stereobit Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Buna ziua tuturor, Conform titlului, as dori sa achizitionez un strung Proxxon PD 230/E, de aici: http://www.proxxontools.ro/proxxon-2400 ... 230-e.aspx de la o persoana care il vinde SH, cica in ambalajul original, nefolosit, nedesfacut (pret 2500-3000 ron). Inca nu l-am vazut 'pe viu'. Doresc cateva impresii din partea celor cunoscatori asupra masinariei in cauza; daca exista printre voi persoane care au experiente cu echipamente Proxxon si/sau orice alte informatii ce ar putea fi utile in a-mi face o imagine 'avizata' asupra eventualei achizitii. Putin 'background' in ceea ce ma priveste: - nu am experienta deloc in lucrul cu strungul. Doresc sa invat si ma gandesc sa fac un pas practic in directia asta, sunt entuziast si ma gandesc ca daca doar vizionez clipuri pe youtube si citesc articole net nu voi obtine cine stie ce mare progres in directia asta. - un lucru important in opinia mea - eu stau la bloc, prin urmare strungul ca fi 'cazat' in balcon. Ma intereseaza daca 'se preteaza' la bloc, adica ce nivel de zgomot ar avea, vibratii, etc. pt. ca dupa cum stim cu totii nu face placere nimanui (vecinilor) sa audieze 'serenade' de bormasina sau alte chestii similare. Deci, va sunt recunoscator pt. orice detaliu, fie el chiar foarte critic, pt a evita sa arunc banii pe fereastra. Numai bine. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Ianuarie 29, 2013 Administratori Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Nu stiu nimic despre strung dar si eu am avut unu la bloc mult mai mare, mai sunt pe aici cel putin 2-3 useri tot asa. Despre zgomot nu cred ca ar trebui sa iti faci mari probleme. Link spre comentariu
ledro Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 salut,mai degraba iti ei CQ9318, nou, cu tot cu transport e sub 2500 ron.e un topic aici pe forum in care poti afla multe despre CQ .proxxonul e cam micut - 230mm distanta intre centre si motor de 140W - si pare cam firav (10Kg)chiar daca acum spui ca e de ajuns pentru tine, in timp ai sa vrei mai mult. Link spre comentariu
stereobit Postat Ianuarie 29, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Multumesc pentru sugestie. Am sa caut informatii si despre CQ9318. Mie mi s-a parut la o prima vedere (avand in vedere lipsa de experienta) ca oferta cu Proxxonu' e destul de atragatoare, tinand cont de faptul ca e un produs nemtesc si de diferenta de pret intre 'first hand' si 'second hand', de aceea am zis sa o supun atentiei publice. Din cate observ CQ9318 este ~2000ron, deci un raport de 2:1 in favoarea Proxxonului (care de nou costa ~4000ron). In continuare astept alte pareri si impresii. Multumesc celor care au avut amabilitatea de a-mi rapunde. Link spre comentariu
pasbogdan Postat Ianuarie 29, 2013 Partajează Postat Ianuarie 29, 2013 Am vazut ca universalul nu are deschidere mai mult de 35mm.Nu cred ca o sa te ajute.Poti inlocui universalul insa iti cresc costurile.Din cate modele de aceste dimensiuni am vazut pe piata acesta pare cel mai bine prelucrat si exista sanse ca batiul sa fie aliniat cu axul universalului :rade:Ce mi se pare mie ca fiind iarasi bine lucrat este acel model de ministrung romanesc cu posibilitate de filetare.Insa unul complet cu banc,roti de schimb si accesorii costa cat un sn320. Din pacate trebuie instalat in balcon..Cu un mic+de buget poti achizitiona un strung mai marisor insa totusi rezonabil.Ceva similar sn 320,snb 320 etc.Insa aici intervine problema de alimentare 380v.Un strung/utilaj mic este dispus la vibratii mari.Poate te sfatuiesc utilizatorii de acest gen de strunguri ce se intampla la strunjirea unui diametru mai mare... Link spre comentariu
ndc74 Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Eu cred ca atunci cand faci alegerea unui strung, prima chestie ar fi sa-ti raspunzi la intrebarea «pentru ce il voi folosi ? ».Daca vei face doar piese foarte mici de genul modelism si in domeniul hobby din materiale moi (plastic aluminiu alama) chiar si otel de dimensiuni mici, atunci Proxxonul se va incadra in cerinte si ai o precizie buna, desi pretul nu e de neglijat. Daca in schimb vei vrea si piese mai mari, atunci va trebui sa te orientezi catre ceva mai mare, caci proxonul nu e o altenativa. Daca vrei sa realizezi diverse filete, atunci trebuie sa cauti un strung cu o gama larga de pasi.Daca vrei sa faci productie cu el, atunci ai nevoie de unul mai mare si puternic, care sa se plieze pe un domeniu mai larg de activitate si in cazul asta nu stiu daca in balcon se poate face productie. Daca e prea slab din punct de vedere al puterii pur si simplu nu renteaza sa faci productie cu el, caci pierzi prea mult timp pt a realiza o piesa si atunci nu mai esti competitiv. De asemenea iti recomand in cazul asta o scula de calitate din domeniul profi, dupa care sa nu te rogi sa te lase cand ai mai mare nevoie de el, sau sa astepti sa se raceasca motorul dupa 1 ora de functionare. Spre exemplu motorul meu original se incalzea dupa ora de sarcina de mirosea puternic si trebuia sa-l las sa se raceasca, pana cand intr-o zi s-a orprit de tot. se arsese modulul electronic de comanda.Daca in schimb il folosesti doar ocazional ar trebui sa-ti faci un calcul daca totusi merita investitia, aglomeratia si mizeria din balcon (sa nu uitam ca spanul sare in toate partile, mai sare si ulei, care se si arde si miroase). In ce priveste investitia, nu trebuie sa uiti ca in afara de strung vei avea nevoie de diverse cutite, burghie, polizor si alte dispozitive, care pot costa in final chiar mai mult decat strungul si pot ocupa mai mult spatiu ca el. Gandeste-te cate piese poti realiza la un atelier cu banii investiti pe stung si echipamente. Daca e doar un hobby trebuie sa nu uiti ca orice hobby costa.Cu balconul nu cred ca e o problema pea mare. Si eu am un CQ marisor in balcon si pana acum nu s-a plans nimeni. Vibratiile produse de el nu se compara nici pe departe cu vibratiile produse si transmise prin beton de o rotopercutanta.In speranta ca aceste randuri iti vor fi de folos iti doresc succes in alegere! Link spre comentariu
stereobit Postat Ianuarie 30, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Buna ziua, In primul rand, va multumesc pt. noile post-uri. Incerc sa mai adaug cateva informatii si/sau sa detaliez ceea ce am scris anterior: 1. Dupa cum am spus si in primul post, nu am cunostinte practice in lucrul cu strungul, iar aceasta ocazie (a achizitionarii Proxxonului) mi s-a ivit intamplator. Sincer vorbind, asta ma sperie cel mai tare - faptul ca nu stiu sa evaluez cum se cuvine produsul si cum se pliaza pe nevoile mele. La capitolul 'nevoi' as trece: prelucrare in regim hobby/amator diverse piese din plastic, lemn, aluminiu (otel mai rar, poate cand voi deveni ceva mai abil) pt modelism sau diverse 'jucarii' cum le zic eu. Evident "volumul de productie" va fi unul dictat de imprejurarile 'casnice', cu alte cuvinte desi imi doresc, nu voi avea timp sa lucrez mai mult de cateva ore pe saptamana (in week-end), cel putin pt inceput. 2. Nefiind foarte priceput nici in electrica/electronica, alte lucruri de care ma tem sunt eventualele defectiuni la motor sau la alte parti electrice ca urmare a exploatarii nepotrivite a utilajului. 3. Bineinteles nici partea mecanica nu o ignor. Ce spune pasbogdan cu "exista sanse ca batiul sa fie aliniat cu axul universalului" imi cam da fiori. Cum as putea sa depistez nereguli despre acest lucru la o prima vedere a strungului? 4. Am facut un 'research' pe net asupra CQ9318 si am fost impresionat de masivitatea lui, compartiv cu Proxxonul, si de faptul ca are un motor mai puternic. Pe langa acestea am citit si thread-ul dedicat lui CQ9318 aici, pe elforum. Am vazut o sumedenie de opinii si pareri pozitive. De aceea am cazut intr-o dilema - ca sa ii spun asa: care dintre cele doua ar fi mai potrivit pt un novice? atat d.p.d.v. al utilizarii, mentenantei si preciziei/fiabilitatii dar si d.p.d.v al elementelor aditionale (diverse cutite, burghie si alte dispozitive) care sunt necesare pt a dota, in perspectiva, strungul. Ca o sinteza a tuturor celor de mai sus: vreau sa incep de undeva (in a invata sa 'strungaresc') si nu vreau sa regret ca am facut o investitie neinspirata; mai ales ca achizitia unui strung nu e ca cea a unei surubelnite - "Nu-mi place, sau nu e buna, imi iau alta!". Numai bine tuturor. Link spre comentariu
goguboeru Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Proxonul este foarte mic . Repede ai sa simti acest handicap al lui. Dar fii atent ca ai sa simti foarte repede nevoia si de o freza Daca nu ai nevoie de dimensiuni mari vezi poate asta :Strung combinat cu freză AT125 Mini, http://www.uni-max.ro/strunguri-combina ... metalelor/ te avantajeaza. Dar iar spun :e foarte mic Link spre comentariu
mecaboy Postat Mai 19, 2013 Partajează Postat Mai 19, 2013 Topicul este cam vechi dar imi spun parerea cu privire la Proxon, o firma care intradevar fabrica scule de calitate. Eu nu am cumparat strunguri sau freze in schimb am cumparat truse de chei si pot spune ca sunt incredibil de rezistente. Ca un exemplu, m-am urcat cu piciorul pe o cheie cu clichet de 1/4 si nu am reusit sa o distrug sau sa distrug profilul tubularei.In legatura cu stungul...si eu tatonez de ceva timp ideea, binenteles mi-a atras atentia Proxon dar dupa cum au spus si baietii spatiul de lucru este prea mic. Este o investitie maricica asa ca ar fi pacat ca dupa 3 piese sa iti dai seama ca nu poti manufactura ceea ce ti-ai propus.Bafta! Link spre comentariu
Dan57 Postat Mai 20, 2013 Partajează Postat Mai 20, 2013 imi spun parerea cu privire la Proxon, o firma care intradevar fabrica scule de calitate.Imi pare rau dar parerea ta nu este reala, detin printre altele o freza Proxxon pe care o folosesc dar nu este o scula de calitate. La banii astia iti recomand un Einhell MTB 3000 sau un CQ, oricum nu Proxon. Link spre comentariu
alin 105 Postat Mai 20, 2013 Partajează Postat Mai 20, 2013 @Dan57.Anul trecut , sustineai ca respectiva freza de la Proxxon e absolut OK si te mirai ca eu o injur....Ce s-o fi intampalt intre timp de nu o mai iubesti? Link spre comentariu
mecaboy Postat Mai 20, 2013 Partajează Postat Mai 20, 2013 Eu nu am cumparat strunguri sau freze in schimb am cumparat truse de chei si pot spune ca sunt incredibil de rezistenteEu nu as compara Einhell cu PROXXON, detin de la ei bormasina si flex... iti faci treaba cu ele dar se incing foarte repede. Dupa cum spune mai sus, eu imi spuneam parerea in legatura cu trusele de scule (Industrial), nu ma asteptam sa de-a rasol la capitolul freze sau strunguri. P.S. De ce nu o dai la garantie? Ce nu iti convine la ea? Link spre comentariu
Dan57 Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 @Dan57.Anul trecut , sustineai ca respectiva freza de la Proxxon e absolut OK si te mirai ca eu o injur....Ce s-o fi intampalt intre timp de nu o mai iubesti? Ba da, o iubesc si lucrez cu ea dar nu este o scula fiabila ci una care nu se compara cu o ferza Einthell care este mult mai robusta si performanta la acelasi pret. Diferenta dintre sculele Proxxon si celelalte este ca primele au la baza structuri din aluminiu, de aici calitatea si fiabilitatea lor. Intre un strung Proxxon si celelalte din acelasi grup de pret, Proxonul este cel mai prost. La asta m-am referit si nu ca o scula Proxon nu poate fi folosita ci ca o freza Proxon este mult mai scazuta calitativ in comparatie cu alt model la acelasi nivel de pret. Link spre comentariu
Dan57 Postat Mai 21, 2013 Partajează Postat Mai 21, 2013 Eu nu as compara Einhell cu PROXXON,Nu se pot compara cheile cu o freza sau un strung. Toat acest gen de produse sunt facute din aluminiu, chetii cu uzura rapida si precizie mica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum