Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

Am vazut si eu multe petarde la ultima achizitie. Dar ce am gasit, mi-a depasit asteptarile. Cromul de pe platbanda ca nou, brida aia de tabla neumblata, clemele ce tin ansa inca zincate iar suruburile cu filetul perfect. Surpriza a fost cand l-am desfacut: pana si suruburile ce tin contactele erau cele originale negre, fara urma de surubelnita pe ele. Iar contactele in sine abia aveau cateva urme de scantei. Miezul fara urme de rugina si se vedea clar ca n-a fost desfacut, doar carcasa putin ciobita (oricum am scapat de ea).

N-a fost folosit mai deloc, chiar a meritat 100 de lei.

Am montat si traf-ul construit de mine, in carcasa turceasca. A iesit foarte bine si functioneaza perfect.

20191104_204855.jpg

Link spre comentariu

Bravo tie, chiar arata bine, mai ales traful ala (zici ca e din mama lui facut).:rade: Fa si un test te rog, de temperatura maxima atinsa la varful ansei vs timp.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 05.11.2019 la 18:39, cosmin ardelean a spus:

Da colegu'.

Aici filmarea :):

Mda, bineinteles ca si-a bagat necuratul coada spre final :rzb (0:25). Sa-i faci o molifta ceva.:rade: Felicitari pentru realizare, la temperatura aia cred ca e deja un pistol multirol.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am citit cu interes tot ce s-a postat, si constat ca unii duc la nivel de arta o scula care pe mine m-a servit de prin '75 incoace fara probleme. N-am reusit sa ard nici unul, desi incalzite au mai fost, mai ales in tinerete, cand eram nevoit sa defrisez placi  ca sa fac rost de componente. Intre timp, au preluat din sarcina mai multe exemplare, toate cu bobinajul original, neumblate, dar ce e drept, nu toate mai au crom pe bare. Mie imi plac asa cum sunt. Cat timp merg, nu m-am intrebat de ce. Pt ca topicul contine date de un real folos, m-am gandit ca ar da bine un model de pistol mai putin uzitat la noi, cumparat intr-o stare buna, cu bani putini, tot de pe forum, acum cativa ani. L-am cumparat de curiozitate. E un pistol bun, incalzeste repede, dar nu m-am putut obisnui cu forma. Probabil daca as ramane fara cele 4...5 bc RP,  la nevoie as putea folosi modelul asta, daca s-ar strica si statia de lipit. 

Daca e inoportuna interventia, se poate sterge.

https://postimg.cc/gallery/1krkj86e2/

DSC06421.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Vezi pozele din galerie, nu e in comutatie, e cu traf.

Cred ca unul din motivele pt care nu m-as putea obisnui cu el, ar fi greutatea. Are 900 grame, fara cablu de alimentare. Acum ca am vazut ca va pasioneaza si alte date, am fost curios si am masurat cate ceva. In gol pe secundar debiteaza 740mV, cu ansa la rece, 520mV si pe masura ce se incalzeste se duce spre 570mV. Rezistenta primarului este de 56 ohmi, si incalzeste de la 28 grade la cca 600 grade in 30 sec. Ansa este din bara din cupru de 4mm, cu o portiune spre varf ingustata.Bara de 4mm se pastreaza intacta de la contact pana la portiunea ingustata pe o lungime de 100mm, iar portiunea ingustata mai are 20mm, deci lungimea totala ar fi de 120mm. Probabil in domenii unde nu trebuie finete se descurca bine. Daca ansa era la orizontala, nu cred ca era mai comod decat acum. Pozitia de lucru este ergonomica, e comod in mana, daca ignori greutatea.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

E foarte interesant pistolul ala mai Dorule si e lucrat chiar frumos (profesionist), e de apreciat ca l-ai pus "dezbracat" - pe net l-am vazut doar intr-o poza generica si credeam ca e cu rezistenta termica sau ceva in comutatie. Eu personal am ceva cu ansele verticale pentru ca am o anumita tehnica de lipit la pinii fini cu trasee foarte fine. Nu intru in detalii, ca devin plictisitor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asta a fost 35 lei, de asta nu m-am gandit prea mult sa-l cumpar. Nu i-am facut nimic decat o igienizare si am schimbat suruburile de prindere a ansei.Avea doar unul, cu cap randalinat din plastic, pt a putea fi manevrat cu mana, fara scule si le-am bagat pe ambele cu cap de surubelnita. Abia le-am gasit si pe alea,  filetul este de M3,5 , si n-am vrut sa majorez la M4. Am zis ca in timp poate voi gasi pereche, dar am si uitat...noroc de topicul asta. Cam asa ceva caut, ori pereche, ori unul la fel.

20191107-084212-1.jpg

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Forma acestui pistol este specifica firmei producatoare, Engel. Se gasesc atât modele clasice, cu ansa încalzita direct, cum e cel de fata, cât si modele cu vârf încalzit printr-o rezistenta alimentata la tensiuni mici, prin transformator. Eu îl am pe asta din urma si urmeaza sa-l convertesc pe clasic.

engel-60-s-loetpistole-230-v-50-w-dauerloetspitze-827240[1].jpg

Engel-100-S-Loetpistole-230V-80W-Dauerloetspitze[1].jpg

Link spre comentariu

Forma e neobisnuita , dar interesanta . Cred ca m - ar deranja un pic ansa , prea lunga . Ma rog , probabil te obisnuiesti cu timpul . Mai apar la vanzare , pe site  - ul binecunoscut , din cand in cand , cu indicatia " adus din Germania " . Pe moment , am destule de R.P. , in stare foarte buna . Inclusiv cu carcasa originala , cea cu comutator 110 - 220 V . Cred ca le voi lasa mostenire , n -a m cum sa le fac inutilizabile ...

Link spre comentariu

Cu ansa aia a venit, insa am vazut si cu ansa mai scurta. Am masurat acum la un RP si ansa cu tot cu bara, din varf pana la carcasa, are 13cm, deci e cu un cm mai lunga decat la asta. Nu l-am luat pt ca as fi avut nevoie, am si eu cateva RP inclusiv cel cumparat in 75 cu comutator pe maner. Am fost curios sa vad ce poate, mi-a placut cum arata si a fost ieftin. Probabil e adus (si) din Germania, pt ca la noi nu a fost la vanzare la raft, si colegul de la care l-am cumparat nu vinde gogosi, ca pe olx. Totdeauna am cumparat de la el marfa de calitate, adusa de afara.

Link spre comentariu

Imi place carcasa , din bachelita ! Ca idee , cum functioneaza , comparativ cu cel de R.P. ? Ar mai fi o problema , cu inlocuirea ansei .

P.S. - prin '80 am vazut la cineva un pistol de lipit Weller ( parca Rapid ) , cu ansa long life . Nu prea am fost multumit , dura ceva pana se incalzea . Sunt si acum la vanzare , vreo trei variante , inclusiv Professional , se cere pe ele un pic mai mult ca pe R.P. 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai am scris, in cca 30 sec ajunge ansa la 600 grade.Si se duce pe la 670 daca nu se intrerupe. Nu l-am lasat pana se opreste din crescut. Mi se pare mai tare decat un RP daca e sa ne luam dupa temperatura la ansa si viteza de incalzire, desi ambele au 100W declarati. In schimb, forma actuala de ansa e cam grobiana pt lucruri delicate, insa se poate folosi cu succes la lipituri mai grele. Nu am lucrat cu el, am facut doar niste probe. E din ciclul, dracu daca nu are ce face isi cantareste coada. Eu am cumparat un pistol inedit...

PS- inlocuirea ansei se face foarte usor, din cele doua suruburi M3,5. Chiar mai comod decat la RP.  Conditia esentiala este sa ai bara de 4mm din cupru, ceea ce nu vad a fi chiar o problema de nerezolvat. Cu o bucata de cablu de 1m cu 5 sarme de 4mm la interior, schimbi anse si lasi si  mostenire.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări