problema, pt ca e gaura infundata si cam scurta. A trebuit sa sacrific un tarod, si il tin special pt asa ceva.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Ala nu mai stiu exact din ce an e. Pana ajung la el, uite o poza cu unul din '75. Are carcasa originala, si din cate se observa, traful se prindea de carcasa cu doua suruburi M3 incastrate in ebonita. Cablul nu mai este cel original. Ai si o dimensiune a pachetului in una din poze. Daca e greu de citit, eu am vazut 48mm la mijlocul pachetului. Dupa cum se vede, mai sunt cateva tole incalecate, dar cu toate astea nu e zgomotos de fel si merge la fel ca in primele zile. Doar izolatia de pe bobinaj e schimbata la culoare de la caldura data de sarme, dar altfel, nu are nici un fel de problema.

https://postimg.cc/gallery/3cjako0d6/

DSC05134.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Vad ,din poze,ca se tot baga prespan la clema fixare secundar.Unul din pistoalele mele RP are folie de 0,2-0,3mm teflon din fabrica.Parerea mea ar fi ca,simplu,sa se infasoare 3-5 straturi de banda teflon gaz .E o solutie simpla si mai rezistenta/aspectuoasa decat prespanu.Mai ales ca mult tineret nici n-a vazut/utilizat carton din asta pina acuma...

Link spre comentariu
La 18.11.2019 la 11:59, BRANCA a spus:

se tot baga prespan la clema fixare secundar.

Desi am teflon, nici nu mi-a trecut prin cap sa pun altceva decat ce a avut. Nu pot sa explic de ce...poate din dorinta de a pastra aspectul initial.

La 16.11.2019 la 20:13, cosmin ardelean a spus:

Pot sa intreb care e lungimea pachetului de tole?

20191119-105418.jpg

Tot 48mm are si asta, dar nu mai are priza la jumate din primar.

Link spre comentariu

Are 46mm, deoarece ai luat la socoteala si rama din otel de la capatul din stanga (unde e suportul becului). Cele doua "table" de la capetele miezului nu au si lama din mijloc - e doar o rama care ajuta la strangerea pachetului de tole cu ajutorul colierelor din tabla.

Saptamana trecuta am mutat si eu un transformator RP din anii '80 intr-o carcasa poloneza si i-am scos ramele alea doua, deoarece ma incurcau la fixarea miezului in carcasa - miezul transformatorului care l-am mutat are 48mm fara cele doua rame din otel.  Daca le lasam si pe ele trebuia sa decupez mai mult din urechile de fixare din semicarcase si atunci le slabeam rezistenta mecanica.

Editat de validae
Link spre comentariu

Si tot bine e facut.

Eu n-am scos nimic din traf-uri cand le-am bagat in carcase poloneze. Ba chiar au intrat perfect, se fixeaza in carcasa bobinei, nu in miez.

Am facut masuratorile cu osciloscopul.

Acum sa vedem concluziile.

Traf RP cu miez standard (sectiune mai mica). A se tine cont ca asta e rebobinat de mine cu 1200sp si tolele indreptate. Initial era mult mai rau, cred ca doar vreo 1050 de spire si tolele puse cu furca.

Ansa de 2,5:

65983495eTx.jpg

Ansa de 1,5

65983497JyK.jpg

Mers in gol:

65983498AlJ.jpg

Pistol RP rebobinat de mine (1200sp), cu miez "ca pe vremuri", de 48mm lungime.

Ansa de 2,5:

65983570XvI.jpg

Ansa 1,5:

65983571QdV.jpg

Mers in gol:

65983572mRm.jpg

Pistol polonez.

Ansa 2,5:

65983502gFx.jpg

Ansa 1,5:

65983503HiG.jpg

Mers in gol:

65983504VmI.jpg

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu
Chiar acum, doru3160 a spus:

Ce le stii tu pe toate...

Le-oi sti... uita-te cu atentie pe poza aia... masurarea miezului incepe de la 102mm si se sfarseste la 148mm! Cu putinul de aritmetica de-a doua, tot faci calculul grosimii miezului.

@cosmin ardelean, da, fixarea transformatorului in carcasa poloneza se face prin intermediul carcasei de prespan a bobinei, dar rama din fata oricum trebuia data jos din doua motive: 1 - suportul becului nu mai avea loc in carcasa; 2 - a trebuit sa imping tot ansamblul spre partea din stanga (asa cum se vede in poza postata de tine) pentru ca bosajul surubului de prindere din spatele carcasei imi atingea de izolatia bobinei primare. Nici tu nu ai mai montat cele doua rame de strangere... 20191004_133702.jpg

Link spre comentariu

Ţin să vă aduc aminte că măsurătorile pachetului de tole sunt destul de aproximative şi nerelevante din punct de vedere al secţiunii reale, dacă pachetul nu e suficient de strâns în timpul măsurării şi dacă nu se scade cel puţin 1-2% din rezultat (grosimea lacului sau ruginii, după caz), să nu mai vorbim de inerentele neuniformităţi de planeitate ale tolelor suprapuse.Eu strâng miezurile în menghină şi după ce măsor grosimea, scad mereu câteva procente, rotunjind rezultatul în minus.Că după aia tolele se vor răsfira în carcasa bobinei e altă mâncare de peşte, nu punem la grosime şi eventualele spaţii umplute de lac de impregnare.

Edit : aş vrea să nu mai deviem topicul cu nostalgii comuniste, probleme de educaţie şi învăţământ ale noii generaţii, de aceea am şters unele comentarii offtopic....

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 7 minute, validae a spus:

Ţin să vă aduc aminte că măsurătorile pachetului de tole sunt destul de aproximative şi nerelevante din punct de vedere al secţiunii reale,

De aia am si masurat orientativ cu ruleta, n-am avut nimic de demonstrat, nu stiu altii ce au de demonstrat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări