Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

Acum 12 ore, vera a spus:

Da.

Ti-ai facut de lucru. Scoti tolele, pilesti bavurile si totul revine la normal.

"Deci din cei 45mm, 25% e lipsa"-scuze de greseala (S1=1,2x4,5=5,4cmp si S2=?????-cat este 25% sau 16% ?)

Asa mi s-a parut initial, dar miezul completat are 48 (atat permite maxim carcasa bobinei) iar dupa revenirea la pachetul de baza, masor 40mm. Deci 16%.

Daca-i asa, o sa rotunjesc in continuare colturile miezului si apoi il desfac sa debavurez tolele.

E corect rationamentul ca pot renunta la portiunile marcate cu rosu din miez? Am calculat ca as scadea echivalentul a ~ 5 randuri de tole sau 25gr.

Stiu ca operatiunea e mare consumatoare de timp si rabdare. dar ma intereseaza strict daca afectez calitatea fluxului/campului.

Miez pistol polonez - Copy.png

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu
Acum 6 ore, cosmin ardelean a spus:

E corect rationamentul ca pot renunta la portiunile marcate cu rosu din miez? Am calculat ca as scadea echivalentul a ~ 5 randuri de tole sau 25gr.

Stiu ca operatiunea e mare consumatoare de timp si rabdare. dar ma intereseaza strict daca afectez calitatea fluxului/campului.

Exista tole la care atât colturile cât si o bucata triunghiulara în zona centrala sunt deja decupate (eliminate), asa ca puteti linistit sa piliti cel putin colturile. Nu-i musai sa piliti rotund si aveti grija sa nu ramâna pilitura în bobina.

Link spre comentariu

" Posed" si eu 3 sau 4 pistoale Radioprogres.Am intrat in posesia lor de pe la prieteni care vazand ca au anumite defecte  au renuntat la ele.Le-am reparat si functioneaza toate impecabil.Am vazut link-ul postat de @BRANCA si mi-am adus aminte ca o schema de pistol asemanator a fost publicata in Tehnium prin anii  "70. Torul era facut din sarma de fier  cu diametrul de 1mm decalita in foc si lasata sa se raceasca lent, infasurata pe o carcasa din prespan lacuit.Un fost coleg s-a incumetat si l-a facut.Rezultatul a fost ca era un pic mai puternic decat cel de la RADIOPROGRES si era mult mai usor.Stiu ca l-a folosit multi ani intens.Se mai faceau si pe tolele unor contactori DITU sau ITU cred ca se numeau. Tot pe YOUTUBE  sunt pistoale facute din surse de comutatie sau prin inductie.

Editat de ss1958
Link spre comentariu
Acum 8 ore, franzm a spus:

Exista tole la care atât colturile cât si o bucata triunghiulara în zona centrala sunt deja decupate (eliminate), asa ca puteti linistit sa piliti cel putin colturile. Nu-i musai sa piliti rotund si aveti grija sa nu ramâna pilitura în bobina.

Am rezolvat marginile. La mijloc nu m-am mai bagat, m-am saturat. Dar macar am facut si testul asta.

Le-am lasat la 45mm lungime, ca un compromis. 

Maine le duc la impregnat.

Al treilea care e impregnat deja, a ramas la 48mm. 

Link spre comentariu

Întrerupatoarele automate DITU aveau miez U+I , doua carcase de bobine de bachelita si mult spatiu pentru bobinaj. Am avut mai multe pistoale facute pe asemenea miezuri. La primul am folosit una din cele doua bobine de 380V pe post de primar (adica o bobina pentru nominal 190V). Miezul avea ca. 6,2cm² (2,5x2,5, daca mai stiu eu bine).

Link spre comentariu

Gata impregnarea, carcase noi, cabluri noi, mansoane noi, butoane noi (carcasele vin goale si nu se vand butoane pentru ele).

Nu-mi vine sa cred ce super silentioase sunt toate acum. Abia daca pui urechea pe ele si e liniste totala in camera, auzi frecventa retelei. Nu sunt nici grele, sunt mai usoare decat originalele in carcase de ebonita.

La traf-ul mic mai am ceva de lucru, saptamana viitoare. Va veni in carcasa neagra (chinezo-nemteasca sau ce-o fi).

Si mai am de lucru la led-uri pentru ele.

20191025_141326.jpg

20191025_214506.jpg

20191025_234509.jpg

Link spre comentariu

Se găsesc (şi) la TME, dar cu tot cu transport te costă cam 50-60 Lei.Merită doar la o comandă comună de mai multe bucăţi....

Au mai existat acum câţiva ani prin unele magazine de electrice (foste de stat) carcase albe din material mai puţin casant pentru o altă variantă de pistol Radioprogres, dar când se găseau nu le-am cumpărat.Acum nu ştiu unde să le mai caut, fiindcă sunt sigur că mai există stocuri.Din astea negre, deşi se găsesc peste tot, m-am jurat că nu mai cumpăr câte zile oi avea....de multe ori nu durează o lună până le sparg.Acum am două pistoale cu carcasele cârpite prin bandajarea porţiunilor sparte şi tot mai sper să găsesc carcase incasabile din modelul alb de care scriam.

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări