Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf pistol de lipit

Postări Recomandate

Daca este pistolul cu acesti parametrii:S=1,55x1,2=1,86 cmp, tole U+I;Ns=5,5 sp cu diametrul (cu izolatie)=3,2 mm;prinderea ansei cu pensete;atunci ai in primar 2340sp/0,2(0,24 iz) mm si pt. bec 24sp/0,2(0,24 iz) mm. Primarul nu are izolatie intre straturi, si nu este bobinat spira langa spira. Daca ai timp si chef, poti bobina spira langa spira cu sarma mai groasa ca sa-l inviorezi un pic pt. ca este cam lenes. O alta modificare utila este renuntarea la acele pensete care de multe ori nu fac contact ca lumea si prinderea ansei cu suruburi (a facut aceasta modificare cineva pe forum si spune ca a micsorat timpul de incalzire al ansei). Spor la bobinat

Link spre comentariu

Pistolul de lipit cu carcasa neagra, facut de Radioprogres, are in secundar 2 sp cu bara. Ca cel cu carcasa alba sa aibe o spira in secundar ar trebuii, teoretic, sa aiba sectiune dubla fata de cel cu carcasa neagra. Asta ar insemna greutate aproape dubla. Iti luxeaza mana cel negru, cel cu carcasa alba cred ca o rupe.

Link spre comentariu

Dupa cum spuneam ,ma intereseaza nr de spire din PRIMAR . Pistolul are o carcasa rosie (am vazut si in varianta alba pe net ) ,iar in interior e clasicul pistol negru facut de Radioprogres.Singurul lucru schimbat fata de cel negru e intrerupatorul si carcasa. Si scrie pe el de asemenea <>. Am bobinat in primar 2200 de spire CuEm de 0,18 si face scurt ,desi pe net se gaseste informatia ca primarul are 1620-1680 de spire de 0,18 ...

Link spre comentariu

Din cate imi aduc aminte, pistolul Radioprogres , negru, de 100VA, era bobinat cu 1680sp/0,27mm. Masuratorile se fac cu ansa deoarece fara ea se satureaza miezul.Atentie mare la tole care trebuiesc curatate de rasina ca sa incapa toate si sa inchida campul bine. O tola lipsa mareste curentul de mers in gol (cu peste 10 mA). Pt. colegul Tes(s)la acel secundar are aproape 2 spire (inceputul si sfarsitul secundarelor sunt unite, intre ele fiind pus un izolator)

Link spre comentariu

Fiindca al meu, in carcasa neagra, este actualmente desfacut, pun alaturat o poza.Tola are pe limba din mijloc latimea de 12mm iar grosimea pachetului de tole era de 43mm, deci s= 1,2x4,3 = 5,16cmp.Primarul avea 1.120 spire CuEm cu diametrul de 0,3mm, fara izolatie intre straturi, iar secundarul pentru bec avea 29 spire din aceeasi sarma, bobinate peste primar. Probabil sarma folosita este dublu emailata...

post-30422-139829570404_thumb.jpg

Link spre comentariu

1680 (2x840)sp/0,27 (0,31 cu izolatie)mm are cel cu comutator 110/220V. Cel construit numai pe 220V a aparut mult mai tarziu. Sigur s-au folosit tole de calitate mai buna si s-a micsorat nr. de spire (se vede si in poza atasata de dvs. ca sunt din alt material si foarte bine stantate). La ultimile pistoale de lipit s-au folosit tole de trafo semnalizare de 2VA.

Link spre comentariu

Rezistenta bobinei primare ar fi de cca. 17 ohmi (putin...) dar nu nu este fixa ! Oscileaza intre 10 si 17 ohmi ...Masurarea s-a facut cu un ap digital M830 ,(care e verificat ), fara tole si ansa...Bobinarea s-a facut pe o masina industriala , bobinajul e f strans ,e posibil sa se fi compromis izolatia sarmei ? Sarma cred ca e cu izolatie simpla ,nu dubla...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări